null Päivi Räsäsen oikeudenkäynti alkaa

Juhana Pohjola ja Päivi Räsänen vastaavat tänään syytteisiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Juhana Pohjola ja Päivi Räsänen vastaavat tänään syytteisiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Ajankohtaista

Päivi Räsäsen oikeudenkäynti alkaa

Kansanedustaja Päivi Räsäsen ja Lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjola oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) ja Lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjolan pitkä odotus päättyy tänä aamuna. Helsingin käräjäoikeus alkaa käsitellä heidän viime vuoden huhtikuussa saamiaan syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeuden istunto alkaa kello 9.30 ja kestänee koko päivän. Jos asioita ei iltaan mennessä saada käsiteltyä, on mahdollista, että istunto jatkuu vielä tiistaina. Syyttäjän haastehakemus ja puolustukset kirjalliset vastaukset tulevat julkiseksi vasta salissa.

Oikeuden päätös ei välttämättä selviä vielä tällä viikolla ja jos selviää, prosessi ei pääty siihen. Voi olla, että asia ratkeaa lopullisesti vasta Korkeimmassa oikeudessa tai jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. OIkeusoppineet, kuten esimerkiksi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Ylen haastattelussa lauantaina, ovat pitäneet tapausta harvinaisen monimutkaisena ja merkittävänä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti syytteen Räsästä (kd) vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja Pohjolaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet liittyvät Räsäsen vuonna 2004 julkaisemaan pamflettiin, Helsinki Prideen liittyviin sosiaalisen median päivityksiin ja hänen Yle Puhe -radio-ohjelmassa lausumiinsa kommentteihin.

Syytteen mukaan Räsäsen eri syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Räsänen ei mielestään ole syyllistynyt minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen. Hänen mielestään kyse on sanan- ja uskonnonvapaudesta, joita mahdollinen tuomio uhkaisi.

Asia on herättänyt laajaa huomiota niin Suomessa kuin ulkomailla. Oikeustalon pihalle on maanantaina tulossa konservatiivikristittyjen perustaman Sanan ja Uskonnonvapaus -yhdistyksen järjestämä mielenosoitus.

Kirkko ja kaupunki seuraa oikeusistuntoa ja uutisoi siitä myöhemmin tänään.

25.1.2022 klo 9:11. Otsikosta poistettu sanat "tänä aamuna". 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.