null Hyvää pyhää: Kuuntele sisimpäsi hiljaisia signaaleja

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kuuntele sisimpäsi hiljaisia signaaleja

Enkeli ilmoitti Joosefille unessa, ettei hänen tarvitse pelätä.

Joosefin pää oli pyörällä. Miten hänen kihlattunsa Marian raskaus oli mahdollinen? Kuka oli tämän takana?

Joosef epäröi eikä tiennyt, mihin luottaa. Hän aikoi jo häipyä kaikessa hiljaisuudessa, ettei syntyisi isompaa hälyä. Ei kukaan häntä siitä syyttäisi. Mutta jos hän lähtisi, hän jättäisi Marian yksin. Se ei raskaana olevaa naista auttaisi, ja silloin hän itse olisi mies, johon ei voinut luottaa.

Joosef on tavallisesti joulun tapahtumien taustalla. Hän seisoo sivussa. Maria ja Jeesus-lapsi ovat keskellä. Kuvissa lapsi on tuskin koskaan Joosefin sylissä. Eikä Joosef puhu mitään.

Mutta tämä sivuun jäävä työmies ajatteli ennen kuin toimi. Hän nukkui yön yli ja kuunteli, mitä unessa hänelle sanottiin.

Herättyään Joosef ei enää miettinyt, mitä muut sanoisivat vaan päätti pysyä Marian rinnalla – tuli, mitä tuli. Hän halusi olla uskollinen ja oikeamielinen, vaikka se merkitsi sitä, että hänen piti toimia osin aikansa odotuksia ja käsityksiä vastaan.

Unessa ihminen kohtaa sen, mitä sisimmässä liikkuu. Untaan pohtimalla Joosefkin saattoi työstää sisimpiä tunteitaan, kohdata haavoittumisen ja heikkouden pelkonsa ja hellittää hallinnan halustaan ja kunniantunnostaan. Siten Joosef ymmärsi, mitä hänen kihlattunsa odotti ja tarvitsi.

Joulukertomusten jälkeen emme enää juuri kuule Joosefista. Hän on silti hiljaisissa toimissaan esikuvallinen hahmo. Hän näyttää, että meistä itse kustakin voi tulla sisäisesti riittävän vahvoja kuunnellaksemme oman sisimpämme hiljaisia signaaleja, haavoittuvaa ja herkkää puoltamme. Siten voi oppia kuuntelemaan myös toista ihmistä, ja siten voi oppia kuuntelemaan Jumalaa ja luottamaan siihen, että elämä kantaa.

Hellitä pelostasi -meditaatio

Kun sinulla on rauhallinen hetki, sytytä kynttilä ja kuuntele rauhoittavaa musiikkia.

”Älä pelkää”, enkeli sanoi unessa Joosefille.

Kuuntele hetki enkelin viestiä ja mieti rauhassa, mitä pelkäät.

Älä katso pelkoa vaan sitä, mihin se liittyy. Mitä oikeasti pelkäät? Onko siihen aihetta? Mitä näet siinä? Mitä se opettaa sinulle?

Älä etsi ratkaisua tai vastausta. Niiden aika on myöhemmin. Ole nyt vain tässä muutaman minuutin ajan.

Katso kynttilää, jonka sytytit. Se on valon ja luottamuksen symboli. On joku, johon luotat ja joka tuntee sinut ja jota rukoilet. Kuule, miten hän toistaa enkelin viestiä: Hellitä pelostasi!

20.12.

Tänään on neljäs adventtisunnuntai. Päivän evankeliumissa (Matt. 1:18–24) enkeli ilmoittaa Joosefille unessa, että hänen ei tule pelätä ottaa kihlattuaan Mariaa vaimokseen, sillä hän on raskaana Pyhän Hengen vaikutuksesta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Varaa päivääsi hetki hiljentymiselle

Hengellisyys

Jeesuskin tarvitsi arjessaan kahdenkeskisiä hetkiä Taivaallisen Isänsä kanssa.