null Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on kerännyt jo 100 000 nimeä

Ajankohtaista

Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on kerännyt jo 100 000 nimeä

Työttömien aktivointimallin kumoamiseen tähtäävä aloite saavutti 100 000 kannattajan rajan toiseksi nopeimmin 623 aloitteesta.

Eduskunnan joulukuussa hyväksymää aktiivimallia vastustava kansalaisaloite on kahdessa viikossa kerännyt jo yli 100 000 nimeä. Aloitteen teki yksityishenkilö eli Martin-Éric Racine 20. joulukuuta. Aloite on jo menossa eduskuntaan, koska vaadittu 50 000 allekirjoittajan raja on täyttynyt. Aloitteen tueksi kerätään kuitenkin yhä allekirjoituksia oikeusministeriön ylläpitämässä Kansalaisaloite.fi-palvelussa.

Oikeusministeriön Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja Johanna Suurpää pitää kannatusilmoitusten tahtia poikkeuksellisena.

– Nopeimmin kannattajia on kerännyt aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista, mutta tämä on hyvässä vauhdissa verrattuna muihin. Taitaa olla toiseksi nopeinta vauhtia, sanoo Suurpää.

Aktiivimallin kumoamista vaativa aloite on samalla jo nyt kolmanneksi eniten kannattajia kerännyt kansalaisaloite. Tasa-arvoinen avioliittolaki keräsi yhteensä 166 851 kannattajaa, ja se on tähän mennessä ainoa aloite, joka johti uuteen lakiin. Sen vasta-aloite, jolla tähdättiin jo hyväksytyn lain kumoamiseen, keräsi 106 195 nimeä.

Racinen aloite poikkeaa kahdesta edellä mainitusta siinä, että nimiä on kerätty vain netissä eikä takana ole kansalaisjärjestöä. Kahdella muulla aloitteella oli taustaorganisaatiot, ja nimiä kerättiin myös kaduilla ja tilaisuuksissa.

Aktiivimallin kumoamista vaativa aloite on jo nyt kolmanneksi eniten kannattajia kerännyt kansalaisaloite.

– En ainakaan tiedä, että tähän kerättäisiin nimiä muualla. Toisaalta nimien kerääminen vain kansalaisaloitteiden sivuilla on nykyisin yleistä. Koska palvelu vaatii allekirjoittajalta vahvan tunnistautumisen, se on luotettava, kertoo Suurpää.

Oikeusministeriön rooli rajoittuu palvelun tarjoamiseen ja ylläpitoon, joten Suurpää ei lähde kommentoimaan aloitteen sisältöä tai miksi se on saanut niin paljon nimiä tuekseen.

Näyttää kuitenkin siltä, että iso joukko kansalaisia pitää uutta lakia epäoikeudenmukaisena. Lakia puolustava ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Kai Mykkänen ja aloitteen tehnyt Racine keskustelivat aiheesta Ylen A-Studiossa keskiviikkona 3. tammikuuta. A-Studion keskustelu lisäsi aloitteen allekirjoittajien määrää tuhansilla.

Uudessa aktivointimallissa työttömyyden alun karenssipäivät ovat nykyistä lyhyempiä: seitsemän sijaan niistä on viisi. Työttömyyden aikana tulee kuitenkin ongelmia, jos ei osoita riittävää aktiivisuutta. Tähän vaaditaan, että on kolmen kuukauden tarkastelujaksolla töissä vähintään 18 tuntia, ansaitsee yritystoiminnalla vähintään 241,04 euroa tai on viisi päivää työllistämistä edistävässä palvelussa. Jos ehdot eivät täyty, työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia.

Kirkko ja kaupungin haastattelema Kirkkohallituksen työttömyyden asiantuntija Kari Latvus piti lakia kohtuuttomana nimenomaan niiden kannalta, jotka tarvitsisivat eniten apua.

Kansalaisaloitteita on tähän mennessä tehty 623. Niistä vain 18 on edennyt eduskuntaan. Vaikka vain yksi on johtanut uuteen lakiin, osa muistakin on vaikuttanut asioihin esimerkiksi eduskunnan hyväksymän ponnen kautta tai siten, että ne on otettu huomioon hallituksen työssä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Työtön Anna Koskela ei saanut mediaa tarttumaan aktiivimalliin ennen lain säätämistä – ”On niin paljon muita uutisia”

Hyvä elämä

Hyväpalkkaisilla ei ole käsitystä siitä, millaista on elää, kun kahden euron kahvi on jo sijoitus. Se voi olla yksi syy, miksei kiinnosta, sanoo Anna Koskela.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.