null Ketola: Kristilliset arvot ovat katsojan silmissä – niillä on perusteltu vaikka millaista ideologiaa

Puheenvuorot

Ketola: Kristilliset arvot ovat katsojan silmissä – niillä on perusteltu vaikka millaista ideologiaa

Joskus ”kristilliset arvot” tuntuvat sopivan ihmeellisen hyvin yhteen siviilien mielivaltaisen murhaamisen kanssa.

Helsingin Sanomien vaalikoneessa yksi väittämä kuuluu: Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle. Voivathan ne olla parhaassa tapauksessa, mutta ongelma on siinä, että väittämä on aivan liian epämääräinen. Siihen on moni jo kiinnittänyt huomiota. Jollekulle ne tarkoittavat sitä, että ”synti sanotaan synniksi”, vastustetaan Pride-paraateja ja aborttia. Toiselle taas kyse voi olla ennen muuta yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämisestä ja köyhien auttamisesta.

Vaalikoneen vastausten perusteella moni poliitikko on sitä mieltä, että politiikka ja uskonto täytyisi pitää erillään. Se on kuitenkin utopistinen tavoite.

Natseillekin olivat kristilliset arvot tärkeitä, ainakin heidän omasta mielestään.

Tämän kolumnin ilmestymispäivästä tasan 90 vuotta taaksepäin Saksassa säädettiin niin kutsuttu valtalaki. Se merkitsi Adolf Hitlerin johtaman natsi-Saksan diktatuurin alkamista. Natseillekin olivat kristilliset arvot tärkeitä, ainakin heidän omasta mielestään. He elättelivät toiveita varsinkin protestanttien tuen saamisesta omalle politiikalleen ja onnistuivatkin siinä monessa suhteessa.

Protestanttista kirkkoa ei haitannut niinkään esimerkiksi natsien juutalaisvastaisuus, mutta natsien puuttumista kirkon hallintoon he sen sijaan paheksuivat.  Poikkeuksia toki oli kuten Dietrich Bonhoeffer. Katolinen kirkko oli natseille vaikeampi tapaus jo sen vuoksi, että sen johto oli Saksan rajojen ulkopuolella.

Kristilliset arvot taipuvat monenlaisen vastenmielisen ideologian ja politiikan palvelukseen, jos niin halutaan. Tämä on viimeksi tullut hyvin ilmi siinä, miten Venäjän ortodoksinen kirkko ja erityisesti sen patriarkka on tukenut sotarikoksista etsintäkuulutetun Vladimir Putinin julmuuksia Ukrainassa. Kirkon kristilliset arvot tuntuvat sopivan ihmeellisen hyvin yhteen siviilien mielivaltaisen murhaamisen kanssa. Masentavaa on, että patriarkka ja hänen ortodoksiset hengenheimolaisensa ovat varmasti vakuuttuneita siitä, että Jumala on heidän puolellaan. Kristilliset arvot ovat katsojan silmissä.


Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.