null Kirkko nostaa tekoälykeskusteluun diakonisen näkökulman – Heräys-seminaari kokoaa päättäjät, yritykset, tutkijat ja auttajat tiedekeskus Heurekaan

”Tekoäly muuttaa työsi, yhteiskuntasi ja käsityksesi ihmisyydestä. Valmistaudu siihen”, julistaa Heräys-seminaarin nettisivu.

”Tekoäly muuttaa työsi, yhteiskuntasi ja käsityksesi ihmisyydestä. Valmistaudu siihen”, julistaa Heräys-seminaarin nettisivu.

Ajankohtaista

Kirkko nostaa tekoälykeskusteluun diakonisen näkökulman – Heräys-seminaari kokoaa päättäjät, yritykset, tutkijat ja auttajat tiedekeskus Heurekaan

Tekoälyn herättämiä eettisiä ja ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä ei ole tuotu vielä riittävästi esiin, sanoo Rekolan seurakunnan kirkkoherra Jussi Koski.

Evankelis-luterilainen kirkko järjestää maaliskuun lopulla Heräys-nimisen tekoälyseminaarin tiedekeskus Heurekassa. Tapahtuma kokoaa yhteen nimekkäitä poliittisia päättäjiä eduskunnasta ja EU-komissiosta, yritysmaailman eturivin toimijoita, akateemisia tutkijoita sekä ihmisiä auttavia kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen vaikuttajia.

Heräys-seminaarin järjestävät Helsingin, Vantaan ja Tampereen seurakunnat. Keskusteluita voi seurata etäyhteyden kautta.

– Se mihin tässä tarvitsee herätä, on tekoälyn tuoma merkittävä murros, sanoo tapahtuman suunnittelun käynnistänyt Rekolan seurakunnan kirkkoherra Jussi Koski.

– Kyse ei ole vain siitä, että saamme työkaluja, joilla voimme tehdä juttuja aiempaa helpommin. Tekoälyn kehitys muuttaa voimakkaasti yhteiskuntaa ja työelämää, ja sillä on väistämättä vaikutuksia myös ihmisyyteen.

Kun syntyy uusi toimija, joka toimii kuin ihminen olematta ihminen, se herättää monia kysymyksiä.

Koski kertaa lyhyesti aikaisemman tekoälykeskustelun näkökulmia: Merkittävä osa nykyisistä työpaikoista häviää tai muuttuu toisenlaisiksi, ja murros vaikuttaa ennakoimattomilla tavoilla lähes kaikkeen työhön. Tekoälyn tuottama todellisuus muuttaa käsityksiämme siitä, mikä on totta ja mitä ei. Ihmisten kohtaamiseen ja auttamiseen liittyvässä työssä joudutaan pohtimaan, onko tekoälyn tuottama puhe riittävän aitoa.

”Kirkon kysymys on se, miten kaikki ihmiset pysyvät mukana tekoälyyn liittyvässä kehityksessä”, sanoo Rekolan seurakunnan kirkkoherra Jussi Koski. Kuva: Esko Jämsä

”Kirkon kysymys on se, miten kaikki ihmiset pysyvät mukana tekoälyyn liittyvässä kehityksessä”, sanoo Rekolan seurakunnan kirkkoherra Jussi Koski. Kuva: Esko Jämsä

Kirkko kutsui Heräys-seminaarin koolle, koska se haluaa tuoda tekoälymurrokseen diakonisen näkökulman sekä herättää keskustelua siitä, miten tekoäly vaikuttaa ihmisyyteen. Jussi Kosken mukaan tekoälyyn liittyviä eettisiä ja ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä ei ole tuotu vielä riittävästi esiin.

– Kirkon diakoniasta nouseva kysymys on se, miten edessä oleva murros kohdataan hallitusti niin, että kaikki ihmiset pysyvät mukana kehityksessä, Koski sanoo.

– Kun syntyy uusi toimija, joka toimii kuin ihminen olematta ihminen, herää monia kysymyksiä siitä, mitä vaikutuksia sillä on meihin. Teologian näkökulmasta voidaan kysyä, onko tekoälyllä jokin erityinen paikka Jumalan suunnitelmassa, ja mikä se käytännössä on. Vastaukset eivät ole välttämättä itsestään selviä.

Tarkennettu 14.2. klo 10.53: Helsingin, Vantaan ja Tampereen seurakunnat ovat Heräys-tapahtuman järjestäjät.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.