null Talousvaikeuksiin ajautunut Suomen Lähetysseura irtisanoo enintään 22 työntekijää – lomautukset koskevat myös toiminnanjohtajaa

Suomen Lähetysseura joutuu vähentämään yli kymmenen prosenttia työntekijöistään.

Suomen Lähetysseura joutuu vähentämään yli kymmenen prosenttia työntekijöistään.

Ajankohtaista

Talousvaikeuksiin ajautunut Suomen Lähetysseura irtisanoo enintään 22 työntekijää – lomautukset koskevat myös toiminnanjohtajaa

Lähetysseuran yhteistoimintaneuvottelut päättyivät karuun lopputulokseen. Tarvittavia säästöjä ei saada aikaan vähentämättä henkilökuntaa.

Suomen Lähetysseuran yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena kaikki työntekijät lomautetaan kuukauden ajaksi ja enintään 22 henkilöä irtisanotaan.

Jo kesän aikana Lähetysseurasta on lähtenyt joko eläkkeelle tai toiseen työpaikkaan kahdeksan henkilöä, joten osa 30 henkilötyövuoden vähennystarpeesta on jo toteutunut.

Yt-neuvottelujen aikana Lähetysseurassa on käyty läpi kaikki kulut, etsitty säästömahdollisuuksia ja vaihtoehtoja budjettivajeen paikkaamiseen. Lopputuloksena oli, että luterilaisen kirkon suurimman lähetysjärjestön taloustilanne on niin vaikea, että järjestön on pakko irtisanoa yli kymmenen prosenttia työvoimastaan.

Järjestöllä on tällä hetkellä 207 työntekijää, joista 87 ulkomailla.

– Joudumme vähentämään väkeä sekä kotimaantoiminnoista että ulkomaisesta työstä. Sitä en vielä osaa sanoa, paljonko mistäkin, sillä Lähetysseuran hallitus haluaa ottaa asiaan kantaa, toiminnanjohtaja Rolf Steffansson sanoo.

Tämän vuoksi emme ole aikeissa lopettaa työtä missään maassa.

Loppuuko työ joissain maissa?

– Tämän vuoksi emme ole aikeissa lopettaa työtä missään maassa. Olemme jo aikaisemmin päättäneet, että työ Virossa ja Venäjällä loppuu kuluvan strategiakauden päättyessä eli vuoden 2022 loppuun mennessä. Sen jälkeen teemme työtä 28 maassa.

Steffanssonin mukaan koronapandemia on vähentänyt Lähetysseuran tuloja noin puolella miljoonalla eurolla. Ilman koronaakin Lähetysseura on ollut vaikeuksissa, sillä viime vuoden tulos oli 1,9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Nyt seura vastaa muuttuneeseen taloustilanteeseen uudistamalla organisaatiota ja vähentämällä väkeä.

– Päätökset ovat raskaita. Haluamme kuitenkin varmistaa, että ratkaisut ovat kestäviä, laadukkaita ja varmistavat organisaation toimintakyvyn pitkälle tulevaisuuteen. Tavoitteena on, että Lähetysseura toimii vakaalla pohjalla ja on tulevaisuudessakin luotettava toimija sekä yhteistyökumppaneille että työntekijöille, korostaa Steffansson.

Päätökset irtisanomisista tehdään vaiheittain marraskuun puoliväliin mennessä. Irtisanomisten lisäksi lomautetaan kaikki työntekijät kuukauden ajaksi.

Koskeeko tämä myös toiminnanjohtajaa itseään?

– Kyllä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.