null Kajas: Kysy, mitä toiselle kuuluu

Puheenvuorot

Kajas: Kysy, mitä toiselle kuuluu

Löydän itseni tilanteista, jossa sivistyneet ihmiset unohtavat vuorovaikutustilanteiden perussäännöt ja keskustelut lipsahtavat monologeiksi.

Harmillisen usein vuorovaikutustaidoissamme on perustavaa laatua olevia puutteita. Arjen kohtaamisissa ne olisivat korjattavissa pienillä muutoksilla.

Kohtaan vanhan tuttavan kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Ohikiitävän hetken aikana tuttava kertoo työpaikan vaihdoksesta, uudesta projektista, lomamatkasta ja lastensa koulumenestyksestä. Jaahas, sitten onkin jo jatkettava matkaa. Vanha tuttava toivoo, että näkisimme useammin. Oli kuulemma mukava jutella.

Löydän toisinaan itseni tilanteista, jossa sivistyneet ihmiset unohtavat vuorovaikutustilanteiden perussäännöt ja keskustelut lipsahtavat vastapuolen monologeiksi.

Vaikka en haluakaan tyhjentää perinpohjaisesti syvintä sisintäni lyhyissä kohtaamisissa, lähes mikään ei ilahduta enempää kuin hyvä vuorovaikutteinen jutustelu, jossa molemmat osapuolet tulevat nähdyksi ja kuulluksi.

Mikä ilo pelaajille syntyykään, kun syötöt ja palautukset napsahtelevat mitä haastavimpien kierteiden jälkeen kohdilleen.

”Mitä sinulle kuuluu?” on mieltä kohottava kysymys, joka pitäisi löytyä kaikkien kysymysrepertuaarista. Se on kuin aloitussyöttö tenniksessä. Syöttö on pelin kannalta tärkeä hetki, mutta vastapuolen palautus on pelin jatkon kannalta ihan yhtä tärkeä. Voin vain kuvitella, mikä ilo pelaajille syntyykään, kun syötöt ja palautukset napsahtelevat mitä haastavimpien kierteiden jälkeen kohdilleen.

Samalla tavalla kuin pelaajat kokevat olevansa pelin etenemisen kannalta merkityksellisiä, tuntuu keskusteluissa arvokkaalta, kun osapuolet haluavat käyttää aikaa toistensa ajatusten tutkimiseen.

Riippumatta elämäntilanteistamme, eletyistä iloista tai suruista, menestyksestä tai ystävien lukumäärästä, kuulumisten kysely on ohikiitävissä hetkissä meille kaikille ilon aihe. Siitä koituva toiveikkuus ja euforia voivat kantaa pitkälle.

 

Kirjoittaja on entinen huippu-urheilija ja nykyinen viestinnän ammattilainen, joka harrastaa teologian opiskelua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.