null Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen jäseniltä kysytään kokemuksia kirkosta  – ”Positiivinen yllätys esiintyy monen tarinassa”

Hyvä elämä Ajankohtaista

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen jäseniltä kysytään kokemuksia kirkosta  – ”Positiivinen yllätys esiintyy monen tarinassa”

Tarinoita voi lähettää 21.6. saakka. Niistä koostettava Tarinoita kirkon portilta -näyttely on esillä Pride-viikon ajan Redissä.

Kallion ja Paavalin seurakunnat keräävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten kokemuksia evankelis-luterilaisesta kirkosta. Tarinat voi lähettää nimettöminä tai nimimerkillä.

Tarinoista kootaan Tarinoita kirkon portilta -näyttely Jouluradion Silta-tilaan Redi-ostoskeskuksessa. Näyttely on esillä Pride-viikon ajan 27.6.–3.7.2022.

Viime vuonna vastaavassa tapahtumassa kerättiin valtaväestön tervehdyksiä vähemmistöille. Tänä vuonna asetelma haluttiin kääntää toisin päin. Näin valtaväestöllä on mahdollisuus kuulla ja ymmärtää, miltä asiat näyttävät vähemmistöjen silmin. 

– Emme halua hiljentää mitään tai ketään. Emme myöskään halua piilottaa kirkon huonoja puolia, vaan haluamme kohdata ne sellaisina kuin ne ovat, Kallion seurakunnan projektityöntekijä Hanna Yletyinen kertoo. Hän järjestää näyttelyn Kallion seurakunnan kesäteologi Katri Malmin kanssa.

Kallion seurakunnan projektityöntekijä Hanna Yletyinen toivoo, että näyttelyyn saadaan mukaan mahdollisimman erilaisia tarinoita. 

Kallion seurakunnan projektityöntekijä Hanna Yletyinen toivoo, että näyttelyyn saadaan mukaan mahdollisimman erilaisia tarinoita. 

Tarinoita on tullut sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöiltä. Mukana on hyviä ja huonoja kokemuksia. Monessa tarinassa toistuu se, että henkilö on kohdannut joko nuorena tai pienen paikkakunnan kirkossa syrjintää tai paheksuntaa.

– Positiivinen yllätys, eli hämmästys siitä, ettei kirkossa tuomitakaan, esiintyy myös monen tarinassa, Yletyinen kertoo. 

Yletyinen kertoo samastuvansa moniin näyttelyä varten lähetettyihin tarinoihin, kuten siihen, että ihminen joutuu olemaan seurakunnassa ja kirkossa varuillaan ja miettimään, kehen pappiin uskaltaa olla yhteydessä. 

Tämä on saanut hänet pohtimaan sitä, millaista kuvaa kirkko antaa itsestään ulospäin. Yletyisen mukaan kirkon tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka se viestii palveluistaan. Esimerkiksi kirkon perhetoimintaa voisi kuvata myös sateenkaarevilla perheillä valkoisen heteroydinperheen sijaan. 

– Kirkolla on vielä paljon opeteltavaa siinä, kuinka sateenkaaripositiivista suhtautumista tuodaan luontevasti esiin muutenkin kuin Pride-viikolla, Yletyinen sanoo. 

Tarinoita kaivataan lisää, ja niitä kerätään 21.6. saakka. Voit lähettää oman tarinasi täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.