null Kansainvälinen luterilainen neuvosto vetoaa Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan puolesta

Juhana Pohjola ja Päivi Räsänen ovat saaneet tukea ulkomailta.

Juhana Pohjola ja Päivi Räsänen ovat saaneet tukea ulkomailta.

Ajankohtaista

Kansainvälinen luterilainen neuvosto vetoaa Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan puolesta

Vetoomus liittyy Räsäsen ja Pohjolan saamiin rikossyytteisiin. 

Kansainvälinen luterilainen neuvosto, International Lutheran Council eli ILC, on julkaissut vetoomuksen kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) ja Suomen evankelis-luterilaisen lähetyshiippakunnan piispaksi 1.8. vihittävän Juhana Pohjolan puolesta. Vetoomus liittyy Räsäsen ja Pohjolan saamiin rikossyytteisiin. Kumpaakin syytetään kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Sekä Pohjola että Räsänen kiistävät syyllistyneensä kiihottamisrikokseen.

Vetoomuksessa todetaan, että Räsänen ja Pohjola ovat pitäneet esillä ”selkeää opetusta ja Jeesuksen sanoja avioliitosta ja seksistä (Matteus 19:4–6)” ja toisaalta ”kaikkien ihmisarvoa, LGBTQ-yhteisöön itsensä identifioivat mukaan lukien”. Räsäseen ja Pohjolaan kohdistettuja syytteitä luonnehditaan törkeiksi ja epäreiluiksi. Vetoomuksessa todetaan myös, että ”suuri osa kristityistä, katolilaiset ja ortodoksit mukaan lukien, jakavat tämän näkemyksen”. Teksti on lähetetty Suomen valtakunnansyyttäjälle ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetulle.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet 33:n eri luterilaisen kirkon piispat tai johtajat ILC:n jäsenkirkoista. Lisäksi mukana on 11 kirkollisen johtajan allekirjoitus Tunnustuksellisen evankelis-luterilaisen konferenssin, Confessional Evangelical Lutheran Conference CELC, jäsenkirkoista. ILC on tunnustuksellisiksi itseään kutsuvien konservatiivisten luterilaisten kirkkojen yhteistyöelin. Sen jäseniä Pohjoismaissa ovat muun muassa Lähetyshiippakunta ja Ruotsin Missionsprovinsen. Lähetyshiippakunta on Luther-säätiön ja muutamien muiden hengellisten yhteisöjen perustama itsenäinen luterilainen kirkko, joka perustettiin vuonna 2013. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ei ole ILC:n jäsen, vaan kuuluu Luterilaiseen Maailmanliittoon (LML)

Päivi Räsänen on tällä viikolla esittänyt Helsingin käräjäoikeudelle vaatimuksen, että se jättäisi tutkimatta hänen vuonna 2019 lähettämäänsä twiittiä koskevan syytteen Euroopan ihmissoikeussopimuksen 9 artiklaan vedoten. Räsäsen mukaan viranomaisen on sen mukaan asetuttava neutraaliksi uskonnollisten kysymysten suhteen.

Päivi Räsäsen saamien syytteiden pääkäsittely on tämänhetkisten tietojen mukaan Helsingin käräjäoikeudessa marraskuussa. On mahdollista, että asiaa käsitellään vielä pitkään, Euroopan ihmisoikeutuomioistuinta myöten.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.