null Jonna Kulmuni on tutkinut yli 15 vuotta kekomuurahaisten elämää: ”Keväällä heräävä muurahaispesä on naisten valtakunta”

Tutkija Jonna Kulmuni on muurahaiskeon äärellä Paloheinässä. 

Tutkija Jonna Kulmuni on muurahaiskeon äärellä Paloheinässä. 

Hyvä elämä

Jonna Kulmuni on tutkinut yli 15 vuotta kekomuurahaisten elämää: ”Keväällä heräävä muurahaispesä on naisten valtakunta”

Dosentti Kulmuni ihailee sitä, miten hienoon yhteistyöhön muurahaiset pystyvät pesässä ja sen ulkopuolella.

Mitä muurahaispesässä kevään koittaessa tapahtuu?

– Olen tutkinut yli 15 vuotta kekomuurahaisia, joiden pesät ovat metsämaisemassa tuttu näky. Muurahaispesä saattaa herätä horroksesta jo maaliskuun alussa. Tuolloin pesän päällä näkyy yleensä musta läikkä, kun muurahaiset kerääntyvät yhteen paikkaan, jotta ne lämpiäisivät ja toiminta voisi alkaa.

Miten muurahaisyhteisö kuningattarineen, hedelmöit­täjineen ja työläisineen toimii?

– Kuningatarmuurahaiset alkavat kevään tullen munia jopa satoja munia päivässä. Niistä kuoriutuu uusia kuningattaria ja koiraita. Koiraat elävät vain pari viikkoa, ja tuona aikana niiden tehtävä on hedelmöittää kuningattaria.

– Myöhemmin keväällä kuorituvista tulee työläismuurahaisia. Muurahaispesä on naisten valtakunta, sillä kaikki työläiset ovat naaraita.

– Työläiset jakavat tehtävät keskenään. Osa hoitaa munia, ja osa hankkii pesän ulkopuolelta ruokaa lypsämällä puissa eläviltä kirvoilta sokerinestettä. Työläisten tehtävänä on myös puolustaa pesää, sillä monet hyönteislajit yrittävät hyötyä muurahaisista. Jos pitää kättä kevyesti pesän päällä tai työntää kepin pesään, muurahaiset puolustautuvat ruiskuttamalla siihen muurahaishappoa.

Kerro pääkaupunkiseudulta jokin hieno muurahaispaikka.

– Suomessa on seitsemän kekomuurahaislajia, ja ne kuuluvat metsäekosysteemien avainlajeihin. Tämä tarkoittaa sitä, että useat muut lajit ovat riippuvaisia niiden toiminnasta.

– Esimerkiksi Keskuspuistosta löytyy hienoja kekomuurahaisten pesäverkostoja. Muurahaiset rakentavat usein pesänsä paikkaan, johon aurinko paistaa aamulla tai keskipäivällä. Ne myös itse säätelevät pesän lämpötilaa ja pitävät sen tasaisena. Pesä löytyy seuraamalla sammalikossa näkyviä muurahaispolkuja.

Miksi muurahaisista on kautta aikojen kirjoitettu tarinoita?

– Tämä johtuu ehkä siitä, että muurahaiset tekevät yhteistyötä toistensa kanssa aivan kuten ihmisetkin, ja kuten ihmiset myös kekomuurahaiset pyrkivät valtaamaan ympäristönsä.

– Ihminen kuitenkin muokkaa ympäris­töään paljon suuremmassa mittakaavassa, ja se on haitallista muille lajeille. Ihminen voisikin oppia muurahaisilta kunnioitusta luontoa kohtaan.

Mikä sinulle on pyhää?

– Pyhä tarkoittaa minulle jotain sellaista, mitä haluan varjella. Sellaisena koen suomalaisen luonnon monimuotoisuuden. Ikävä kyllä olemme nyt tuhoamassa tätä miljoonia vuosia kehittynyttä lajien kirjoa. Lajeja kuolee ihmisen toiminnan vuoksi silmänräpäyksessä sukupuuttoon eikä niitä saada enää takaisin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.