null Hyvää pyhää: Kateus jättää ulkopuolelle, mutta ilo on yhteistä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Kateus jättää ulkopuolelle, mutta ilo on yhteistä

Olemme kaikki osa suurempaa suunnitelmaa.

Oli kaksi kastepistettä: Juudeassa kastoi Jeesus ja Ainonissa Johannes Kastaja. Oli kaksi opettajaa, Johannes Kastaja ja Jeesus, joka kasvoi opettajan rooliin Johannesta seuraten. Oli kummankin oppilaita, joista toinen porukka huolestui tilanteesta. Mitä jos kilpailu käy liian kovaksi? Entä jos tuoreempi opettaja voittaa? Kaikki menevät hänen luokseen, kertovat Johannes Kastajan oppilaat kuin pienet lapset vanhemmalle kaverin tekemisistä.

Vertailu ja sen kumppani kateus eivät ole Johannes Kastajan ongelmia. Sydämen viisaus asuu Johanneksessa. Ystävän menestys ei ole kateuden aihe vaan ilon. Johannes on hän, joka tasoittaa tien. Jeesus on itse tie.

Oi Johannes Kastaja, lainaa minulle uskoasi! Ymmärrän teoriassa, että heidän on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi. Sinun asenteesi nuorempaan kollegaan on niin ihailtava. Minä joudun joskus nieleskelemään kateuden ailahduksia, kun kuuntelen nuorten työntekijöiden tuoreita ja raikkaita ideoita.

Sinä et mittaa suosiotasi. On noloa tunnustaa, että minä en siihen pysty. Vertaan vanhenevaa olemustani toisten nuoruutta hehkuviin kasvoihin ja suren sitä, kuinka näkymättömäksi olen muuttunut.

Johannes Kastaja, sinä näet, että tärkeää on olla osa ilosanomaa levittävää joukkoa. Joka iässä, eri kokemuksilla olemme osa suurempaa suunnitelmaa: “Kukaan ei voi ottaa mitään, ellei sitä anneta hänelle taivaasta.”

Miten tästä selvitään vastaanottamaan joulun lasta, ihmettelen. Ilon kautta, kannustaa Johannes Kastaja. Kateus ja vertailu jättävät ulkopuolelle. Jaettu ilo on yhteinen ilo.

Rukous

Juoksevien vesien Jumala, kasteessa lupaat anteeksiannon.

Siihen turvaan, kun pyydän: huuhtele pois itsekkyyteni, pese minusta pois kaikenlainen kateus ja vertailunhalu.

Jumala, elämän lähde, kasvata minuun ilo, luottamus ja yhteys muihin ihmisiin.

13.12.

Tänään on kolmas adventtisunnuntai. Päivän evankeliumissa (Joh. 3:26–30) Johannes Kastaja puhuu oppilailleen Jeesuksesta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.