null Kirkkojen koronarajoituksia tiukennetaan pääkaupunkiseudulla

Tilaisuudet pyritään kirkoissa järjestämään mahdollisimman turvallisesti, joten koronarajoitukset ovat tiukkoja.

Tilaisuudet pyritään kirkoissa järjestämään mahdollisimman turvallisesti, joten koronarajoitukset ovat tiukkoja.

Ajankohtaista

Kirkkojen koronarajoituksia tiukennetaan pääkaupunkiseudulla

Sisätiloihin otettavien ihmisten määrä voi vaihdella tilan koon mukaan, jos tilaisuuksiin osallistujat pystytään jakamaan turvallisesti 25 hengen sektoreille.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään tiukentaa pääkaupunkiseudun koronarajoituksia. Helsingin ja Espoon hiippakunnat seurasivat perässä ja päättivät uusista ohjeista alueensa seurakunnille. Ne ovat pääkaupunkiseudulla tiukemmat kuin muualla Uudellamaalla.

Helsingin hiippakunnan uusien ohjeiden mukaan seurakuntien tilaisuuksissa, kuten jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa, voi sisätiloissa olla paikalla enintään 25  ja ulkona enintään 50 henkeä. Näistä rajoista voidaan poiketa eriyttämisjärjestelyin eli niin sanotulla sektorimallilla. Tällöin osallistujamäärää rajoitetaan tilan koon mukaan.

Kirkkotila pitää Helsingin hiippakunnan ohjeen mukaan jakaa toisistaan erillisiin alueisiin. Silloin tilaan voidaan kirkon koosta riippuen ottaa 2–10 sektoria tai lohkoa. Jokaiseen tällaiseen erilliseen sektoriin voidaan ottaa sisätiloissa samanaikaisesti enintään 25 seurakuntalaista ja ulkotiloissa enintään 50 seurakuntalaista.

Seurakuntien pitää varmistaa, että osallistujien on sektorin sisällä mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja että heidän turvallisuutensa voidaan taata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toukokuun lopussa julkaisemien ohjeiden mukaisesti.

Lisäksi lohkojen välille on järjestettävä suojavyöhyke, esimerkiksi kirkon käytävä tai tyhjä penkkirivi. Jokaiselle lohkolle pitää olla oma kulkureitti, tai kulkureittien käyttö tulee porrastaa. Ehtoollisenvietto voidaan toteuttaa joko usealla jakopisteellä tai porrastamalla kulku alttarille. Jumalanpalveluksen ja kirkollisen toimituksen toimittavia henkilöitä ei lasketa mukaan henkilörajoituksiin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen perusteella seurakuntien pitää lisäksi tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit sisätiloissa, joita käytetään yli 10 hengen samanaikaiseen oleskeluun tai ulkotiloissa yli 50 hengen samanaikaiseen oleskeluun. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Espoon hiippakunta julkaisi samantapaiset ohjeet verkkosivuillaan. Ne koskevat lakimiesasessori Aappo Laitisen mukaan Espoota ja Kauniaisia.

Ohjeiden mukaiset rajoitukset ovat voimassa 20.8.-12.9.2021.

Lisätty rajoitusten kesto 13.8. klo 8.45.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.