null Jussi Vatanen näyttelee Aki Kaurismäen palkitussa uutuuselokuvassa rakastunutta duunaria: ”Tämä rooli oli kuin haave, josta en osannut edes haaveilla”

Jussi Vatasen tähdittämää Kuolleet lehdet -elokuvaa kuvattiin muun muassa Pasilan Veturitalleilla.

Jussi Vatasen tähdittämää Kuolleet lehdet -elokuvaa kuvattiin muun muassa Pasilan Veturitalleilla.

Hyvä elämä

Jussi Vatanen näyttelee Aki Kaurismäen palkitussa uutuuselokuvassa rakastunutta duunaria: ”Tämä rooli oli kuin haave, josta en osannut edes haaveilla”

Näyttelijä oppi jo nuorena Sonkajärvellä arvostamaan yhteisöllisyyttä. Myös elokuvan tekeminen on yhteispeliä, joka voi viedä jopa punaiselle matolle Cannesin elokuvajuhlilla.

Jussi Vatasen näyttelemä Holappa on tottunut karuun ja yksinäiseen työmiehen elämään, kunnes hän kohtaa eräänä päivänä baarissa naisen. Se katse on paljonpuhuva, ja katseeseen vastataan yhtä intensiivisesti. Kyseessä on Aki Kaurismäen uusin Cannesin elokuvajuhlilla palkittu elokuva Kuolleet lehdet.

Kun Vatanen sai pari vuotta sitten puhelun Kaurismäen tuotantoyhtiöltä, hän tajusi, että on tapahtumassa jotain poikkeuksellista. Kaurismäki ei nimittäin ollut ohjannut elokuvia moneen vuoteen.

– Voisi sanoa, että tämä oli kuin haave, josta en ollut osannut edes haaveilla, Vatanen kuvailee.

Baarin vaaleaa ja surumielistä naista näyttelee Alma Pöysti. Vatanen ei ollut aiemmin työskennellyt Pöystin kanssa, mutta yhteinen työtapa ja ilmaisu löytyivät helposti.

Vatanen on ylpeä elokuvasta ja hyvillään sen saamasta myönteisestä vastaanotosta Cannesissa ja muualla. Kutsuja on tullut alan festivaaleille eri puolille maailmaa, ja hän lähtee tarvittaessa mielellään edustamaan elokuvaa.

Sonkajärveltä maailmalle

Aivan tällaista menestystä ei Jussi Vatanen osannut odottaa valmistuttuaan näyttelijäksi vuonna 2005. Pohjois-Savon Sonkajärveltä kotoisin olevalle maanviljelijän pojalle jo pääsy teatterikorkeakouluun oli iso asia.

– Teini-iässä alkoi esilläolo kiinnostaa, ja aloin opiskella ensin radio­toimittajaksi. Kun muutin parikymppisenä Helsinkiin, menin mukaan harrastajateatteriin ja kävin katsomassa paljon teatteria. Sitä ennen olin nähnyt näyttelemistä lähinnä telkkarissa, ja se oli kyllä ollut jonkinlainen lapsuuden salainen haave.

Teatterikorkeakouluun Vatasta sysäsi hakemaan sekin, että hänen lapsuudenystävänsä oli päässyt pari vuotta aiemmin opiskelemaan alaa. Kiinnostavaa on, että pieneltä paikkakunnalta on tullut monta muutakin taiteilijaa kuten näyttelijä Antti Holma ja kitaristi Timo Kämäräinen.

– Se johtuu varmaan paljolti siitä, että Sonkajärvellä on ollut aina vireää kulttuuritoimintaa. Varsinkin koulun Henkiset kilpailut tukivat lasten ja nuorten esiintymisintoa.

Jussi Vatasen mukaan kaurismäkeläisessä tyylilajissa, jossa ei turhia höpötetä ja elehditä, on tunteiden näyttävä silmistä.

Jussi Vatasen mukaan kaurismäkeläisessä tyylilajissa, jossa ei turhia höpötetä ja elehditä, on tunteiden näyttävä silmistä.

Yhteisössä on voimaa

Lapsuus maaseudulla on vaikuttanut paljon Jussi Vatasen elämänarvoihin. Tärkeimpiin niistä kuuluu yhteisöllisyys, joka kumpuaa nimenomaan Sonkajärven Sukevan kylältä.

– Siellä ihmiset tekevät edelleen asioita yhdessä talkoilla. Taustalla tyhjenevällä maaseudulla on myös se, että jos ei tehdä itse, ei välttämättä saada mitään. Olen vielä nykyisinkin osallistunut paikallisten tapahtumien järjestämiseen.

En ole luonteeltani kovin sosiaalinen. Minun on helpompi olla ihmisten kanssa tekemisen kautta.

Sonkajärvi ja Sukevan kylä toistuvat Vatasen puheissa. Yksi hänen lapsuutensa keskeisiä paikkoja oli Sukevan kirkko, jossa hän kävi muiden mukana. Siellä hän pääsi myös ripille.

Vastaavaa yhteisöllistä kotikirkkoa Vatanen ei ole tähän mennessä löytänyt nykyisestä kotikaupungistaan Helsingistä.

Sen sijaan täällä Vataselle on muodostunut merkittäväksi yhteisöksi futisporukka. Hän toimii apuvalmentajana Helsingin Palloseuran juniorijoukkueessa. Valmentaminen on tuntunut luontevalta, koska hän on itse aiemmin pelannut jalkapalloa.

– En ole luonteeltani kovin sosiaalinen. Minun on helpompi olla ihmisten kanssa tekemisen kautta.

Näyttelijän ammattiinkin liittyy paljon yhteisöllisyyttä, työryhmiä, joihin kuuluu erilaisia alan ammattilaisia.

– Esimerkiksi elokuvan tekeminen on kokonaisvaltainen prosessi. Tärkeitä tekijöitä tunnelman luomisessa ovat lavastus, puvustus ja valaistus. Mukana on iso työryhmä, jonka on pystyttävä toimimaan yhdessä.

Kakkosammattina maanviljelijä

Harvempi ehkä tietää, että Jussi Vatanen on paitsi näyttelijä myös maanviljelijä.

Näyttelijänä Vatanen on tullut tunnetuksi varsinkin koomisista rooleistaan muun muassa ­Napapiirin sankarit -elokuvissa ja Putous- ja ­Kimmo-tv-ohjelmissa. Hän on tehnyt vaikuttavat roolit myös suomalaista yhteiskuntaa ja historiaa kuvaavissa elokuvissa Metsäjätti ja Tuntematon sotilas.

– Olen halunnut tehdä töitä ­mahdollisimman monipuolisesti. Haluan kokeilla kaikenlaista, ja erilaiset työt tukevat toisiaan. Olen myös ollut onnellisessa asemassa, kun olen päässyt tekemään niin monenlaista.

Olen kasvanut jo lapsena maanviljelystyöhön. Silti tämä on minulle enemmänkin harrastus.

Eivätkä Vatasen hommat tosiaankaan näyttelemiseen rajaudu. Hänellä on kakkostyö Sonkajärvellä, jossa hän viljelee kotitilaansa sisarustensa kanssa.

– Maanviljelijän työ on vaikeaa mutta opettavaista. Yritän päästä paikalle kiireisimpinä aikoina, mutta välillä on haastavaa löytää aikaa, eivätkä säätkään aina osu kohdalleen, Vatanen kertoo.

– Olen kasvanut jo lapsena maanviljelystyöhön. Silti tämä on minulle enemmänkin harrastus, kun vertaa oikeisiin farmareihin, jotka saavat toimeentulonsa alkutuotannosta.

Vatasesta tuntuu, että maanviljelijöiden arvostus on viime aikoina kasvanut, eikä suhtautuminen heihin ole enää niin jyrkkää kuin vaikkapa vielä 1990-luvulla.

– Suomalaista ruokaa arvostetaan nykyään enemmän. Osaksi se johtunee viime aikojen tapahtumista, joiden vuoksi puheenaiheiksi ovat tulleet huoltovarmuus ja energian riittäminen.

– Olisi todella tärkeää pitää maaseutu asuttuna. Itä-Suomessa asuvien tilannetta saattaa hankaloittaa myös rajan sulkeminen. Monenlaista haastetta siis riittää.

Mahdottomalta tuntuva rakkaus

Kuolleet lehdet -elokuva on Jussi Vatasen mielestä ihana sekoitus nostalgiaa, tätä aikaa ja tulevaisuutta.

Esimerkiksi suosittujen Maustetyttöjen esitys edustaa tätä päivää ja sopii samalla täydellisesti elokuvan henkeen. Radiossa taas kerrotaan edelleen käynnissä olevasta Ukrainan sodasta.

Rakastuminen on aina jotenkin vaativaa ja pelottavaa, ja siinä voi käydä huonostikin.

– Jo monelle sukupolvelle on syntynyt käsitys Aki Kaurismäen tyylistä, joka on hillitty ja jotenkin kohotettu arkipäivästä. Mietin, miten pystyn omaksumaan sen ja miten saan roolihahmoni elämään ja hengittämään. Tällaisessa hallitussa tyylilajissa, jossa ei turhia höpötetä ja elehditä, on tunteiden näyttävä silmistä, Vatanen sanoo.

Elokuva sisältää traagisen ja mahdottomalta vaikuttavan rakkaustarinan. Se on romanttinen komedia kaurismäkeläisittäin.

– Rakastuminen on aina jotenkin vaativaa ja pelottavaa, ja siinä voi käydä huonostikin. Silti ihminen kaipaa ja tarvitsee toista ihmistä, Vatanen pohtii.

– Vahvoina teemoina elokuvassa ovat myös yksinäisyys ja kohtaamattomuus. Päähenkilöt ovat minusta tosi sitkeitä ja rohkeita, kun he jaksavat punnertaa eteenpäin vaikeuksista huolimatta. 

Näyttelijän työn lisäksi Jussi Vatanen viljelee Sonkajärvellä olevaa kotitilaansa sisarustensa kanssa.

Näyttelijän työn lisäksi Jussi Vatanen viljelee Sonkajärvellä olevaa kotitilaansa sisarustensa kanssa.

Kuka?

Jussi Vatanen, 44, on Helsingin Pakilassa asuva näyttelijä. Hän on näytellyt monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hänen kakkosammattinsa on maanviljelijä.

Mitä?

Vatanen näyttelee toista pääosaa Aki Kaurismäen uudessa Kuolleet lehdet -elokuvassa, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 15.9. Kuolleet lehdet palkittiin toukokuussa tuomariston palkinnolla Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa, ja elokuussa kansainvälinen elokuvakriitikkojen järjestö Fipresci valitsi sen tämän vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Motto

On helppoa olla synkkä, vaikeaa olla huoleton.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.