null Irja Askola lahjoitti Minna Canth -palkintonsa rahat Naisten Pankille

Irja Askola sai Helsingin kirjamessuille ensi kertaa jaetun Minna Canth -palkinnon. Hän pitää Canthia esikuvanaan.

Irja Askola sai Helsingin kirjamessuille ensi kertaa jaetun Minna Canth -palkinnon. Hän pitää Canthia esikuvanaan.

Ajankohtaista

Irja Askola lahjoitti Minna Canth -palkintonsa rahat Naisten Pankille

Minna Canth -palkinto luovutettiin Irja Askolalle torstaina Helsingin kirjamessuilla.

Muutamaa päivää ennen eläkkeelle jäämistään Helsingin piispa Irja Askola sai vielä vastaanottaa Minna Canth -palkinnon Helsingin kirjamessuilla. Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa ja sen suuruus on 5000 euroa. Askola tiesi heti, mitä rahoille tekee.

Minna Canthin esikuvallisuus merkitsee minulle sitä, että palkintoshekki siirtyi välittömästi Naisten Pankin tilille. Täsmäkohdensin lahjoituksen kehitysmaiden tyttöjen koulutusstipendeihin.

Piispan mukaan Minna Canth piti koulutusta merkittävänä. Hän kokee itse saaneensa paljon, kun on saanut nauttia ilmaisesta koulutuksesta yliopistokoulutukseen asti.

– Nyt on aika maksaa tätä velkaa kehitysmaiden tytöille. Pidän Naisten Pankkia erittäin luotettavana, eikä lainkaan byrokraattisena avunantajana, Irja Askola tuumii.

Minna Canth (1844–1897) oli kirjailija ja suomalaisen teatterin uudistaja. Hän oli myös menestyvä kauppias ja yrittäjä, vahvaääninen journalisti ja vähäosaisten puolustaja. Minna Canth on ainoa nainen, joka on Suomessa saanut oman liputuspäivän, 19.3., joka on kalenterissa Minna Canthin ja tasa-arvon päivä.

Suomen Messusäätiön rahoittaman palkinnon palkintoraatiin kuuluu edustajia eri järjestöistä, jotka tekevät työtään Minna Canthin avaamilla urilla: Ensi- ja turvakotien liitosta, HelsinkiMissiosta, Suomen Journalistiliitosta, Minna Canthin seurasta, Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:stä, Suomen Kirjailijaliitosta ja Suomen Yrittäjänaisista.

Palkinto myönnetään henkilölle, jonka työ kirjoittajana, yrittäjänä tai yhteiskunnallisena vaikuttajana innostaa rakentamaan rohkeasti parempaa Suomea. Palkintoraadin mukaan Irja Askola on kirkon ensimmäisenä naispuolisena piispana rikkonut lasikaton, jonka sirpaleet ovat haavoittaneet syvästi häntä itseäänkin. Kärjistyneessä mielipideilmastossa hän on ottanut rohkeasti kantaa inhimillisyyden, suvaitsevaisuuden, monikulttuurisuuden ja tasa-arvon puolesta.

Piispa Irja Askolan mukaan tällainen palkinto tuntuu hienolta, mutta myös ujostuttaa.

– Ehkä sitten olen työlläni jotakin pystynyt viestimään arvoista, jotka toivottavasti vievät yhteiskuntaa suuntaan, jota Minna Canth edusti. Hän on esikuva monella tavalla. Hän kiivaili tekopyhyyttä vastaan, mutta puolusti vahvasti heitä, jotka olivat yhteiskunnassa leimattuja ja toimeentulon äärirajoilla. Hän piti erityisesti naisten ja lasten ääntä esillä, vaikka maksoi toiminnastaan aika kovaa hintaa, Irja Askola kiteyttää.

Naisten Pankki, johon piispa rahat lahjoitti, on Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima rahasto kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja omaehtoisen toimeentulon tukemiseksi kestävän kehityksen periaattein. Pankki kerää lahjoituksia naisten taloudellisen toimeentulon, osaamisen ja oikeuksien parantamiseen kehitysmaissa. Naisten Pankin varoilla rahoitetaan muun muassa mikroluottoja, ammattikoulutusta, työkalujen ja materiaalin hankintaa ja muuta yrittäjyyteen tähtäävää toimintaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.