null Nyt pääsee taas lounaalle kirkolle ja kappelille Espoossa – ”On ihana huomata, kun ihmiset tutustuvat toisiinsa”

Auroran kappelin lounaspöydän ääreen pääsee taas tauon jälkeen. Kuvassa vasemmalta Anneli Jakobsson, Anna Kankaanpää, Jani Kuokka, Kirsi Salo ja Ritva Berg.

Auroran kappelin lounaspöydän ääreen pääsee taas tauon jälkeen. Kuvassa vasemmalta Anneli Jakobsson, Anna Kankaanpää, Jani Kuokka, Kirsi Salo ja Ritva Berg.

Ajankohtaista

Nyt pääsee taas lounaalle kirkolle ja kappelille Espoossa – ”On ihana huomata, kun ihmiset tutustuvat toisiinsa”

Suosituilla seurakuntien diakonia- ja kappelilounailla voi nauttia kotiruokaa edullisesti. 

Maanantaina 13.9. ruokalistalla oli jauhelihapihvejä ja kermaperunoita. Lisäkkeenä salaattia ja leipää. Jälkiruokana marjapiirakkaa ja kahvia. Tarjolla oli myös kasvisvaihtoehto ja gluteenitonta ruokaa. Pohjois-Espoossa sijaitsevan Auroran kappelin emäntä Kirsi Salo oli laittanut aamulla ruokalistan nähtäville kappelin Facebook-sivulle.

Tuo maanantai ei ollut mikä tahansa päivä, sillä silloin sai pitkän tauon jälkeen ensimmäistä kertaa kokoontua yhteisen ruokapöydän ääreen. Vaihtoehtoisesti oli mahdollista hakea nouto­lounas ­kotiin.

Auroran kappelilla tarjotaan lounasta maanantaisin ja torstaisin. Sen hinta on aikuisilta viisi euroa ja lapsilta kaksi euroa. Koronarajoitusten aikana kappelilta sai ainoastaan noutolounaan.

Lounastreffit ystävien kanssa

Auroran kappelin lähellä asuva Anna Kankaanpää oli sopinut maanantaiksi lounastreffit Anneli Jakobssonin ja Ritva Bergin kanssa kappelille. Näin ystävykset tekivät usein jo ennen koronataukoa.

– Torstaisin ennen ruokailua kappelilla kokoontuu kaksi liikuntaryhmää, ja etenkin silloin jään monien muiden tapaan sinne syömään, ­Anna Kankaanpää sanoo.

– Kappelilla on hyvää ruokaa ja lounas­seuraa. Korona-aikana kävin välillä hakemassa täältä noutolounaan itselleni ja miehelleni. Vaikka pidän ruuanlaitosta, vaihtelu virkistää.

Kankaanpää ostaa usein kappelilta mukaansa yhden tai kaksi lounaspakkausta ja vie ne lähellä asuville ikäihmisille. Hän on nähnyt, miten suuri merkitys sillä on henkilöille, joiden on hankala liikkua.

Kysyin yhdeltä noutoruuan hakijalta, mitä hänelle kuuluu. Hän purskahti itkuun ja kertoi, että ei ole jutellut kenenkään kanssa moneen viikkoon. 
– Kirsi Salo

Emäntä Kirsi Salo on työskennellyt Auroran kappelilla lähes 20 vuotta. Ihmisten tapaaminen on hänen mukaansa monelle tärkeä asia. Kun ­Salo ohjaa yksin saapuneen ruokailijan pöytään, jossa on muita ihmisiä, alkaa pian kuulua puheensorinaa.

– On ihana huomata, kun ihmiset tutustuvat toisiinsa. Sitten he sopivat lounastreffit seuraavaksi kerraksi tai lähtevät yhdessä kävelylle. Uskon, että se on tosi tärkeää etenkin yksin asuville, Kirsi Salo sanoo.

Kappelilounaiden ruokalista koostuu tutuista kotiruuista, kuten keitoista, laatikoista ja pataruuista ja lihapullista. Tarjolla on aina salaattia tai raastetta sekä leipää. Jälkiruokana on usein pullaa, piirakkaa, kiisseliä tai rahkaa.

Auroran kappelilounaat ovat suosittuja. Esimerkiksi viime keväänä meni keskimäärin 85 annosta kerralla. Koronarajoitusten aikana tehtiin paljon etätöitä, ja silloin noutoruokaa haettiin jopa 110 annosta päivässä. Suurin osa ruokailijoista on emäntä Kirsi Salon mukaan eläkeläisiä, yksin asuvia ja pariskuntia. Hän arvioi, että lähes 90 prosenttia on vakiokävijöitä.

Koskettavia kohtaamisia 

Koronarajoitusten aikana ei syöty eikä juteltu saman pöydän ääressä. Siitä huolimatta lounailla oli tärkeä tehtävä.

– Kysyin yhdeltä noutoruuan hakijalta, mitä hänelle kuuluu. Hän purskahti itkuun ja kertoi, että ei ole jutellut kenenkään kanssa moneen viikkoon. Tällaisia koskettavia pikaisia kohtaamisia oli useita, Kirsi Salo sanoo.

Diakonissa Tiina Hietaniemen kokemus on samanlainen kuin Salon. Moni kiitteli, kun kappelilta sai noutaa valmista ruokaa ja vaihtaa muutaman sanan henkilökunnan kanssa. Se oli monelle päivän kohokohta.

– Tämä Järvenperän ja Lippajärven seutu on kuin kylä, ja Auroran kappeli sijaitsee sen ytimessä. Kappelilounaalla on täällä tärkeä paikkansa, Tiina Hietaniemi sanoo.

Espoonlahden seurakunta

Espoonlahden kirkko, Kipparinkatu 8, diakonialounas ma ja to klo 12–13. Aikuiset 3 e, lapset 1 e. Kirkolla voi ruokailla 20.9. alkaen.

Soukan kappeli, Soukankuja 3, diakonialounas ti klo 11–12. Aikuiset 3 e, lapset 1 e. Kappelilla voi ruokailla 20.9. alkaen.

Espoon Tuomiokirkkoseurakunta

Auroran kappeli, Heiniemenpolku 1, kappeli­lounas ma ja to klo 11–13. Aikuiset 5 e, lapset 2 e. Kappelilla voi ruokailla 23.9. alkaen.

Kauklahden kappeli, Kauppamäki 1, kappeli­lounas ti klo 11–12.30. Aikuiset 4 e, lapset 2 e. Kappelilla voi ruokailla 21.9. alkaen.

Suvelan kappeli, Kirstintie 24, kappelilounas ti klo 12–13. Aikuiset 3 e, lapset 1,5 e. Kappelilla voi ruokailla 28.9. alkaen.

Viherlaakson kappeli, Viherkallionkatu 2, kappeli­lounas ti klo 12–13. Aikuiset 4 e, lapset 2 e. Kappelilla voi ruokailla 28.9. alkaen.

Leppävaara

Leppävaaran kirkko, Veräjäkallionkatu 2, diakonialounas ti ja to klo 11.30–12.30. Hinta 2 e. Kirkolla voi ruokailla 21.9. alkaen.

Olari

Olarin kirkko, Rälssitilankuja 1, diakonia­lounas to klo 12–13. Hinta 3 e. Kirkolla voi ruokailla 30.9. alkaen.

Matinkappeli, Liisankuja 3, diakonialounas ti klo 12–13. Hinta 3 e. Kappelilla voi ruokailla 28.9. alkaen.

Espoon lisäksi myös Helsingissä ja Vantaalla kokoonnutaan syömään yhteisen pöydän ääreen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.