null Kirkon eläkerahasto lihoisi Kotipizzan myynnillä – myös Tampereen seurakunnat saisi rahaa

Kirkon työntekijöiden eläketurvasta huolehtiva Kirkon elärahasto omistaa palan Kotipizzaa.

Kirkon työntekijöiden eläketurvasta huolehtiva Kirkon elärahasto omistaa palan Kotipizzaa.

Ajankohtaista

Kirkon eläkerahasto lihoisi Kotipizzan myynnillä – myös Tampereen seurakunnat saisi rahaa

Norjalaisyhtiö Orkla haluaa ostaa Kotipizzan. Kauppa koskettaa myös kirkkoa.

Norjalainen Orkla on kiinnostunut ostamaan Kotipizzan ja tarjoaa osakkeenomistajille 146,1 miljoonaa euroa. Helsingin Sanomat kertoi, että asia koskettaa myös kirkkoa. Kotipizzan suuria omistajia ovat työeläkeyhtiöt ja niiden joukossa on myös Kirkon eläkerahasto.

Kirkon eläkerahaston sijoituksen arvo kohosi tarjouksen seurauksena päivässä puoli miljoonaa euroa kahteen miljoonaan euroon. Tampereen seurakuntayhtymän sijoitus Kotipizzaan on Helsingin Sanomien mukaan 183 000 euroa.

Kirkon eläkerahaston tarkoitus on turvata kirkon työntekijöiden eläkkeiden maksaminen sekä tasata seurakuntien eläkemaksun kehitystä. Se on sijoitusorganisaatio, joka saa varansa kirkon työntekijöiden eläkemaksuista ja oman sijoitustoimintansa tuotoista.

Eläkerahasto on edelläkävijä vastuullisessa sijoittamisessa Suomessa. Eläkerahaston pääoman suuruus tämän vuoden syyskuun alussa oli 1,558 miljardia euroa ja sijoitusten tuottoprosentti vuoden alusta 2,3.

Rahaston sijoituksista vastaa sijoitusyksikkö. Vastuullisen sijoittamisen päällikkö ja salkunhoitaja Magdalena Lönnroth kertoo Kirkko ja kaupungille, että Kotipizzan osakkeista vastaa käytännössä Evli-pankki.

– Olemme omistaja. Meillä on täyden valtakirjan osakemandaatti Evli-pankin kanssa ja Kotipizza on heidän salkussaan. Käytännössä Evlin salkunhoitaja vastaa yritysvalinnoista ja valitsee meidän puolestamme. Toki myös keskustelemme asiasta tarvittaessa.

Lönnrothin mukaan myynnistä ei vielä ole tehty päätöstä, mutta potti olisi mukavan suuruinen.

Mikä on muuten oma lempipitsasi?

– Mitä? Hah, no varmaan quattro stagioni.

Sopiiko pitsan päälle ananas?

– Ei sovi.

Jaa tämä artikkeli: