null Ketola: Venäläisiä Ukrainan-syöjiä ja amerikkalaisia oikeistohörhöjä yhdistää vastustajan syyttäminen satanismista

Puheenvuorot

Ketola: Venäläisiä Ukrainan-syöjiä ja amerikkalaisia oikeistohörhöjä yhdistää vastustajan syyttäminen satanismista

Yhdysvalloissa poliittisten vastustajien leimaaminen satanisteiksi on tavallista. Nyt tätä kuulee Venäjältäkin.

Kun mikään ei riitä. Tällainen ajatus tulee mieleen, kun kuulee Venäjän turvallisuusneuvoston ilmoituksesta, että seuraavan vaiheen Ukrainan kukistamisessa tulisi olla maan desatanisaatio eli vapauttaminen saatanan vallasta. Neuvosto sanoo olevansa erityisen huolestunut amerikkalaisen Church of Satan -nimisen uskonnollisen järjestön toiminnasta Ukrainassa.

Neuvoston propagandistinen viesti on harhainen. Sen mielestä satanismi ilmenee Ukrainassa haluna tappaa venäläisiä ja aiheuttaa Venäjälle vahinkoa. Tähän voi todeta, että siihen tuskin nykyoloissa tarvitaan satanismia. Neuvoston mielestä ukrainalaiset alkoivat hylätä perinteiset kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden arvot vuosien 2013–2014 arvokkuuden vallankumouksen eli Euromaidanin jälkeen. Tämän voi tulkita niin, että kaikenlainen Venäjän vaikutusyritysten vastustaminen ja protestointi on Venäjän mielestä satanismia.

Voi olla, että kyseessä on myös Venäjän silmänisku Yhdysvaltain kristillisen oikeiston ja republikaanien suuntaan.

Satanismi-syytöksessä on paljon samaa kuin radikaalin islamin näkemyksessä lännestä ”Suurena Saatanana”. Koska Ukraina on lähtenyt läntisen kehityksen tielle, se on langennut saatanan vaikutuksen alle. Olettaisin, että tätä käsitystä tukee vahvasti Venäjän ortodoksinen kirkko. Kuulen lausunnossa myös antisemitistisiä kaikuja. Juutalaisia on jo alkukirkon ajoista lähtien syytelty saatanan kätyreiksi. Tiedämme, että Venäjä suhtautuu hyvin vihamielisesti Ukrainan juutalaiseen presidenttiin Zelenskyihin.

Voi olla, että kyseessä on myös Venäjän silmänisku Yhdysvaltain kristillisen oikeiston ja republikaanien suuntaan. Niiden piirissä poliittisten vastustajien eli demokraattien leimaaminen satanisteiksi on tavallista. Hillary Clinton leimattiin oikeistopiireissä jo aikoja sitten antikristukseksi. Venäjällä varmasti elätellään toiveita, että jos republikaanit menestyvät Yhdysvaltain välivaaleissa, se voisi merkitä Ukrainalle annettavan avun vähenemistä. Saatanalla ratsastaminen voi siten olla Venäjälle poliittisesti hyödyllistä.

Kirjoittaja on juuriltaan eteläpohjalainen, mutta lehvästöltään helsinkiläinen kirkkohistorian dosentti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.