Katri Korolainen kokoontuu pyhäinpäivinä sisarustensa kanssa äidin haudalla – siellä lauletaan usein virsi Maa on niin kaunis
Korolaisen suvulle on luontevaa lähteä pyhäinpäivänä Malmin hautausmaalle muistelemaan äitiään. He osallistuvat toisinaan myös seurakunnan tarjoamaan ohjelmaan.
Kun Katri Korolaisen äiti kuoli keväällä 2014, alkoi hän käydä yhdessä sisarustensa ja isänsä kanssa tämän haudalla pyhäinpäivänä marraskuun alussa. Samalla he kävivät lähellä olevilla isovanhempien haudoilla.
Mukana pyhäinpäivän tapaamisessa ovat nykyään myös lapset. Korolaisella on 4-vuotias Väinö ja 2-vuotias Eeva, ja hänen sisarellaan ja veljellään on myös saman ikäisiä lapsia.
– Pimeä hautausmaa kynttilöineen on pyhäinpäivänä vaikuttava näky. Yleensä vaihdamme äidin haudan kukat ja kynttilät, jonka jälkeen laulamme jonkin laulun. Usein se on Maa on niin kaunis, joka oli tärkeä virsi äidille, musiikin ammattilaiselle, Korolainen kertoo.
On hyvä, että vuodessa on yksi selkeä päivä, jolloin voi puhua läheisten kuolemasta ja muistella edesmenneitä sukupolvia.
Hautausmaalla lapsilla on herännyt kysymyksiä kuolemasta, kuten se, missä isoäiti oikein on. Korolainen on selittänyt, että isoäiti ei ole hautausmaalla vaan hän on nyt taivaassa. Hänen poikansa oli kerran sanonut siihen, että haluaa lähteä raketilla katsomaan isoäitiään sinne.
– Äitini elää arjessamme kuvien ja muistojen kautta, ja usein äidistä puhuessani minua alkaa itkettää. Selitän lapsille, että minun on ikävä äitiä ja olen kiitollinen yhteisistä vuosista ja että hänen rakkautensa kantaa myös teihin asti.
Lasten kanssa enkelipolulla
Lasten kanssa Katri Korolainen ja hänen sisaruksensa ovat muutaman kerran osallistuneet hautausmaalla Malmin seurakunnan suunnittelemalle enkelipolulle. Polulla on lapsille suunnattuja tehtäviä ja enkeleiksi pukeutuneita hahmoja.
– Pitkin hautausmaata kulkevalla enkelipolulla on ollut nähtävillä valotaidetta, ja lasten mielestä tehtäviä on ollut hauska tehdä taskulampun valossa. Toisinaan olemme myös syöneet partiolaisten paistamia lettuja. Seurakunta on todellakin tarjonnut lapsiperheille erinomaista ohjelmaa pyhäinpäivän viettoon.
Silloin kun Korolaiset ovat osallistuneet seurakunnan ohjelmaan, on hautausmaalla kulunut parikin tuntia. Joskus taas ei ole ehditty kuin käydä piipahtamassa äidin ja isovanhempien haudalla.
Korolaisesta on hyvä, että vuodessa on yksi selkeä päivä, jolloin voi puhua läheisten kuolemasta ja muistella edesmenneitä sukupolvia.
– Uskon, että päivän viettäminen on hyvin tarpeellista, sillä vain harva ihminen ei ole kohdannut menetyksiä. Suomessa puhutaan muuten aika vähän kuolemasta ja surusta.
– Muistan, miten yli yhdeksänkymppinen mummini ihmetteli, onko Luoja jättänyt hänet tänne, kun hän ei ole vielä päässyt pois. Totesimme hänelle hieman hymyssä suin, että hänenkin aikansa kyllä koittaa, sillä eihän ketään ole jätetty tänne.
Korolaisen lapset ovat kyselleet häneltä toisinaan, kuolevatko myös vielä elossa olevat mummi ja ukki pian. Hän on vastannut, että jonain päivänä kyllä, joten nyt kannattaa olla mahdollisimman paljon yhdessä.
– Olen lukenut lapsilleni Heli Pruukin Surutalvi-satukirjaa, jossa käsitellään surun kokemista. Lapset pitävät kirjasta kovasti, ja palaamme sen pariin usein.
– Monessa kirjastossa on vaikeat asiat -hylly, josta voi löytää esimerkiksi kuolemaan liittyviä lastenkirjoja. Minusta näistä asioista on hyvä puhua pientenkin lasten kanssa.
Pyhäinpäivä tutuksi helsinkiläisille
Helsingin seurakunnissa on aloitettu Pyhäinpäivä tutuksi -projekti, jonka tarkoituksena on tehdä pyhäinpäivää näkyvämmäksi ja nostaa sitä isojen kirkkopyhien joukkoon.
Tavoitteena on myös yhtenäistää Malmin ja Hietaniemen hautausmaiden pyhäinpäivän tapahtumia ja niistä viestimistä helsinkiläisille. Ne ovat Helsingin isoimmat hautausmaat ja palvelevat useita seurakuntia.
– Pyhäinpäivänä on mahdollisuus kohdata ja tukea ihmisiä, joita seurakunnat eivät tavoita muuten. Hautausmailla vierailee silloin valtavasti ihmisiä, joiden elämässä seurakunta on mukana vain kirkkopyhien aikaan, sanoo projektipäällikkö Mika Savolainen.
– Hautausmaiden tapahtumien avulla voimme luoda yhdessä helsinkiläisten kanssa heille merkityksellistä pyhäinpäivää ja auttaa heitä kokemaan pyhää erilaisin tavoin.
Seurakunnat järjestävät pyhäinpäivän tapahtumia vapaaehtoisten ja erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Näin on tapahtunut jo aiemminkin, mutta projektin avulla yhteistyötä pystytään laajentamaan entisestään.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Teele Sepp sai äidiltään enkelin vähän ennen tämän kuolemaa, ja siitä tuli korvaamaton matkakumppani – ”Katso nyt äiti, täällä me olemme”
Hengellisyys Hyvä elämäMatkaenkeli on kulkenut mukana ympäri maailman tuoden turvaa, lohtua ja valoa vaikeisiin hetkiin.