null Hyvää pyhää: Sinä olet minulle rakas

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Sinä olet minulle rakas

Kaste muistuttaa meitä uudesta alusta.

Kaste ei ole ollut vain Jeesuksen juttu. Luukkaan evankeliumi kuvaa: paljon kansaa oli kastettu, eikä se tapahtunut silloin Jeesuksen toimesta vaan monien muidenkin opettajien. Meille tutuimmasta päästä oli Johannes Sakariaan poika.

Johannes oli erityinen kastaja. Hänen profeetallinen äänensä ei hamunnut vaikutusvaltaa tai oman joukon kasvua. Johannes tiesi tosiasian. Hän ei ollut Messias ja kastekin menisi seuraavalle tasolle, kun Kristus tulisi. “En kelpaa edes solmimaan hänen kengännauhojaan”, toteaa Johannes aikansa kielikuvin.

Kyllähän Johanneksen kastekin lupasi paljon, puhdistautumisen synneistä. Upottamalla tehty kasteen rituaali kuvasi näkyvällä tavalla tapahtunutta. Vesi huuhtoi pois lian, mutta vei myös vaaran äärelle, vesi oli hallitsematon ja arvaamaton. Sellaisten kaaosten voimien läpi kulkeminen antoi hyvän alun uudistuneeseen elämään.

Jeesuksen eli odotetun Messiaan kaste oli muutakin, se oli tulta ja Henkeä, sanoitti Johannes. Sellaisen rituaalin merkitys ulottui syvemmälle näkymättömään. Jeesuksen kaste meni sieluun asti. Kaste, jossa tuli ja Henki vaikuttavat, erottaa sielun hyvän sadon roskasta. Kasvun tuottamat hedelmät tämä kastaja laittaa visusti talteen, mutta tarpeeton joutaa tuleen, tuumi Johannes.

Kuin todistukseksi hänen pohdintoihinsa, tulee Jeesus kasteelle. Hänen ylleen materialisoituu Pyhä Henki, rauhantahtoisen kyyhkysen hahmossa. Taivainen ääni ei jylise tulta tai tulikiveä vaan rakkautta. Se lupasi ja yhä lupaa. “Sinä olet minulle rakas, sinuun olen kiintynyt.”

Sielullinen inventaario

Pysähdy ja katso hetki sisäänpäin. Mikä sisimmässäsi on omasta mielestäsi hyvää satoa? Mikä tavassasi olla tuo ympäristöön hyvää? Entä mitä kadut ja minkä itsessäsi muuttaisit? Anna häpeän ja syyllisyyden palaa pois ja ota vastaan Jumalan sanat kasteessa: sinä olet minulle rakas.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Jumala on avarasydämisempi kuin me osaamme aavistaa

Hengellisyys

Jeesus puhui Jumalasta, joka antaa aurinkonsa nousta ja sateensa langeta niin hyville kuin pahoillekin.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.