null Kajas: Vuonna 2021 lupaan välttää viisastelua ja viljellä sananlaskuja jälkikasvulle

Puheenvuorot

Kajas: Vuonna 2021 lupaan välttää viisastelua ja viljellä sananlaskuja jälkikasvulle

Erikoisen vuoden päättyessä lupaan hillitä kieltäni, mutta iän tuoma itsevarmuus vahvistukoon.

Vuosikaudet olen suhtautunut välinpitämättömästi uudenvuodenlupauksiin. Tämän erikoisen vuoden vaihtuessa uuteen olen päättänyt kuitenkin luvata monta asiaa.

Olen jo pidempään huomannut itsessäni noita-akkamaista käytöstä. Hui olkoon, haluan siitä eroon heti alkuvuodesta! Lupaankin yrittää hillitä kieltäni ja olla ihmisten seurassa niin mukava kuin pystyn. Jos syystä tai toisesta en pysty olemaan mukava, lupaan olla stressaamatta siitä. Ja jotta lupaus ei tunnu turhan työläältä, muistutan itseäni aikuisena olemisen eduista. Yksi niistä on oikeus olla teeskentelemättä juuri itsensä näköinen.

48-vuotiaana lähestyn seuraavaa pyöreää vuosikymmentä nopeammin kuin mihin olen valmis. Kokeneempien mukaan siihen liittyy kaikenlaista jännittävää, kuten valikoivaa kuuloa ja hajamielisyyttä. Alkavana vuonna lupaan kuitenkin keskittyä iän tuoman itsevarmuuden vahvistamiseen. Jatkan teinien taivastelusta huolimatta lupaavasti alkanutta skeittausharrastustani ja pidän hengissä huumoriani silloinkin, kun se on heidän mielestään cringeä, noloa. Lupaan taistella kynsin ja hampain vastaan sitä tosiasiaa, että aikuistuessa hymy hyytyy ja nauru hiipuu.

Jos kuitenkin koen pakottavaa tarvetta lievään viisasteluun, mikä on mahdollista, lupaan mumista viisastelut hiljaa itsekseni.

Talven selän taittuessa lupaan vältellä näsäviisautta. Tämä liittyy etenkin perheessämme asuvaan touhukkaaseen henkilökuntaan, joka suorittaa keväisin ensimmäisten auringonsäteiden paisteessa renkaidenvaihtorituaalin. Tänä vuonna jätän muistuttamatta takatalvesta, joka tuntuu vuosi toisensa jälkeen yllättävän pääsiäisenä. Jos ja kun renkaat lienevät pääsiäiseen mennessä kuitenkin vaihdettu, lupaan olla tokaisematta ääneen, että”mitäs minä sanoin.” Jos kuitenkin koen pakottavaa tarvetta lievään viisasteluun, mikä on mahdollista, lupaan mumista viisastelut hiljaa itsekseni.

Viimeisenä muttei vähäisempänä lupaan ottaa käyttöön vanhempani minulle nuoruudessani viljelemiä sananlaskuja. Lupaan siirtää perinnettä teini-ikäiselle jälkikasvulleni lisäten ääneeni hieman syvyyttä ja painokasta värinää. Mieleeni ovat jäänet etenkin ”laiskalla hiki syödessä, mutta kylmä työtä tehdessä”, ”parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla” ja lisäksi ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”. Näillä olen mukavasti pärjäillyt tiettyyn pisteeseen ja näillä pärjännee lapsenikin.

Vuosi 2021, minulla on sinuun suuri luotto. Toivon, että tuot tullessasi parempia aikoja ja lisäksi kosolti ymmärrystä ja pitkämielisyyttä meille kaikille. Tervehdin sinua ilolla. Salute!

Kirjoittaja on entinen huippu-urheilija ja nykyinen viestinnän ammattilainen, joka harrastaa teologian opiskelua.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kajas: Moni Alepa on auki 24/7, mutta kirkko pitää ovensa kiinni, miksi?

Puheenvuorot

Syvän ahdistuksen ja surun hetkellä ihminen tarvitsee turvallista tilaa, ja kirkkoa turvallisempaa on vaikea kuvitella. Mutta sisään ei pääse, kun ovi on lukossa.Kajas: Kysy, mitä toiselle kuuluu

Puheenvuorot
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.