null Helsinkiläinen suntio Joonas Pajari, 31, laulaa kavereidensa kanssa tietokonepelitunnareita gregoriaanisten munkkien tyyliin, ja sadattuhannet katsovat – ”Haaveilemme luostarista saaressa”

Kirkkomuusikko William Häggblom, suntio Joonas Pajari ja videokuvaaja Tuomas Tenkanen ovat yhdessä Munx Gregoriana. He esiintyvät munkin asuissa.

Kirkkomuusikko William Häggblom, suntio Joonas Pajari ja videokuvaaja Tuomas Tenkanen ovat yhdessä Munx Gregoriana. He esiintyvät munkin asuissa.

Hengellisyys

Helsinkiläinen suntio Joonas Pajari, 31, laulaa kavereidensa kanssa tietokonepelitunnareita gregoriaanisten munkkien tyyliin, ja sadattuhannet katsovat – ”Haaveilemme luostarista saaressa”

Munx Gregoriana esittää Youtube-videoillaan World of Warcraftin ja Halon pelimusiikkia sekä vanhoja kristillisiä hymnejä. ”Meiltä kysellään, olemmeko oikeita munkkeja.”

Otetaan kolme kolmikymppistä helsinkiläismiestä, lisätään intohimo tietokoneroolipeleihin ja klassisia musiikkiopintoja sekä ripaus keskiaikaista munkkiromantiikkaa.

Lopputulos on Munx Gregoriana, joka tekee gregoriaanisia laulumusiikkicovereita pelitunnareista ja keskiaikaisista kristillisistä hymneistä. Niitä on katsottu yhtyeen Youtube-kanavalla yli 250 000 kertaa.

Kolmisen vuotta toimineen gregoriaanisen kuoron suosituin coveri on ollut Halo-hittipelin teemabiisi, joka keräsi yli kolme miljoonaa katselukertaa pelimusiikkiin keskittyvällä Game Music Collective -kanavalla.

Munx Gregorianan perustajajäseniin kuuluva Joonas Pajari kertoo, että suosio innosti jatkamaan pelitunnareiden laulamista.

– Vanhan tyylin ja uuden musiikin yhdistäminen on mielenkiintoinen haaste. Minusta gregoriaaninen laulumusiikki sopii hyvin pelien fantasiamaailmaan ja tunnelmaan.

Pajari pelaa tietokonepelejä kymmenkunta tuntia viikossa. Hän tahtoo tutustuttaa muitakin peliharrastajia keskiaikaiseen kirkkomusiikkiin.

Munx Gregorianan käsittelyyn pääsi viimeksi World of Warcraft -pelin tunnari.

Toista video

Yksinkertainen luostarielämä olisi välillä mahtavaa

– Youtube-videoiden kommenteissa ehdotetaan meille jatkuvasti uusia biisejä laulettaviksi. Pyrimme vastaamaan toiveisiin. Lisäksi meiltä kysellään, olemmeko oikeita munkkeja, Joonas Pajari kertoo.

Miehet eivät ole munkkeja, vain vähän sinne päin. Pajari on sinkku, eikä kellään lauluyhtyeessä ole lapsia.

Pajari on Munx Gregorianan tenori ja toisen polven suntio, joka työskentelee Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa. Hän järjestää niihin yhtyeen treenaus- ja nauhoitusajat. Yhtyeen toinen perustajajäsen, baritoni William Häggblom, tekee keikkaa kanttorina ja valmistuu kirkkomuusikoksi. Kolmas perustajajäsen, basso Tuomas Tenkanen, on videoammattilainen ja yrittäjä. Hänelläkin on kytkös kirkkoon: isä on kanttori.

– Haaveilemme luostarista saaressa. Olisi mahtavaa vetäytyä välillä sellaiseen paikkaan. Yksinkertainen elämä ja pako nykyajan hektisyydestä kiinnostavat, Pajari sanoo.

Kolmikko tutustui kuorossa noin kymmenen vuotta sitten. He pyytävät Munx Gregorianan projekteihin tarpeen mukaan myös muita kouluttautuneita laulajia.

Totta kai mukana on larppaamista

Munkkimeininki viehätti jo nuorena

Tuhannen vuoden takainen munkkimeininki on vedonnut Joonas Pajariin lapsesta asti. Hän kuunteli silloin saksalaisen Gregorian-yhtyeen versioita pop- ja rock-kappaleista. Niissä gregoriaanista tyyliä edustaa kaikuisa laulu poptaustan päällä.

Munx Gregoriana tekee musiikkia puhdasoppisempaan keskiaikaiseen tapaan, jossa miesten äänet ovat kappaleiden ainoa instrumentti. Laulajat esiintyvät videoilla munkin asuissa.

– Totta kai mukana on larppaamista. Rooliin on hauska heittäytyä.

Alun perin keskiaikaiset munkit lauloivat gregoriaanisessa musiikissa kristinuskon sanomasta. Tällainenkin musiikki kuuluu Munx Gregorianan ohjelmistoon.

Pajarin haaveena on levyttää kokoelma keskiaikaisia kristillisiä sävelmiä, jotka suomalainen Michael Gunnaerus sovitti suomeksi 1600-luvulla. Yhtye yrittää saada hankkeelle apurahaa.

– Gregoriaaninen laulaminen tuo minulle meditatiivisen ja rauhallisen kirkkaan tunteen.

 

Toista video

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.