null Keskustelusta on tullut hankalaa ja on vaikea ymmärtää toista? − Parisuhteen ydinkysymyksiä voi käsitellä esimerkiksi diakoniatyöntekijän kanssa

Diakoni Terhi Lahdensalo järjestää PariAsiaa-luentoja Oulunkylässä.

Diakoni Terhi Lahdensalo järjestää PariAsiaa-luentoja Oulunkylässä.

Ajankohtaista

Keskustelusta on tullut hankalaa ja on vaikea ymmärtää toista? − Parisuhteen ydinkysymyksiä voi käsitellä esimerkiksi diakoniatyöntekijän kanssa

Vuorovaikutus- ja tunnetaitoja voi opetella koko elämän ajan.

Vaikka eläisi hyvässä parisuhteessa, se ei tarkoita, etteikö suhdetta kannattaisi ja voisi hoitaa, sanoo diakoni Terhi Lahdensalo Oulunkylän seurakunnasta.

– Itse kukin muuttuu yksilönä koko ajan, samoin puoliso. Olosuhteet muuttuvat. Niinpä on luonnollista, että parisuhde muuttuu.

Aika ajoin on hyvä kysyä ja miettiä, kuka olen tänään, kuka sinä olet ja mitä meille kuuluu.

Näitä kysymyksiä voi pohtia myös diakoniatyöntekijän, papin tai jonkun muun työntekijän kanssa. Se, että hankkii parisuhdetta koskevia tietoja, voi auttaa hahmottamaan omaa suhdetta.

Väsynyt ja tyytymätön voi kokea, ettei osata olla yhdessä.

− Diakoni Terhi Lahdensalo

Vuorovaikutus on keskeinen haaste monille pareille.

– Ongelmaa sanoitetaan eri tavoin. Jotkut puhuvat riidoista. Keskustelusta on tullut hankalaa ja on vaikea ymmärtää toista. Riidoista voi olla vaikea puhua kenellekään.

– Pohjalla on ehkä tunnetason kokemus, että jää yksin, sanoo Lahdensalo.

Taustalla voi olla monenlaisia haasteita. Arki kuormittaa pienten lasten vanhempia. Vanhemmaksi tuleminen, työpaineet, työttömyys, sairaus, mielenterveys tai taloudellinen niukkuus kuormittavat. Ei ehkä ole verkostoja, joissa taakkaa voisi jakaa.

– Väsynyt ja tyytymätön voi kokea, ettei osata olla yhdessä. Tilanteen purkamiseen tarvitaan välineitä. Samoin siihen, mistä suunnasta apua ja ratkaisuja voisi löytyä ja miten selvittää ristiriitoja.

Parisuhteen ydintä on tunneyhteys. Sen luoma läheisyys ja monenlaisten tunteiden kirjo näkyy suhteessa.

– Tunnetaidoissa riittää opiskelemista, sanoo Terhi Lahdensalo.

– Tunnistanko ja osaanko nimetä omat tunteeni, miten ilmaisen niitä ja kuinka vastaanotan toisen tunteita? Omien tunteiden äärelle on tärkeää pysähtyä. Vuorovaikutustaidot vahvistavat tunnetaitoja ja toisinpäin.

PariAsiaa-luentoja järjestetään yhteistyössä Parisuhdekeskus Katajan kanssa ja sen kehittämän mallin mukaisesti. Luennoitsijoina toimivat Katajan työntekijät tai sen kouluttamat vertaishjaajat.

Luennoille voi tulla yksin tai puolison kanssa. Keskusteluun ei ole pakko osallistua eikä ryhmätöitä ole.

 

Artikkelin kuvatekstiä korjattu 13.2. klo 10:15 Diakoni Terhi Lahdensalo ei itse pidä PariAsiaa-luentoja Oulunkylässä, vaan järjestää niitä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.