null ”Tuhon mittakaava on suunnaton” – Kirkon Ulkomaanavulta 50 000 euroa hätäapua Beirutiin, kansalaiskeräys on käynnissä

Räjähdys tuhosi Beirutin sataman ja sitä ympäröivän alueen täydellisesti.

Räjähdys tuhosi Beirutin sataman ja sitä ympäröivän alueen täydellisesti.

Ajankohtaista

”Tuhon mittakaava on suunnaton” – Kirkon Ulkomaanavulta 50 000 euroa hätäapua Beirutiin, kansalaiskeräys on käynnissä

Kirkon Ulkomaanapu reagoi nopeasti Beirutin räjähdykseen, joka jätti 300 000 ihmistä kodittomiksi. Libanonin tilanne oli jo entuudestaan vaikea.

Kirkon Ulkomaanapu kertoo myöntävänsä katastrofirahastostaan 50 000 euroa hätäapua Beirutin räjähdyksessä kärsineille. Ulkomaanapu avaa samalla hätäapukeräyksen.

Yli 135 ihmistä oli kuollut, 5 000 loukkaantunut ja ainakin kymmeniä ihmisiä edelleen kateissa tiistai-iltana Libanonin pääkaupungin Beirutin satama-alueella tapahtuneen räjähdyksen seurauksena.

Beirutin satamassa räjähti illansuussa varasto, jossa säilytettiin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia. Arviolta noin 300 000 ihmisen kodit tuhoutuivat.

– Käsittämätön katastrofi, tuhon mittakaava on suunnaton. Räjähdyksen seurauksena tuhoutui myös satamassa ollut viljavarasto, kouluja, sairaaloita, lääkkeitä ja iso osa palveluista, joita Beirutin asukkailla on ollut, humanitaarisen avun asiantuntija Risto Ihalainen Kirkon Ulkomaanavusta kertoo.

Ihalainen muistuttaa, että Libanonin tilanne on entuudestaan vaikea. Kuuden miljoonan asukkaan maassa on 1,5 miljoonaa pakolaista Syyriasta ja 180 000 Palestiinasta. Maan taloudellinen tilanne on heikko, peruselintarvikkeiden hinnat nousussa. Koronapandemia on lisännyt libanonilaisten tuskaa. Maan tärkeimmän sataman tuhoutuminen on vakava isku, sillä sitä kautta kulkee suurin osa maahan tuotavista tarvikkeista.

–  Ihmiset tarvitsevat välittömästi suojaa, puhdasta vettä ja ruokaa. Sanitaatio tulee olemaan myös tärkeää, sillä koronatartunnat olivat kääntyneet nopeaan kasvuun Libanonissa jo ennen räjähdystä, sanoo Ihalainen.

Kirkon Ulkomaanapu päätti reagoida tilanteeseen heti ja selvittää, mitä kautta apu toimitetaan perille. Kirkon Ulkomaanapu kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen verkostoon ACT-allianssiin. Sitä kautta löytyy nopeasti yhteistyökumppani, jolla on yhteydet paikallisiin toimijoihin.

Toivomme, että myös kansalaiset heräävät auttamaan.

Ihalaisen mukaan Kirkon Ulkomaanapu valmistelee hätäaputyötä Norjan kirkon ulkomaanavun ja paikallisten järjestöjen kanssa.

– Katastrofirahastostamme irrotettiin välittömästi 50 000 euroa, joka on tietenkin pieni summa, kun tuho on miljardiluokkaa. Vastaamme tällä nopeasti suurimpaan hätään. Toivomme, että myös kansalaiset heräävät auttamaan ja käynnistämme siksi samalla keräyksen, Ihalainen vetoaa.

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Beirutin räjähdyksen uhreja voit auttaa antamalla lahjoituksella täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.