null Seurakuntien kokoava toiminta jää koronan vuoksi tauolle – jumalanpalveluksia voi seurata verkosta, keskusteluapua jatketaan

Jumalanpalveluksia joudutaan koronarajoitusten vuoksi viettämään ilman seurakuntalaisia. Messuja voi seurata verkossa. Kuva on Espoon tuomiokirkosta.

Jumalanpalveluksia joudutaan koronarajoitusten vuoksi viettämään ilman seurakuntalaisia. Messuja voi seurata verkossa. Kuva on Espoon tuomiokirkosta.

Ajankohtaista

Seurakuntien kokoava toiminta jää koronan vuoksi tauolle – jumalanpalveluksia voi seurata verkosta, keskusteluapua jatketaan

Pääkaupunkiseudun seurakunnat linjasivat toimintaansa Aluehallintoviraston ja hiippakuntien ohjeiden mukaan. Rajoitukset ovat voimassa lähes jouluun asti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä ja pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ilmoittivat perjantaina uusista voimaan astuvista rajoituksista ja suosituksista Uudenmaan alueella.

Syynä vielä aiempaakin tiukempiin rajoituksiin on koronan leviäminen. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan toimenpiteet ovat rajuja, sillä ne laittavat monelta osin tauolle tavallisen elämän. Se juuri onkin niiden tehtävä, sillä tavoitteena on  seuraavien kolmen viikon ajan painaa sosiaaliset kontaktit minimiin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset päätettiin kieltää Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla maanantaista 30.11. alkaen. Lisäksi pienemmistäkin tilaisuuksista tulisi järjestää vain välttämättömät ja erityisin järjestelyin.

Helsingin hiippakunta ja Espoon hiippakunnat antoivat viranomaisten päätösten johdosta saman tien ohjeet hiippakuntiensa seurakunnille. Ohjeiden mukaiset rajoitukset astuvat voimaan 30.11. alkaen ja ovat voimassa 20.12. asti.

Jumalanpalveluksiin voi osallistua verkon kautta

Jumalanpalveluksia vietetään Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla ilman paikan päällä olevia seurakuntalaisia seuraavien kolmen viikon ajan.

Kirkkolain mukaan jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten jatkuminen on turvattava kaikissa olosuhteissa. Koronarajoitusten vuoksi kirkkotilaan voidaan maanantaista alkaen ottaa samanaikaisesti korkeintaan kymmenen ihmistä eli käytännössä ne, jotka osallistuvat jumalanpalvelusten toimittamiseen. Seurakuntalaisille jumalanpalvelukset välitetään seurakuntien verkkosivujen tai sosiaalisen median kautta.

Hautaan siunaamisissa voivat olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun kymmenen henkilön rajan. Muissa kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään kymmenen ihmistä, seurakunnan työntekijät mukaan lukien. Ristiäisten ja häiden siirtämistä on syytä harkita yksityistilaisuuksia koskevien uusien ohjeiden mukaisesti. Kasteen voi kuitenkin toimittaa myös perhepiirissä ilman kummien läsnäoloa. Tilaisuudet suositellaan järjestettäväksi seurakuntien tiloissa.

Jumalanpalveluksia lukuun ottamatta pääkaupunkiseudun seurakuntien muu kokoava toiminta ja aikuisten pienryhmätoiminta jäävät hetkeksi tauolle. Myös lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuva toiminta keskeytetään samalla ajanjaksolla. Alakoululaisten iltapäiväkerhot jatkavat toimintaansa kaupunkien perusopetusta koskevien linjausten ja ohjeiden mukaisesti. Pienten lasten päiväkerhot jatkavat kuitenkin toistaiseksi Espoossa.

Apua ja tukea on saatavilla

Seurakunnat pitävät kirkkoja mahdollisuuksien mukaan auki hiljentymistä, rukousta ja keskusteluapua varten. Tiloissa noudatetaan silloinkin henkilömäärärajoituksia ja muita viranomaisohjeita. Kampin kappeli Helsingin keskustassa on avoinna.

Apua ja tukea on kaikissa pääkaupunkiseudun seurakunnissa tarjolla rajoituksista huolimatta. Minkään tilanteen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Seurakuntien diakoniatyöntekijät tarjoavat tukea erilaisiin elämäntilanteisin ja heiltä saa apua ja neuvontaa myös vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen tai muiden käytännön asioiden selvittämiseen. Myös papeilta on saatavissa keskusteluapua. Tarkemmat tiedot ja numerot, joista apua saa, löytyvät seurakuntien verkkosivuilta.

Ruokajakeluja kasseina tai take away -valmisannoksina pyritään Helsingissä jatkamaan normaalisti. Ajantasaiset tiedot auki olevista Helsingin jakopaikoista löytyvät ruoka-apu.fi -sivustolta. Tällä tietoa esimerkiksi Myllypuro, Hermannin diakoniatalo, Hurstin apu ja Andreas kyrkan jakavat ruokakasseja.

Espoossa Espoonlahden kirkon elintarvikejakelu jatkuu. Diakoniaruokailut eli edulliset kirkon lounaat toteutetaan useissa Espoon seurakunnissa niin, että kirkoilta voi hakea valmiita lounasannoksia. Ennen joulua Espoon seurakunnista soitetaan kaikille yli 80-vuotiaille jäsenille, joiden puhelinnumerot ovat saatavilla.

Ensi viikonloppu entisin ohjein, joulu on vielä auki

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki korostaa, että oman ja lähimmäisen terveyden turvaaminen on nyt kaikkein tärkein asia.

– Näillä rajoituksilla me pyrimme osaltamme myös varmistamaan sen, että itse kukin pääsisi viettämään joulua kaikkein lähimpiensä kanssa. Jouluaaton ja joulunpyhien tilaisuuksista päätetään lähempänä, mutta silloinkin noudatamme täsmällisesti terveysviranomaisten linjauksia, Rintamäki sanoo.

Tänä vuonna emme pääse laulamaan yhdessä kirkkoihin, mutta voisiko laulamisen iloa jakaa nyt vaikkapa somessa? 

– Juha Rintamäki

Rintamäki muistuttaa, että lähiviikot ovat myös parasta joululaulusesonkia. Nyt monien kovasti odottaman Kauneimmat joululaulut ovat mahdollisia vain verkon kautta.

– Tänä vuonna emme pääse laulamaan yhdessä kirkkoihin, mutta voisiko laulamisen iloa jakaa nyt vaikkapa somessa? Ja laulaa itse tietysti kotona. Yksi asia ainakin pysyy: Jouluradio, jossa tutut laulut raikuvat niin eetterissä kuin verkossakin.

Joulun alla 17.12. seurakuntalaisten koteihin jaetaan Kirkko ja kaupunki -lehden välissä Kauneimpien joululaulujen yhteislauluvihko.  Koteihin on tällä viikolla jaettu myös seurakuntien joulukalenteri, jossa joulun sanoma avautuu luukusta joka päivä.

Tulevan viikonlopun eli 28. – 29.11. tilaisuuksiin sovelletaan vielä tällä hetkellä voimassa olevia rajoituksia. Esimerkiksi messujen osallistujamäärä on rajattu maksimissaan 20 henkeen. Useita ulkoilmatapahtumia – esimerkiksi joulupolkuja ja joululaulutilaisuuksia – on Helsingissä jo päätetty perua nopealla aikataululla.

Jos joitain tilaisuuksia ei Helsingissä pystytä perumaan tai siirtämään tältä viikonlopulta, niissä noudatetaan turvaetäisyyksiä ja hyvää hygieniaa. Tapahtumissa pitää käyttää maskia tai visiiriä, ja pienetkin flunssaoireet ovat ehdoton syy jäädä kotiin, seurakunnat muistuttavat.

Adventtiviikonloppu toteutuu Espoossa vielä nykyisin voimassa olevien rajoitusten mukaan. Tapiolan Amfille suunniteltu Hoosianna kolmen aasin kera siirrettiin ensi vuoteen.  Maanantaista alkaen joulun odotukseen kokoonnutaan Espoossa verkon välityksellä.

Myös Vantaalla tulevan viikonlopun tilaisuudet pidetään vielä pääosin olemassa olevilla ohjeistuksilla, maskeissa ja turvavälein. Kaikkiin tilaisuuksiin saa osallistua vain täysin terveenä. Tarkemmat tiedot tapahtumista löytyvät verkkosivujen tapahtumakalenterista.

Joulunpyhien tilanne on viranomaisten ja kirkon omien linjausten mukaisesti vielä auki. Se, millaista joulua pääkaupunkiseudulla vietetään, riippuu siitä, miten hyvin ihmiset noudattavat viranomaisten määräyksiä ja suosituksia ja koronapandemian nousevat luvut saadaan taittumaan.

Sekä Helsingin että Espoon hiippakunnat muistuttavat, että voimakkaat rajoitustoimenpiteet vaikuttavat ihmisten henkiseen jaksamiseen. Juuri sen vuoksi seurakuntia kehotetaan pitämään kirkkotiloja auki hiljentymistä, rukousta ja keskusteluapua varten ja jatkamaan muutenkin ihmisten tukemista. Tähän kehotukseen pääkaupunkiseudun seurakunnat pyrkivät parhaansa mukaan vastaamaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.