null Espoon kirkoissa on kesän aikana tarjolla monia ilmaisia konserttisarjoja

”Tervetuloa kesäkonsertteihin kirkkoon!” Kanttori Petri Koivusalo on ylpeä Espoon tuomiokirkosta, jossa järjestetään Urkuyö ja Aaria -festivaali sekä Suvisunnuntain iltamusiikki -konsertit.

”Tervetuloa kesäkonsertteihin kirkkoon!” Kanttori Petri Koivusalo on ylpeä Espoon tuomiokirkosta, jossa järjestetään Urkuyö ja Aaria -festivaali sekä Suvisunnuntain iltamusiikki -konsertit.

Ajankohtaista

Espoon kirkoissa on kesän aikana tarjolla monia ilmaisia konserttisarjoja

Tarjontaa löytyy urkumusiikista jazziin.

Espoon tunnetuimmassa kirkossa, keskiaikaisessa tuomiokirkossa konsertteja on kesäkuukausina kaksi kertaa viikossa. Urkuyö ja Aaria -festivaali on täyttänyt kirkon penkit torstai-iltaisin jo 37 vuonna ja Suvisunnuntain iltamusiikki -konserttisarja sunnuntai-iltaisin yli 20 kesänä.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Petri Koivusalo oli käynnistämässä sunnuntaikonserttien sarjaa.

– Perusajatuksemme on ollut alusta asti sama. Konsertti on ilmainen, ja se kestää vajaan tunnin. Myös käsiohjelman saa maksutta, ja siitä voi myös maksaa haluamansa summan, Petri Koivusalo sanoo.

Suvisunnuntain iltamusiikki -konsertit ovat pienimuotoisia konsertteja, ja ne toteutetaan vaatimattomalla budjetilla. Ohjelmisto on vaihtelevaa.

– Intiimi kamarimusiikki sopii hyvin meidän vanhaan kivikirkkoomme. Esimerkiksi pelkällä kitaralla esitetty musiikki kuulostaa siellä hienolta. Ensimmäisten minuuttien aikana kuulijan korvissa kitaran soitto voi kuulostaa hennolta, mutta pian se tuntuu täyttävän koko tilan, Koivusalo sanoo.

Toimii! Kanttori Petri Koivusalon työtehtäviin kuuluu muun muassa kiipeäminen Espoon tuomiokirkon urkupillistön keskellä olevia portaita lähes tuomiokirkon katonrajaan tarkistamaan pillien toimivuutta.

Toimii! Kanttori Petri Koivusalon työtehtäviin kuuluu muun muassa kiipeäminen Espoon tuomiokirkon urkupillistön keskellä olevia portaita lähes tuomiokirkon katonrajaan tarkistamaan pillien toimivuutta.

Tämän kesän konserteista Petri Koivusalo nostaa esiin kolme. Improvisando-konsertti 2.7. on uudenlainen elämys. Sen teemana ovat virsi-improvisaatiot, joihin kuulija voi osallistua laulupedagogiikkaan ja nykyimprovisointiin perehtyneen Sanna Vuolteenahon, trumpetisti Eero Savelan ja urkuja soittavan Petri Koivusalon mukana.

Nordic Journey -konsertissa 23.7. urkuja soittaa yhdysvaltalainen James Hicks, joka on tehnyt jo 14 cd-levyn sarjan pohjoismaista urkumusiikkia. Legendaarinen urkutaituri istahtaa Espoon tuomiokirkon urkujen ääreen ensimmäistä kertaa.

Trio-konsertti 13.8. on nuorten huippusoitta­jien konsertti, joka on samalla osa Radalla-kamarimusiikkifestivaalia. Konsertissa kuullaan yksi teos: Schubertin Es-duuri pianotrio.

Torstai-iltaisin Espoon tuomiokirkossa

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konserteissa kuullaan aina vahvasti urkumusiikkia ja laulumusiikkia. Esimerkiksi Suomen Kansallisoopperaa kuullaan 3.8. poikkeuksellisesti Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa pidettävässä konsertissa, jossa ohjelmana on Gustav Mahlerin suureellinen Maan laulu.

– Festivaali tuottaa myös visuaalisesti hienon Benjamin Brittenin kirkko-oopperan Kuovijoki. Se esitetään 31.8. ja 2.9. Lisäksi meillä on paljon muuta monipuolista ja korkeatasoista ohjelmistoa tarjolla koko kesän ajan upeiden taiteilijoiden välittäminä, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala.

Urkuyö ja Aaria -konsertit ovat maksullisia lukuun ottamatta juhannusiltamia 22.6., joka on ilmainen.

Tapiolassa päiväkonsertteja

Tapiolan kirkossa kesätiistaisin Musiikkia puolenpäivän aikaan -konsertit kutsuvat kuuntelemaan musiikkia jo 32. kerran.

– Maksuttomien konserttien monipuolisen ohjelmiston on mahdollistanut muun muassa seurakunnan yhteistyö Espoon musiikkiopiston kanssa. Olemme saaneet esiintyjiksi kokeneita taiteilijoita ja erilaisia kokoonpanoja, kanttori Hannu Jurmu sanoo.

Jurmu nostaa tämän kesän ohjelmistosta esiin muutaman konsertin. Harmonikkataiteilija, 93-vuotias alan grand old man Veikko Ahvenainen esiintyy vaimonsa Carina Nordlundin kanssa 1.8.

– Harmonikka on upea urkujen sisarsoitin. Kirkon piirissä sitä pidettiin pitkään syntisenä soittimena. Ensimmäiset kirkkokonserttinsa Veikko Ahvenainen soittikin Ruotsissa, Jurmu sanoo.

Jurmu mainitsee myös pianoduo Eeva Rapelin ja Anna Linjaman, joka soittaa 11.7. nelikätisesti sekä Tapiolan kuoron, joka esiintyy 15.8. kauden päätöskonsertissa.

Espoonlahdessa kesäillan musiikkia

Kesäillan musiikkia -konserttisarja on kuulunut jo reilun vuosikymmenen Espoonlahden kirkon kesäohjelmistoon. Konsertteihin on vapaa pääsy, ja ohjelmamaksu 10 euroa menee lähetystyölle.

Kanttori Elja Puukon mukaan sarjassa on kuultu hyvin erilaisia konsertteja klassisesta jazziin ja improvisaatioon saakka. Tämän kesän ohjelmistosta hän nostaa esiin konsertin 14.6., jossa sopraano Suvi Lehtonen-Gräsbeck ja pianisti Folke Gräsbeck esittävät suomalaisia hengellisiä lauluja ja heprealaisia lauluja, sekä saksofonisti Esa Pietilän soolokonsertin 21.6.

Urkuyö ja Aaria -festivaali 1.6.–2.9. torstaisin klo 21 Espoon tuomiokirkossa.

Suvisunnuntain iltamusiikkia 4.6.–13.8. klo 19 Espoon tuomiokirkossa.

Musiikkia puolenpäivän aikaan 6.6.–15.8. tiistaisin klo 12 Tapiolan kirkossa, Kirkkopolku 6.

Kesäillan musiikkia 7.–21.6. keskiviikkoisin klo 18 ­Espoonlahden kirkossa, Kipparinkatu 8.

Soiva kesäkahvila 5.-26.7. Leppävaaran kirkossa.

Espoon seurakuntien verkkopalvelussa myös muita tulevia musiikkitilaisuuksia.

K&k:n Menohaku-palvelusta löydät kaikki pk-seudun seurakuntien musiikkitapahtumat


Tältä näyttää Espoon tuomiokirkon urkujen sisällä:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.