null Ketola: Kaikki eivät ymmärrä, että Raamattua ei ole kirjoitettu heidän äidinkielellään eikä se ole nykyajan ilmiöistä mitään mieltä

Puheenvuorot

Ketola: Kaikki eivät ymmärrä, että Raamattua ei ole kirjoitettu heidän äidinkielellään eikä se ole nykyajan ilmiöistä mitään mieltä

Useimmat suomalaiset kristityt tietänevät, että Raamatun osia ei ole alun perin kirjoitettu suomeksi.

”Muinainen Raamatun teksti ei ole mitään mieltä nykyajan ilmiöistä, vaan uskonnollinen yhteisö laittaa sen omilla tulkinnoillaan ottamaan kantaa asioihin.” Näin sanovat teologit Ville Mäkipelto ja Paavo Huotari myyntimenestykseksi nousseessa kirjassaan Sensuroitu – Raamatun muutosten vaiettu historia. Se on osuvasti sanottu.

Oletan, että useimmat suomalaiset kristityt tietävät, että Raamatun osat on alun perin kirjoitettu aivan muilla kielillä kuin suomella. Mutta tietävätkö he, millaisia vaiheita on ollut alkuperäisten käsikirjoitusten ja nykyajan suomennosten välillä? Niitä Sensuroitu-teos kuvaa valaisevasti.

Kaikille maailman kristityille ei ole selvää, ettei Raamattua ole alun perin kirjoitettu heidän äidinkielellään. Eräässä amerikkalaisten kristittyjen raamattutietoutta käsittelevässä teoksessa siteerattiin henkilöä, joka vastasi kysymykseen Raamatun alkukielistä: ”Jos englanti kelpasi Herralleni, se kelpaa minullekin!”

Joku torjui turmelevaa tietoa pitämällä kuulosuojaimia luennon ajan.

Herätyshenkisissä piireissä on ollut jo vuosikymmenten ajan tapana paheksua Helsingin yliopiston eksegetiikan eli raamatuntutkimuksen osastoa. Sen oletettua rappioittavaa vaikutusta nuoriin teologian opiskelijoihin on kuvattu synkällä toteamuksella ”aloitti hengessä, lopetti Helsingissä”. 

Se kuvastaa silti pikemminkin lausujan omaa pelkoa uuden oppimista, rajojen rikkomista ja horisonttien avartumista kohtaan. Muotoilisin ilmaisun uudelleen näin: aloitti oman hengellisen taustayhteisön ahdasmielisen opetuksen ehdollistamana, lopetti inspiroituneena tuoreista näkökulmista ja tieteellisestä ajattelusta.

Eksegetiikan perusteita koskevat luennot ovat usein olleet aloittelevalle opiskelijalle värin näyttämisen paikkoja. Ovathan ne oiva tilaisuus päästä näyttämään harhaoppiselle opettajalle ja opiskelijatovereille kaapin paikka! Jonkun kerrotaan urheasti torjuneen turmelevaa tietoa pitämällä kuulosuojaimia luennon ajan.

Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.