null Kirkko ja kaupungin päätoimittajan päätös poistaa kohua herättänyt kolumni poiki huomautuksen Julkisen sanan neuvostolta

Ajankohtaista

Kirkko ja kaupungin päätoimittajan päätös poistaa kohua herättänyt kolumni poiki huomautuksen Julkisen sanan neuvostolta

JSN:n mukaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua herättäneen kolumnin poistaminen hankaloitti yleisön mahdollisuutta käyttää tiedonsaantioikeuttaan.

Kirkko ja kaupunki julkaisi 18.1.2021 vakiokolumnistinsa Kari Kuulan kolumnin, jossa hän kritisoi kovin sanoin tuotantoeläinten kaltoinkohtelua. Viikkoa myöhemmin päätoimittaja Jaakko Heinimäki päätti poistaa kolumnin ja tilasi Kuulalta uuden kolumnin samasta aiheesta. Päätoimittaja pahoitteli kolumnia ja perusteli sen poistamista kirjoituksessaan ”Päätoimittajalta: Onko karjatila keskitysleiri?”. Kuulan uusi kolumni ilmestyi 1.2.2021 otsikolla ”Kuula: Kristityn kilvoittelu alkaa lautaselta – emme saa alistaa tuntoisia olentoja”.

Yksityishenkilö kanteli päätoimittajan päätöksestä Julkisen sanan neuvostoon. Kantelija ei ole Kari Kuula. Kantelun mukaan kolumnin poistaminen palautteen vuoksi rajaa kolumnistin sananvapautta, ja käytännössä yleisö on päässyt vaikuttamaan lehden sisältöön.

Vastauksessaan Julkisen sanan neuvostolle päätoimittaja Heinimäki kirjoitti, että seurattuaan kolumnista käytyä keskustelua hän totesi kolumnistin teologisten, eettisten ja filosofisten argumenttien hukkuvan rajusti polarisoituneen keskustelun aaltoihin. Kun kolumnisti itsekin harmitteli asiaa ja pahoitteli kolumninsa kohdistuvan pikemminkin tuottajaan kuin kuluttajaan, päätti Heinimäki korjata tilanteen poistamalla kolumnin ja tilaamalla Kuulalta uuden tekstin samasta aiheesta.

Heinimäki toteaa Julkisen sanan neuvostolle, että päätoimittaja vastaa asiasisällön lisäksi myös johtamansa median sävystä ja tyylistä. Päätoimittaja toteaa, että hän ei alkuperäisen kolumnin poistamisella pyrkinyt rajoittamaan tai lopettamaan lihantuotantoon liittyvää keskustelua vaan jatkamaan sitä ja ohjaamaan keskustelua dialogisempaan suuntaan. Päätoimittaja perusteli päätöstään myös videolla 4.2.2021.

Neuvosto katsoo kokonaisarviona, että päätoimittajalla ei ollut riittäviä journalistisia perusteita kolumnin poistamiseen.

Kari Kuula on ilmoittanut Julkisen sanan neuvostolle, ettei hän katso, että hänen mahdollisuuttaan käyttää sananvapauttaan olisi heikennetty.

Ratkaisussaan Julkisen sanan neuvosto katsoo, että päätoimittajan päätös poistaa laajaa yhteiskunnallista keskustelua aikaansaanut kolumni hankaloitti yleisön mahdollisuutta käyttää tiedonsaantioikeuttaan. Koska kolumnin sisällöstä kiisteltiin ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ottivat siihen kantaa, olisi päätoimittajalla neuvoston mukaan ollut suoranainen velvollisuus pitää kolumni julki, jotta yleisö olisi voinut itse arvioida tekstiä sekä yhteiskunnallisten ja kirkollisten vaikuttajien reaktioita siihen.

Julkisen sanan neuvoston mukaan ei ole näyttöä siitä, että päätoimittaja olisi suoranaisesti luovuttanut journalistista päätösvaltaa jollekin tietylle toimituksen ulkopuoliselle taholle. Neuvosto kuitenkin katsoo kokonaisarviona, että päätoimittajalla ei ollut riittäviä journalistisia perusteita kolumnin poistamiseen ja antaa Kirkko ja kaupungille huomautuksen.

Julkisen sanan neuvosto on journalistisen alan itsesääntelyelin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Kirkko ja kaupunki on Julkisen sanan neuvoston jäsen ja sitoutunut sen periaatteisiin.

Voit lukea JSN:n päätöksen kokonaisuudessaan tästä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.