null Suomalaispiispojen mukaan Venäjän kirkko siunaa saatanallisia tekoja – ”Jumalan nimissä lopettakaa ukrainalaisten ja omien sotilaidenne veren vuodattaminen välittömästi!”

Ekumeeninen rauhanrukous järjestettiin Pyhän Henrikin katedraalin pihalla. Vasemmalta Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, metodistikirkkoa edustava Mayvor Wärn-Rancken sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat Bo-Göran Åstrand, Kaisamari Hintikka ja  Jari Jolkkonen vieressään oikealla Suomessa toimivan katolisen kirkon emerituspiispa Teemu Sippo sekä Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo. Reunimmaisena piispa Teemu Laajasalo.

Ekumeeninen rauhanrukous järjestettiin Pyhän Henrikin katedraalin pihalla. Vasemmalta Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, metodistikirkkoa edustava Mayvor Wärn-Rancken sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat Bo-Göran Åstrand, Kaisamari Hintikka ja Jari Jolkkonen vieressään oikealla Suomessa toimivan katolisen kirkon emerituspiispa Teemu Sippo sekä Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo. Reunimmaisena piispa Teemu Laajasalo.

Ajankohtaista

Suomalaispiispojen mukaan Venäjän kirkko siunaa saatanallisia tekoja – ”Jumalan nimissä lopettakaa ukrainalaisten ja omien sotilaidenne veren vuodattaminen välittömästi!”

Kaisamari Hintikan ja Teemu Laajasalon mukaan kristillisen kirkon irvikuvakseen muuntaneen Venäjän kirkon ei pidä osallistua Kirkkojen maailmanneuvoston kokoukseen.

Samaan aikaan kun Venäjän suurlähetystön rauta-aidan takana vietettiin voitonpäivää kaikessa hiljaisuudessa, kaikui läheisen katolisen kirkon pihalla virsi 600. Sen säkeet muistuttivat hyvyyden voimasta, joka on lopulta pahuutta vahvempi.

Kuusi piispaa kolmesta kirkosta ja Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri johdattivat satapäisen ihmisjoukon ekumeeniseen rauhanrukoukseen.

Rukoilijat viettivät Eurooppa-päivää ja rukousten aiheena oli Venäjän aloittama Ukrainan sota ja siitä seurannut kärsimys. Raamatuntekstit muistuttivat, että Jumalalla on viesti sotajoukoille ja mahtailijoille, ja että Hän tuomitsee oikeudenmukaisesti. Jumala myös kehottaa itkemään itkevien kanssa ja olemaan toivossa kestävä.

– Avaa niiden silmät, jotka eivät huomaa vastuutaan, niiden korvat, jotka eivät kuule maan hiljaisten ääntä, rukoili pääsihteeri, metodistipappi Mayvor Wärn-Rancken.

Arkkipiispa Leo: Jumala tuntee Ukrainan marttyyrien nimet

Se, että kirkot Suomessa vetävät yhtä köyttä ja puhuvat yksimielisesti sotaa vastaan, rauhan puolesta ja hyökkäyksen tuomiten, kävi selväksi myös rukoushetken jälkeen Pyhän Henrikin katedraalissa pidetyssä tilaisuudessa. Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, luterilaisen kirkon piispat Jari Jolkkonen ja Bo-Göran Åstrand sekä katolisen kirkon piispa emeritus Teemu Sippo kävivät alttarin edessä kertomassa mietteensä sodasta.

– Olemme kokoontuneet tänään vastustamaan Venäjän hyökkäyssodan pahuutta. Olemme rukoilleet rauhaa, sillä kirkon palvelijoina vastauksemme vainoon ja vihaan ei voi olla vastaviha, arkkipiispa Leo sanoi.

Leon mukaan on tarpeetonta luetella kaikkia niitä saatanasta lähtöisin olevia rikoksia ihmisyyttä vastaan, joita Venäjän sotavoima on tehnyt muun muassa Butšassa, Irpinissä ja Mariupolissa. Luemme ja kuulemme niistä päivittäin.

– Ajattelen, että näiden hirmutekojen ihminen kieltäytyy tunnustamasta Jumalaa luojakseen ja menettää siten oikean suunnan elämässään sekä rikkoo samalla koko suhteensa omaa itseään ja muita ihmisiä kohtaan. Tällaisen ihmisen on turha yrittää peitellä tekojaan maan mullalla tai jätesäkeillä julkiselta saatikka Jumalan katseelta. Jumala tuntee Ukrainan marttyyrien nimet.

Et voi siunata sotaa veljeäsi vastaan!
– Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo

Leon mukaan totuudesta poispäin katsominen päättyy ennen pitkää umpikujaan. Totuus tulee lopulta aina paljastetuksi. Jumalan Henki toimii siellä missä totuutta kunnioitetaan.

– Ja tässä kohtaa haluan todeta, ettei patriarkka Kirill kirkkonsa päämiehenä edusta totuutta. Hänen kantansa sotaan on yksinkertaisesti valheellinen ja kirkon opetuksen vastainen. Et voi siunata sotaa veljeäsi vastaan! Ortodoksinen usko ei ole alistettu etnisille identiteeteille ja kansallisille pyrkimyksille, Leo jatkoi.

Piispa  Jari Jolkkonen, Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, metodistikirkkoa edustava Mayvor Wärn-Rancken sekä Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo keskustelivat odottaessaan kirkossa pidetyn puhetilaisuuden alkua.

Piispa Jari Jolkkonen, Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri, metodistikirkkoa edustava Mayvor Wärn-Rancken sekä Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo keskustelivat odottaessaan kirkossa pidetyn puhetilaisuuden alkua.

Piispa Jari Jolkkonen: ”Venäjä juhlii sotilaskunnian rappiota”

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ilmaisi syvän pettymyksensä Venäjän ortodoksikirkon toimiin sodan keskellä.

– Paatuneinkaan ihminen ei voi pestä puhtaaksi näitä syntejä ja rikoksia, ei edes patriarkka Kirill, jonka toimet ovat olleet raskas pettymys sekä hänen omille uskovilleen että meille ekumeenisille kumppaneille. Tuhotöiden todistusaineisto on musertava, eikä niitä voi selittää lavastuksiksi. Raakuudet ovat systemaattisia, eikä niitä voi selittää yksittäisten sotilaiden hairahduksiksi, Jolkkonen sanoi.

Edes mahtipontiset sotilasparaatit eivät kumoa sitä tosiasiaa, että Venäjä juhli myös sotilaskunnian rappiota.
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen

Hänen mukaansa Venäjä juhli tänä vuonna voitonpäivänä suurta petosta, sillä se oli jo vuoden päivät juonitellut hyökkäystä. Se juhli hyökkäyssotaa, jolla ei ole pienintäkään oikeutusta ja valehtelemisen kulttuuria, joka on niin syvällä, ettei valtionjohto edes itse näytä enää uskovan totuuden olemassaoloon. Venäjä on ajautunut muiden hylkimäksi roistovaltioksi ja poliisivaltioksi, joka rajoittaa kansalaistensa perusoikeuksia.

– Edes mahtipontiset sotilasparaatit eivät kumoa sitä tosiasiaa, että Venäjä juhli myös sotilaskunnian rappiota: sen hyökkäysarmeijan sotilaat ovat ryöstäneet, kiduttaneet, raiskanneet ja tappaneet siviilejä järjestelmällisesti. Tulee aika, jolloin raakuuksien tekijät ja tukijat tekevät tiliä elämästään Kaikkivaltiaan kasvojen edessä. Silloin he eivät enää selviä valehtelemalla, Jolkkonen muistutti.

Jolkkonen korosti sitä, että Venäjän naapurit haluavat elää sovinnossa sen kanssa.

– Kaiken verenvuodatuksen jälkeen se ei onnistu ilman pitkää ja kivuliasta prosessia, johon kuuluu keskustelun aloittaminen, totuuden tunnustaminen, oikeudenmukaisen rauhan etsiminen, ja halu korvata ja korjata. Ensimmäinen askel on verenvuodatuksen lopettaminen. Siksi vetoamme tänään: Jumalan nimissä lopettakaa ukrainalaisten ja omien sotilaidenne veren vuodattaminen välittömästi!

Katolisen kirkon emerituspiispa Teemu Sippo puhui kolmen kirkon rauhankokouksessa ja kehotti ihmisiä sen jälkeen yhtymään Uuno Kailaan Suomalaiseen rukoukseen, joka on virsikirjassa nimellä Siunaa ja varjele meitä. Virsi kuultiin ensi kertaa talvisodan alla marraskuussa 1939.

Katolisen kirkon emerituspiispa Teemu Sippo puhui kolmen kirkon rauhankokouksessa ja kehotti ihmisiä sen jälkeen yhtymään Uuno Kailaan Suomalaiseen rukoukseen, joka on virsikirjassa nimellä Siunaa ja varjele meitä. Virsi kuultiin ensi kertaa talvisodan alla marraskuussa 1939.

Piispa Teemu Sipon mukaan ukrainalaisten hätä on koskettanut suomalaisia ennennäkemättömällä tavalla. Asiaan vaikuttavat myös omat kokemuksemme ja pelko siitä, että meille voisi käydä samoin kuin Ukrainalle.

– Niin massiiviset ja kauhistuttavat ovat rikokset, jotka tapahtuvat meidän silmiemme edessä. Tuntuu siltä kuin Ukrainassa olisivat päässeet irti irrationaaliset voimat, kuin pahat henget olisi päästetty irti, Sippo totesi ja johdatti kirkkokansan laulamaan Uuno Kailaan virren Siunaa ja varjele meitä.

Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand totesi, että todellista Voitonpäivää vietetään sitten kun totuus ja oikeus ovat voittaneet ja rauha palannut.

Venäjän kirkko pitää sulkea pois Kirkkojen maailmanneuvostosta

Kirkko ja kaupunki kysyi tilaisuuden jälkeen Espoon piispalta Kaisamari Hintikalta ja Helsingin piispalta Teemu Laajasalolta, mitä he ajattelevat Venäjän ortodoksisen kirkon johdon tuesta sodalle. Pitäisikö Kirkkojen maailmanneuvoston estää jäsenkirkkonsa osallistuminen järjestön elokuussa Saksassa alkavaan yleiskokoukseen? Kirkko on valinnut sinne normaaliin tapaan edustajansa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

– Kyllä tässä on menty yli kaiken ymmärryksen ja sietokyvyn. Venäjän ortodoksisen kirkon johto tukee sumeilematta maan johtoa ja samalla sotarikoksia. Kirkko on unohtanut oman tehtävänsä ja toimii Jumalaa vastaan. Se tekee sitä, mikä tässä maailmassa on suorastaan saatanasta peräisin, piispa Hintikka sanoo.

Espoon piispan Kaisamari Hintikan mukaan Venäjän ortodoksinen kirkko on unohtanut oman tehtävänsä kirkkona ja toimii Jumalaa vastaan. 

Espoon piispan Kaisamari Hintikan mukaan Venäjän ortodoksinen kirkko on unohtanut oman tehtävänsä kirkkona ja toimii Jumalaa vastaan. 

Näin räikeä oikeustajun vastainen tilanne vaatii Hintikan mukaan myös tekoja. Jos Venäjän ortodoksisen kirkon edustajat tulevat muina miehinä paikalle Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokoukseen, KMN:n uskottavuus kärsii siitä.

Venäjän kirkko on toiminut tavalla, joka on kristinuskon irvikuva.
Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka

Hintikka sanoo ymmärtävänsä sen, että kun ortodoksisten kirkkojen mukanaolo Kirkkojen maailmanneuvostossa on monesti aiemmin ollut vaakalaudalla, nyt tätä ekumeenista saavutusta ei haluttaisi menettää.

– Nyt ollaan kuitenkin poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa Venäjän kirkko on toiminut tavalla, joka on kristinuskon irvikuva. Nämä ekumeeniset tulokset on sen osalta jo menetetty. Vaikka jonakin päivänä yhteyttä voidaan rakentaa uudestaan, nyt kirkkojen välinen yhteys on rikottu, Hintikka sanoo.

Hintikka toivoo, että muut maailman ortodoksiset kirkot ottaisivat asian esille ja ettei Venäjän ortodoksista kirkkoa tulevassa kokouksessa nähtäisi.

– Minusta Venäjän kirkolle on tässä tapahtunut psykologinen ja myös hengellinen romahdus, josta täytyy olla myös ekumeenisia seuraamuksia. Muuten katse kääntyy seuraavaksi kristilliseen ekumeeniseen yhteisöön, jolta kysytään, voiko mikä tahansa olla kirkossa mahdollista, Laajasalo sanoo.

Jos siunaa saatanan töitä, niin edustaako silloin samaa uskoa kuin muut kirkot?
Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo

Hänen mukaansa Venäjän ortodoksinen kirkko osallistuu sodan johtamiseen, antaa sille teologiset perustelut ja kirkon siunauksen.

– Tässä ei ole kyse vain siitä, mikä on sopivaa tai yhteisten pelisääntöjen mukaista, vaan siitä, voimmeko ajatella, että he edustavat samaa kristillistä uskoa. Jos siunaa saatanan töitä, niin edustaako silloin samaa uskoa kuin muut kirkot?

Piispa Teemu Laajasalon mielestä Venäjän kirkon johdon pitää vaihtua, jotta se olisi uskottava yhteistyökumppani muille kirkoille.

Piispa Teemu Laajasalon mielestä Venäjän kirkon johdon pitää vaihtua, jotta se olisi uskottava yhteistyökumppani muille kirkoille.

Vaikka Venäjän kirkossa on paljon pappeja ja uskovaisia, jotka eivät allekirjoita johtajiensa linjaa, kirkkoa johdetaan nyt harhaan. Laajasalon mukaan yhteistyöhön voidaan palata vasta, kun johto ja kirkon linja vaihtuu. Vertailukohdaksi nykytilanteelle hän asettaa Hitlerin Saksan ja natseille tukensa antaneet kirkkojen edustajat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.