null Kirkko avasi kuudennen hävikkiruokaravintolan Helsinkiin – ”En tiedä eettisesti kestävämpää tapaa syödä ravintolassa”, hehkuttaa koordinaattori

Sara Lamni (vasemmalla) ja Amun Egeh työskentelevät Malmin uudessa Waste & Feast -ravintolassa. Koronariski ei pelota kumpaakaan. ”Pidämme hyvää huolta hygieniasta”, Egeh sanoo.

Sara Lamni (vasemmalla) ja Amun Egeh työskentelevät Malmin uudessa Waste & Feast -ravintolassa. Koronariski ei pelota kumpaakaan. ”Pidämme hyvää huolta hygieniasta”, Egeh sanoo.

Ajankohtaista

Kirkko avasi kuudennen hävikkiruokaravintolan Helsinkiin – ”En tiedä eettisesti kestävämpää tapaa syödä ravintolassa”, hehkuttaa koordinaattori

Koronapandemia viivästytti Malmin Waste & Feast -ravintolan avaamista puolella vuodella. Ravintoloihin palkataan ihmisiä, joiden on vaikea työllistyä.

Projektipäällikkö Mare Kinasella on aika hyvä peruste sille, miksi ihmisten kannattaisi syödä Waste & Feast -ravintoloissa.

– Sillä tavalla voi pelastaa maailman.

Johan nyt.

Luterilainen kirkko pyörittää tällä hetkellä kuutta Waste & Feast -ravintolaa tai -kahvilaa ympäri Helsinkiä. Osassa on kumppanina Helsingin kaupunki.

Ravintoloiden taustalla on kaksi periaatetta. Ensinnäkin ruoka valmistetaan mahdollisimman pitkälti kauppojen lahjoittamista hävikkiraaka-aineista.

Toisekseen ravintoloihin palkataan ihmisiä, joiden on vaikea työllistyä. Tiskien takana ja keittiöissä työskentelee muiden muassa koevapaudessa olevia vankeja, mielenterveyskuntoutujia ja nuoria, joilla ei ole koulutusta. Osa työntekijöistä on tullut Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman Työraiteet-hankkeen kautta.

– Syömällä meillä saat ravintoa nälkääsi, ehkäiset ruokahävikkiä ja autat heikossa työmarkkina-asemassa olevia ihmisiä saamaan töitä ja löytämään merkitystä elämäänsä, toimintaa koordinoiva Kinanen selittää.

– Nämä ovat oikeasti isoja asioita. En tiedä eettisesti kestävämpää tapaa syödä ravintolassa.

Tavoitteena on, että kolme neljäsosaa kaikista ravintoloissa käytetyistä raaka-aineista olisi hävikkiruokaa. Kinanen arvioi, että tavoite toteutuu jotakuinkin.

– Kaikkia raaka-aineita emme saa hävikkinä, ja jonkin verran joudumme ostamaan. Kaupoista tulee pääasiassa vihanneksia ja juureksia. Noin 20 prosenttia saamistamme lahjoituksista on liha-, maito- tai kalatuotteita.

Tiina Wall on työskennellyt 27 vuotta työpajakouluttajana. ”Nuoret opettelevat työtä tekemällä. Täällä pätevät oikeat työelämän säännöt”, hän sanoo.

Tiina Wall on työskennellyt 27 vuotta työpajakouluttajana. ”Nuoret opettelevat työtä tekemällä. Täällä pätevät oikeat työelämän säännöt”, hän sanoo.

Linssi-kookoskeittoa, itse tehtyä hedelmäsalaattia, lämmintä pestoleipää, vihersalaattia tilpehööreineen, banaani, kokonaisia herneenpalkoja ja kahvi. Hinta on kuusi euroa. Jos rahat ovat tiukilla, hinta on kolme euroa.

Waste & Feast -ketjun uusin ravintola avattiin elokuun lopulla lähelle Malmin juna-asemaa. Alkujaan avajaisten piti olla helmikuussa, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat.

Koronan vuoksi ruokailijat eivät edelleenkään pääse itse annostelemaan lounastaan, vaan tiskin takana olevat työntekijät täyttävät lautaset ja kulhot asiakkaan toiveiden mukaan. Kun ruokailijat lähtevät, työntekijät desinfioivat ruokapöydät.

Helsingin seurakuntayhtymä ja Helsingin kaupunki pyörittävät Malmin ravintolaa kimpassa. Ravintolassa on työkokeilussa joukko nuoria aikuisia, jotka Stadin ammattiopiston ja kirkon väki ovat rekrytoineet työvoimatoimiston kautta. Työkokeilu voi kestää puoli vuotta, ja sen aikana työntekijä saa työmarkkinatukea.

– Tällainen toiminta tarjoaa ponnahduslaudan työelämään etenkin sellaisille nuorille, joille opiskelu ei maistu. Nuoret opettelevat työtä tekemällä. Täällä pätevät oikeat työelämän säännöt, kertoo kaupungin palkkalistalla oleva työpajakouluttaja Tiina Wall.

Jälkiruoaksi tarjottiin itse tehtyä hedelmäsalaattia.

Jälkiruoaksi tarjottiin itse tehtyä hedelmäsalaattia.

Voiko Waste & Feast -ravintoloissa syömällä tosiaan pelastaa maailman?

Mare Kinanen myöntää, että muutama hävikkiruokaa tarjoava helsinkiläisravintola on pisara valtameressä.

– Mutta tässä on kyse myös siitä, että pidämme yllä eettisiä arvoja ja kannustamme ihmisiä elämään niiden mukaan, Kinanen sanoo.

– Me kaikki voimme vaikuttaa siihen, että hävikkiä tulee vähemmän.

Malmin Waste & Feast -ravintola sijaitsee Malmitalon ja Malmin uimahallin välissä, osoitteessa Pekanraitti 16. Lounasta tarjoillaan maanantaista perjantaihin kello 11–13.

Katso muiden Waste & Feast -ravintoloiden ja -kahviloiden tiedot osoitteesta www.wastefeast.eu.


1.9. kello 9.40. korjattu Malmin ravintolan aukioloajat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.