null Kolumni: Kaikilla lapsilla ei ole kesälomaa

Puheenvuorot

Kolumni: Kaikilla lapsilla ei ole kesälomaa

Kantti ei kestä pitää lasta koko kesää tarhassa. Voin herätä kolmen, neljän aikaan yöllä tekemään työt, jotta lapsi saa vapaapäivänsä. Tiedän, etten ole ainoa laatuani.

Jo joutui armas aika kun perheet suunnittelevat kesälomiaan. Myös ne perheet, joissa aikuisia on vain yksi tai joilla on vähän rahaa tai joiden vanhemmat eivät voi pitää lomaa lainkaan. Tuntuu, että kesälomaa ei ole tarkoitettu tällaisten perheiden lapsille.

Muutama viikko sitten piti ilmoittaa lapsen kesälomat päiväkotiin. Minulla itselläni ei lomaa ole, koska työskentelen apurahalla. Kantti ei kuitenkaan kestä pitää lasta koko kesää tarhassa. Päätin summamutikassa, että hän voi olla kuukauden poissa päiväkodista, kolme viikkoa siitä kanssani.

Nykyisin helsinkiläisiltä vanhemmilta peritään puolen kuukauden maksu, jos he jättävät varaamansa lapsenhoidon väliin ilmoittamatta asiasta ajoissa. Tällä pyritään säästöihin, mutta esimerkiksi itselleni lapsen mahdolliset arkivapaat selviävät yleensä vain päivää tai kahta aiemmin.

Minulla itselläni ei lomaa ole, koska työskentelen apurahalla."

Kaikilla ei ole tukiverkostoja. Isovanhemmat, tädit ja sedät asuvat kaukana tai ovat hekin kesäaikaan töissä. He eivät välttämättä saa lomaa silloin kun sitä lapsella on.

Lapselle tutut muut aikuiset lomailevat ulkomailla. Kun on tarpeeksi hämillään tilanteestaan, voi lapsenvahdin hankkiminen jokaiselle päivälle erikseen tuntua ylivoimaiselta. Maksullinen lapsenvahti parinakin päivänä viikossa tulee todella kalliiksi. Tuettuja lomia on, mutta ne on tarkoitettu – ja hyvä niin – kaikkein pienituloisimmille. Leiritoiminta koskee jostakin syystä vasta kouluikäisiä.

Onneksi työni on joustavaa. Voin herätä kolmen, neljän aikaan yöllä tekemään työt, jotta lapsi saa vapaapäivänsä. Voin jatkaa illalla hänen mentyään nukkumaan. Tiedän, etten ole ainoa laatuani.

Mitä tekevät ne vanhemmat, joilla on useampi lapsi ja samanlainen elämäntilanne kuin minulla?"

Apurahani ja aikatauluni ovat sellaiset, että tuskin pääsemme ulkomaille tänä kesänä. Se ei yllätä. Olisi muutenkin hauska pyöriä vaihteeksi turistina kotimaassa.

Yllättävää on se, miten paljon huvipuistorannekkeet, kylpylälomat ja sightseeing-laivaretket maksavat. Viisivuotias on jo niin iso, että osaa pyytää sitä, mitä kaveritkin saavat, vaikka päivä rannalla olisi aivan yhtä hieno juttu kuin päivä Lintsillä.

Ihmettelenkin: mitä tekevät ne vanhemmat, joilla on useampi lapsi ja samanlainen elämäntilanne kuin minulla? Mitä minä teen sitten kun lapsi menee kouluun ja lomaviikkoja on neljän sijaan kymmenen?

Kirjoittaja on kolmekymppinen äiti, kirjailija ja Ruskeat Tytöt -median päätoimittaja.

koko@ruskeattytot.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.