null Vantaan seurakunnat lisäsivät koronajäljittäjien määrää – jäljittäjillä edessä satojen puhelujen urakka

Vantaan seurakuntien oppilaitospappi Hanna Vuollo osallistuu koronajäljityksen viiveen korjaamiseen.

Vantaan seurakuntien oppilaitospappi Hanna Vuollo osallistuu koronajäljityksen viiveen korjaamiseen.

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnat lisäsivät koronajäljittäjien määrää – jäljittäjillä edessä satojen puhelujen urakka

Koronajäljityksen viive näkyy selvästi, kun työhön osallistuva Vantaan seurakuntien oppilaitospappi Hanna Vuollo soittaa altistuneille. Moni on jo ehtinyt ihmetellä puhelun viipymistä. 

Vantaan seurakunnat lisäävät koronajäljitystehtäviin osallistuvien työntekijöidensä määrän 32 henkilöön maaliskuun ajaksi. Uusista jäljittäjistä kerrottiin tämän viikon torstaina. Helmikuussa Vantaan kaupunkia avusti koronajäljityksessä 14 seurakuntien työntekijää.

Alkuviikosta Vantaan kaupunki tiedotti, että se on pyytänyt Puolustusvoimilta hätäapua ruuhkautuneen ja jäljessä laahaavan koronajäljityksen tekemiseen. Ylen uutisessa esitetyn arvion mukaan kaupunki saa Puolustusvoimilta koko- tai osa-aikaisesti kaikkiaan kymmenen jäljittäjää. Vantaa on saanut jäljitysapua myös Suomen Punaiselta Ristiltä.

– Seurakunnat pyydettiin mukaan tartunnanjäljitykseen jo viime vuoden puolella, ja tätä yhteistyötä kaupungin kanssa on nyt vahvistettu. Kirkkoherrat näkivät, että tämä on sellainen kohta, jossa voimme osallistua talkoisiin. Kaupungilta tulleen palautteen mukaan tarjoamamme resurssi on ollut tarpeen ja toiminut hyvin, Vantaan seurakuntien yhteisen seurakuntatyön johtaja Kirsi Rantala sanoo.

Seurakuntien työntekijät eivät tee koronajäljitystä kokopäiväisesti, vaan mahdollisuuksien mukaan oman työnsä ohessa. Rantalan mukaan koronarajoitusten pitkittyminen mahdollistaa osallistumisen jäljitykseen, kun seurakunnat ovat joutuneet perumaan ja siirtämään tuonnemmaksi maaliskuulle suunniteltua kokoavaa toimintaa.

Toivon, että jaksaisimme mennä tämän ajan läpi.
- Koronajäljittäjänä toimiva pappi Hanna Vuollo

Oppilaitospappi Hanna Vuollo on yksi Vantaan seurakuntien tarjoamista koronajäljitystyön tekijöistä. Vuollo on osallistunut jäljitystyöhön kahden viikon ajan viime vuoden joulukuussa sekä helmikuun aikana. Nyt kaupungilta on tullut uusia jäljityspyyntöjä.

Tartuntatautiyksikön tiloissa työskentelevä Vuollo soittaa ihmisille, jotka ovat jo saaneet tiedon altistumisestaan. Varsinainen jäljitystyö ja altistumisen toteaminen on siis jo tehty. Vuollon tehtävänä on ihmisten ohjeistaminen karanteeniaikaa varten ja tietojen kerääminen.

Vuollo luonnehtii työtä kiireiseksi. Puhelimitse tavoiteltavien ihmisten jonossa on satoja henkilöitä, ja jäljityksen viive on pidentynyt.

– Joissakin tapauksissa ihmiset ovat saaneet tiedon altistumisestaan niin myöhään, että kahden viikon karanteeniaika on ehtinyt jo kulua pitkälle. Moni on kertonut minulle odottaneensa puhelua jo pitkään ja ihmetelleensä, että mitään ei tapahdu.

Hanna Vuollo ohjeistaa koronalle altistuneita karanteeniaikaa varten ja neuvoo tarvittaessa tartuntatautipäivärahan hakemisessa.

Hanna Vuollo ohjeistaa koronalle altistuneita karanteeniaikaa varten ja neuvoo tarvittaessa tartuntatautipäivärahan hakemisessa.

Puhelun aikana Vuollo antaa ohjeita karanteeniaikaa varten sekä kirjaa ylös mahdolliset koronaan viittaavat oireet. Jos altistuneella ihmisellä on koronaoireita, Vuollo neuvoo häntä hakeutumaan testiin. Myönteinen tulos muuttaa karanteenin tiukemmaksi eristykseksi, jossa ulkoilu edes yksinään ei ole sallittua.

Vuollo pyytää altistuneilta myös yhteystiedot karanteeniajan todistuksen lähettämistä varten. Jos etätyö karanteeniaikana ei ole heille mahdollista, hän neuvoo heitä Kelan tartuntatautipäivärahan hakemisessa.

– Tunnin aikana ehdin soittaa neljä tai viisi puhelua, jossa käymme nämä perusasiat läpi.

Osa vantaalaisista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea. Jos tämä tuo keskusteluun haasteita, puheluun otetaan mukaan tulkki, joka kääntää asiat tarvittavalle kielelle.

Jäljityskokemuksensa perusteella Hanna Vuollo antaa vantaalaisille muutaman tärkeän neuvon.

– Toivon, että jaksaisimme mennä tämän ajan läpi. Huolehditaan käsihygieniasta, käytetään maskia, noudatetaan etäisyysohjeita ja vastataan, kun puhelin soi. Soittajalla voi olla meille tärkeää tietoa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.