null Kehitysyhteistyön ammattilainen Pohjois-Koreasta: "Ihana ja mahtava maa!"

Sosurin kolhoosilla perunapelto mullataan härkäauroilla, koska traktoreita ei ole.

Sosurin kolhoosilla perunapelto mullataan härkäauroilla, koska traktoreita ei ole.

Ajankohtaista

Kehitysyhteistyön ammattilainen Pohjois-Koreasta: "Ihana ja mahtava maa!"

Kehitysyhteistyöjärjestö Fidan hankepäällikkö Markku Toimela kehuu vuolaasti Pohjois-Koreaa. Erikoisen menettelyn syy on looginen.

Helluntailaistaustaisen kehitysyhteistyöjärjestön Fidan projektityöntekijä Markku Toimela ei häpeile kehua Pohjois-Koreaa.

– Se on ihana ja mahtava maa, Toimela ylistää.

– Luonto on aivan ihmeellinen. Pohjois-Koreassa on mielettömiä tippukiviluolia, joiden keskeltä löytyykin lampi, jossa voi soudella veneellä.

Vuorten näköalapaikkojen ja valkoisten hiekkarantojen lisäksi Toimelan hengitystä salpaa Pohjois-Koreassa saatavilla oleva ylivertainen teknologia.

– Pohjois-Koreassa voi nauttia 5D-multivideoesityksestä, ja konserttisaleissa on todella huippuluokan akustiikka, Toimela kehuu.

Ylellisyydet on kuitenkin varattu vain pienelle eliitille maassa, jossa on 53 yhteiskuntaluokkaa ja uimarannoilla erilliset alueet lihaville ja laihoille.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat Korean niemimaan keskenään. Etelä-Korea jäi kapitalistiselle lännelle. Korean demokraattinen kansantasavalta puolestaan on maailman viimeinen kommunistinen diktatuuri, jonka kauhut ovat järkyttäneet maailmanlaajasti.

Toimela kuitenkin haluaa nähdä Pohjois-Korean eristäytyneisyydessä paljon hyviä puolia.

– Korean kieli on säilynyt puhtaana, koska siihen ei ole sekoittunut ulkopuolisia vaikutteita, hän perustelee.

Kaj Aalto (vas.) ja Markku Toimela ovat toimittaneet kirjan pohjoiskorealaisesta arjesta, jota vain ani harva suomalainen on nähnyt.

Kaj Aalto (vas.) ja Markku Toimela ovat toimittaneet kirjan pohjoiskorealaisesta arjesta, jota vain ani harva suomalainen on nähnyt.

Tästä syystä Pohjois-Koreaa ei arvostella

Markku Toimela on päähenkilö tuoreessa kirjassa Salakahvila Pohjois-Koreassa (Docendo 2017). Teos on Toimelan ja toimittaja Kaj Aallon yhteistyönä syntynyt raportti suljetusta hirmuvallasta.

Pohjois-Koreassa voi nauttia 5D-multivideoesityksestä, ja konserttisaleissa on todella huippuluokan akustiikka.

– Markku Toimela

Kirja ei varsinaisesti kiellä ihmisoikeusongelmia, mutta ei se myöskään luetteloi niitä. Syy on ilmeinen. Toimela joutuu tekemään kompromisseja, koska vain sillä tavoin Fida saa työskentelyrauhan kärsivien pohjoiskorealaisten auttamiseksi. Jos Toimela arvostelisi Pohjois-Koreaa avoimesti, apu ei enää menisi perille.

– Oleskelemme maassa kutsuviisumilla Pohjois-Korean omasta pyynnöstä, Toimela sanoo.

Fida International -järjestö on yksi Suomen kehitysyhteistyöjärjestöistä ja ainoa suomalainen järjestö, joka työskentelee Pohjois-Koreassa. Fidalla on ruokaturvaohjelma, joka lievittää nälänhätää. Maan 25-miljoonaisesta väestöstä arviolta jopa miljoonaa on aliravittuna. Lisäksi Fida rakentaa sähkö- ja viemärijärjestelmiä sairaaloille.

"Kristittyjen vaino ei näy mitenkään"

Pohjois-Korea vainoaa kristittyjä pahemmin kuin mikään toinen valtio maailmassa. Miten on mahdollista, että helluntailaistaustainen kehitysyhteistyöjärjestö saa luvan toimia Pohjois-Koreassa?

– Meihin luotetaan, koska olemme avoimesti kristittyjä emmekä piilottele sitä, Toimela vastaa.

Maan pääkaupungissa Pjongjangissa on buddhalaisen temppelin ja moskeijan lisäksi kaksi protestanttista kirkkoa sekä roomalaiskatolinen ja ortodoksinen kirkko.

– Meiltä kysytään sunnuntaisin, emmekö mene kirkkoon. Pohjoiskorealaiset pitävät itsestään selvyytenä, että kristityt käyvät joka sunnuntai kirkossa, Toimela sanoo.

– En näe kristittyjen vainoja mitenkään. Meille on sanottu, että Pohjois-Koreassa on uskonnonvapaus. En lähde mukaan median kielteisyyteen.

Koreankaali kuuluu päivittäiseen ravintoon. Sitä jaetaan kerrostalon asukkaille.

Koreankaali kuuluu päivittäiseen ravintoon. Sitä jaetaan kerrostalon asukkaille.

"Emme tue järjestelmää vaan lähimmäistä"

Lännessä Pohjois-Korea tunnetaan muun muassa maata hallitsevan despootin, 33-vuotiaan Kim Jong-unin ydinsotaa lietsovista puheista, vakavista ihmisoikeusrikoksista, nälänhädästä, vankileireistä ja ohjuskokeista.

Tällä viikolla Pohjois-Koreasta Yhdysvaltoihin palautettu 22-vuotias Otto Warmbier kuoli pohjoiskorealaisessa vankilassa saamaansa aivovammaan. Warmbieriä oli syytetty julisteen varastamisesta hotellin seinältä, ja hänet oli tuomittu 15 vuoden pakkotyöhön vankileirillä.

Meille on sanottu, että Pohjois-Koreassa on uskonnonvapaus. En lähde mukaan median kielteisyyteen.

– Markku Toimela

Markku Toimela sanoo, ettei tiedä mitään Pohjois-Korean vankileireistä, joissa lapsia teloitetaan ja naisia raiskataan.

– Pohjois-Korean rangaistusjärjestelmä on minulle vieras. Sitä puolta minulle ei ole näytetty.

– Mutta minulle on näytetty sairaaloiden sähköpääkeskus. Minulle on näytetty ruokavarastot. Olen kyllä nähnyt kulissit ja kulissien taakse, Toimela väittää.

Hän avaa uudesta kirjastaan luvun, jonka alussa hän siteeraa YK:n ihmisoikeusjulistusta.

– Jos alan luetella eri maiden ihmisoikeusrikoksia, en voisi matkustaa juuri mihinkään. Ihmisoikeudet kuuluvat myös pohjoiskorealaisille, ja siksi olen heitä auttamassa, Toimela sanoo.

– Emme tue järjestelmää, mutta tuemme lähimmäisiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.