null Hyvää pyhää: Menetetyn paratiisin kaipuu

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Menetetyn paratiisin kaipuu

Jeesuksen kärsimysten risti on uusi elämänpuu.

Risti katolla kertoo, missä on kirkko.

Ristin tarina alkoi kuitenkin jo paratiisista, jonka keskellä seisoi elämän puu. Ihmisen lankeemuksen jälkeen paratiisin ovi sulkeutui. Elämän puu maatui ja paratiisi katosi. Elämän puu ilmestyy uudelleen ristinpuussa. Jeesuksen kärsimysten risti on uusi elämänpuu.

Silti Jeesuksen kärsimys käy yli ymmärryksen. Hänen kuolemansa ei ollut ylevä uhrikuolema. Kuuden tunnin piinan jälkeen hän huusi ristillä: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit!”

Hän huusi Jumalalle, jonka käsiin hän oli elämänsä laskenut ja jota oli aina pitänyt Isänään. Se on tuskaisen, ahdistuneen ja hylätyn ihmisen huuto.

Varhaisen uskomuksen mukaan Jeesuksen risti pystytettiin samalle paikalle, jossa ensimmäinen ihminen Aadam luotiin ja jonne hänet haudattiin. Ristiinnaulitsemisen ikoneissa ristin alla on hautaluola ja siellä Aadamin pääkallo. Ylösnousemuksen ikoneissa Jeesus vetää käsillään Aadamia ja Eevaa hautaluolasta.

Kummassakin niissä on menetetyn paratiisin kaipuuta. Kumpikin kuvaa toivoa, että Jeesuksen risti olisi vastaus sielun hätään ja kipuun. Jeesuksen huuto ristillä on kaikkien hylättyjen, kärsivien ja yksinäisten huuto. Rukoilemme Jeesuksen kanssa, että Jumala ei hylkää eikä jätä meitä yksin. 

Tee ristinmerkki

Ristinmerkin tekeminen on siunauksen ja suojan pyytämistä. Voit tehdä sen koskettamalla kevyesti sormillasi otsaasi, sydänalaasi ja olkapäitäsi.

Ristinmerkillä voit siunata ruokasi ja juomasi. Voit siunata itsesi – lähtemisesi ja tulemisesi.

Ristinmerkin tekeminen on hyvä tapa aloittaa päivä ja siunata tuleva yö. Se on suoja pahoja ajatuksia vastaan. Se vapauttaa ja rohkaisee, siunaa ja pyhittää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.