null Jumalanpalvelukseen ei vieläkään pääse – pääkaupunkiseudun seurakunnissa jatketaan entisillä rajoituksilla, kesän rippileirit pidetään

Helsingin ja Espoon hiippakunnissa jatketaan tiukkoja koronarajoituksia toukokuun loppuun asti.

Helsingin ja Espoon hiippakunnissa jatketaan tiukkoja koronarajoituksia toukokuun loppuun asti.

Ajankohtaista

Jumalanpalvelukseen ei vieläkään pääse – pääkaupunkiseudun seurakunnissa jatketaan entisillä rajoituksilla, kesän rippileirit pidetään

Hiippakuntien ohjeet laaditaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksiä mukaillen. Uudet ohjeet ovat näillä näkymin voimassa toukokuun loppuun.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päätöksellään 7.5.2021 kieltänyt kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Helsingin ja Espoon hiippakunnat laativat maanantaina omat ohjeensa tämän mukaisesti ja jatkavat tiukkoja rajoituksia.

Rajoitukset ovat voimassa 31. toukokuuta asti, ellei viranomaisilta tule uusia ohjeita.

Messuun seurakuntalaiset eivät käytännössä siis pääse edelleenkään. Helsingin hiippakunnan ohjeessa asia todetaan näin: ”Pyrkimyksenä on, että kirkkotilaan otetaan samanaikaisesti korkeintaan kuusi ihmistä, pois lukien jumalanpalveluksen toimittajat ja kirkonpalveluskunnan.”

Espoon hiippakunnassa messuissa saa olla läsnä vain kuusi henkeä mukaan lukien seurakunnan työntekijät. Hiippakuntien välillä on siis pieni ero. Käytännössä tällä ei ole merkitystä, sillä seurakuntalaiset ovat jo pitkään koronan vuoksi seuranneet jumalanpalveluksia vain netin välityksellä.

Seurakunnat voivat viettää pieniä ehtoollishetkiä rajoitukset huomioon ottaen. Käytännöt ehtoollishetkien toteuttamisessa voivat vaihdella seurakunnittain.

Kirkolliset toimitukset eli hautajaiset, häät ja kasteet on niin ikään pyrittävä järjestämään mahdollisimman pienellä joukolla. Tavoitteena on, että läsnä on vain kuusi henkilöä ja sen lisäksi pappi, kanttori ja muut tarvittavat työntekijät. Tästä voidaan tinkiä niin, että esimerkiksi hautajaisissa voivat olla läsnä lähimmät omaiset, vaikka heitä olisi hieman enemmän. Kirkkoherra viime kädessä ratkaisee asian.

Jumalanpalveluksia lukuun ottamatta seurakuntien aikuisille suunnattu kokoava toiminta on keskeytetty toukokuun loppuun asti. 20-vuotiaiden ja sitä nuorempien ohjattu harrastustoiminta voidaan seurakunnissa toteuttaa 3.5. alkaen sisä- ja ulkotiloissa rajatusti, kunhan terveysturvallisuudesta huolehditaan.

Tämä koskee myös rippikouluja. Seurakunnissa halutaan huolehtia siitä, että jokaiselle rippikoululaiselle tarjoutuu mahdollisuus hyvään rippikoulukokemukseen turvallisesti tulevana kesänä. Kesäkuusta alkaen myös leirimuotoinen rippikoulu on mahdollinen kaikkialla pääkaupunkiseudulla, edellyttäen, ettei tautitilanne äkillisesti muutu.

Tarkempia tietoja asiasta löytyy Helsingin ja Espoon hiippakuntien ja seurakuntien verkkosivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.