null Kirkon eläkerahasto liittyi aloitteeseen, joka patistaa maailman suuryrityksiä kohti nollapäästöjä

Ajankohtaista

Kirkon eläkerahasto liittyi aloitteeseen, joka patistaa maailman suuryrityksiä kohti nollapäästöjä

Kansainvälisessä aloitteessa on mukana 137 sijoittajaa ja 20 biljoonan dollarin varallisuus. Sen kohteena on 1 800 yritystä, jotka vastaavat neljänneksestä päästöistä.

Kirkon eläkerahasto on liittynyt ilmastoaloitteeseen, jossa on mukana yhteensä noin 20 biljoonan dollarin varoja hallitsevat sijoittajat. Aloitteen allekirjoittaneet sijoittajat toivovat, että suurimpia kasvihuonekaasupäästöjä tuottavat yritykset asettavat tieteeseen perustuvia tavoitteita hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Salkunhoitaja ja vastuullisen sijoittamisen päällikkö Magdalena Lönnroth Kirkon eläkerahastosta kertoo, että tavoitteena on kannustaa yrityksiä kohti Pariisin ilmastosopimuksen tavoitetta. Tuo tavoite on, että hiilidioksidipäästöt saataisiin nollaan vuoteen 2050 mennessä.

– Kirkon eläkerahastolla on vuodesta 2016 ollut oma ilmastostrategia. Sen jälkeen on tapahtunut paljon, joten strategiaa ollaan päivittämässä. Olemme miettineet, miten voisimme jatkossa tehdä vielä enemmän ympäristöasioiden puolesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lähteminen mukaan aloitteeseen liittyy tähän, Lönnroth kertoo.

Mukana aloitteessa on yhteensä 137 sijoittajaa. Tässä joukossa ovat esimerkiksi Ruotsin kirkko, Varma sekä joukko suomalaisia varainhoitoyhtiöitä, muun muassa Evli Pankki, Nordea Varainhoito, LähiTapiola Varainhoito ja OP Varainhoito. Kirkon eläkerahaston sijoitussalkun suuruus oli kesäkuun lopussa noin 1,6 miljardia euroa.

23 suomalaisyritystä on jo sitoutunut tavoitteisiin.

Kun sijoittajilla on hallinnassaan biljoonien dollarien varat, tällä on merkitystä yrityksille, joihin kampanja suuntautuu. Aloitteen on käynnistänyt voittoa tavoittelemattoman Carbon Disclosure Project (CDP) -järjestö, ja siinä kannustetaan yhteensä 1 800 yritystä asettamaan tavoitteita hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja koordinoimaan toimintaansa CDP:n kanssa. Nämä yrityksen vastaavat neljänneksestä maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä.

CDP:n mukaan kohdeyrityslista ei ole julkinen, mutta siihen kuuluvat käytännössä ne maailman suurimmat yritykset, joilla on erityisen suuret kasvihuonekaasupäästöt tai ilmastovaikutukset ja jotka eivät ole vielä julkisesti sitoutuneet tieteeseen perustuviin eli science based targets (SBT) -tavoitteisiin.

Myöskään Lönnroth ei tiedä, onko tässä joukossa suomalaisyrityksiä. Sen sijaan hänellä on tieto, että 23 suomalaisyritystä on jo sitoutunut SBT-tavoitteisiin. Yhteensä näitä yrityksiä on yli tuhat.

CDP on Iso-Britanniassa toimiva voittoa tavoittelematon järjestö, joka tukee yrityksiä ja kaupunkeja ilmastonmuutostyöskentelyssä ja siihen liittyvässä raportoimisessa.

Kirkon eläkerahasto (KER) toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon eläkelaitoksena. KER vastaa kirkon henkilöstön eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta. Sen sijoitustoiminnan tavoitteena on kirkon työntekijöiden eläkkeiden kattamiseksi tapahtuva varojen kartuttaminen tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. KER ottaa kaikessa sijoitustoiminnassaan huomioon ESG-näkökohdat eli ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät asiat ja sillä on omat vastuullisen sijoittamisen ohjeet.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.