null Katosiko rakastumisen tunne? – Ei hätää, sillä parisuhdeopeilla hyvä suhde voi muuttua paremmaksi

Rakastumisen jälkeisessä eriytymisen vaiheessa alkaa paljastua se, miten erilainen toinen onkin. Parin erilaisuus ei välttämättä ole erottava tekijä, vaan se voi olla myös rikkaus.

Rakastumisen jälkeisessä eriytymisen vaiheessa alkaa paljastua se, miten erilainen toinen onkin. Parin erilaisuus ei välttämättä ole erottava tekijä, vaan se voi olla myös rikkaus.

Ajankohtaista

Katosiko rakastumisen tunne? – Ei hätää, sillä parisuhdeopeilla hyvä suhde voi muuttua paremmaksi

Kivikot parisuhteessa ovat tavallisia. Niistä selviytymiseen on tarjolla apua ja tutkittua tietoa.

Useimpien parisuhteiden haasteet ovat samantapaisia. Esimerkiksi iltapäivälehtien viiden kompastuskiven listoihin on usein ihan osuvasti tiivistetty perusasiat, sanoo perhetoiminnan ohjaaja Tanja Routama. Ongelmakohtia voivat olla vaikkapa toisen tarpeiden huomaaminen ja tunteiden kuunteleminen, seksi, raha ja kiireinen elämänmeno.

– On haasteellista sovittaa yhteen oma, puolison, lasten ja koko perheen elämä. Kiireessä ei ehditä kohdata toista. Lisäkierteitä tilanteeseen voi tuoda vaikkapa lapsen murrosikä.

Se, että parisuhteessa on erilaisia vaiheita, voi yllättää jo suhteen alkuvuosina.

– Se, että rakastumista seuraa eriytymisen vaihe, voi olla mullistava kokemus. Yhdessä olemisen sijaan alkaa tarvita aikaa olla itsekseen. Toinen voi alkaa tuntua niin erilaiselta, ettei ole enää mitään yhteistä.

Alkaa selvitä, ettei elämä olekaan satu, jossa vain elettäisiin onnellisina elämän loppuun asti.

On tasa-arvoa, että antaa toisen olla omalla laillaan erilainen.

− Tanja Routama

Erilaisuutta voisi Routaman mielestä ajatella myös toisin päin. Puolisoiden erilainen lapsuus, kokemukset, luonne ja tyyli voisivat olla juuri se jokin, joka rikastaa suhdetta.

– Se, että toinen lähestyy asioita kuin juna ja toinen ehkä kuin laiva, ei ole sen enempää väärä kuin oikea, vaan vain erilainen tapa toimia. On tasa-arvoa, että antaa toisen olla omalla laillaan erilainen.

Toisen erilaisuuden hyväksyminen vaatii usein ponnisteluja, samoin suhteen muidenkin kivikoiden ylittäminen.

– Ensin on löydettävä se, mitä itse tarvitsee, ja puettava se sanoiksi omassa mielessään. Sitten on vielä pystyttävä saamaan se sama perille toiselle.

Kivikot ovat niin tavallisia, että niiden kohtaamiseen on kehitelty erilaisia menetelmiä. Viime aikoina Routama on paneutunut amerikkalaisen psykologin ja pariterapian tutkijan John Gottmanin ajatuksiin. Niihin kuuluu toimivan parisuhteen talo, johon tutustutaan Rakkauden illassa 27. lokakuuta.

Gottmanin mukaan kestäviksi ovat osoittautuneet sellaiset parisuhteet, joissa myönteinen ja kielteinen palaute ovat oikeassa suhteessa, 5:1.

– Kielteisen palautteenkin kestää, jos saa paljon myönteistä palautetta, kiitosta, rohkaisua, kannustusta ja kehumista. Positiivisuus pitäisi muistaa myös riitatilanteissa. Niissäkin pitäisi huomata toisen hyvät pointit ja välttää syyttelemästä "aina sä" tai "sä et koskaan", Routama neuvoo.

Kotiäitivuosiensa jälkeen Routama tunsi osaavansa jotain vain lapsista. Jo ennen kuin hän suoritti lapsi- ja perhetyön tutkinnon, naapuri oli houkutellut Routaman pariskuntaa avioliittoleirille.

– Toisin kuin yleensä, mieheni innostui, minä en. Pelkäsin, että leirillä jokin raati päättäisi, ettemme sovi yhteen. Menimme silti, ja siellä nostettiinkin esiin suhteen hyviä puolia.

Sittemmin parisuhdeasiat ovat olleet Routamalle sekä työtä seurakunnassa että harrastusta Kansan Raamattuseurassa. Valtaosa iltoihin ja leireille osallistuvista on tavallisia pareja, jotka haluavat hyvän jatkuvan. Johonkin kriisitilanteeseenkin on voinut löytyä apua.

– Tapahtumissa kenenkään ei ole pakko puhua ja kertoa ongelmiaan. Puhuminen on vapaaehtoista. Puolisotkin puhuvat vain omasta puolestaan. Ääneen puhuminen tekee suhteesta värikkäämmän, vakuuttaa Routama.

Lisää tukea:

Espoon seurakuntien parisuhdetyön tapahtumia ja kursseja

Parisuhdeneuvola Vauva-lehdessä

Parisuhdekeskus Kataja

Kansan Raamattuseura Samassa Veneessä -avioparityö

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.