null Kolumni: Kirkon adventtikalenteri ja Madonna herättävät tunteita syystä

Puheenvuorot

Kolumni: Kirkon adventtikalenteri ja Madonna herättävät tunteita syystä

Ei ole yhdentekevää, miten hengellisyyttä sanoitetaan. Vieraat kielikuvat voivat tuntua Ella Luoman mukaan jopa uhkaavilta.

Sosiaalisessa mediassa kiertää video, jonka mukaan z-sukupolven herätyskristilliset amerikkalaisnuoret ovat alkaneet laulaa jumalanpalveluksissa Madonnan kappaletta Like A Prayer. Tämä on herättänyt vanhemmissa sukupolvissa hilpeyttä: eikö nuoriso tunnista ilmiselvää eroottista pop-kappaletta?

Pienellä googlailulla tosin selviää, että siitä ei ole kyse. Video on saksalaisen GoSingChoir -kuoron ohjelmistosta vuodelta 2022. Tapahtumapaikkana on konserttisali Saksassa, eivätkä videolla näkyvät ihmiset edusta z-sukupolvea. Joku on kuvannut konserttia ja jakanut sen Tiktok -palveluun valheellisella saatteella. Sieltä mediakriittisyydellään ylpeilevät milleniaalit ovat sitä jakaneet.

Ymmärrän, miksi tarinaan haluaa tarttua. Madonna on lainannut urallaan teemoja katolisesta kasvuympäristöstään ja seksualisoinut kristillistä kuvastoa.

Like a Prayer -musiikkivideolla ristit palavat, gospel-kuoro laulaa, Madonna saa stigmat käsiinsä ja suutelee intohimoisesti mustaa pyhimystä, joka tuomitaan syyttömänä murhasta. Kappaleessa laulettavalle polvillaan rukoilemiselle voi antaa useita merkityksiä.

1980-luvulla etenkin musiikkivideo aiheutti pahennusta, ja Vatikaani tuomitsi sen. Olisi melkoinen ympyrän sulkeutuminen, jos uusi kristittyjen sukupolvi antaisi kappaleelle uuden hengellisen merkityksen.

Miksei Like A Prayer sopisi kirkkoon?

Suomessa kohistaan kirkon adventtikalenterin ympärillä. Sen luukuissa on joulukuun jokaiselle päivälle aforismi, jotka kirjoitti tänä vuonna esseisti Antti Nylén.

Olen ollut riemuissani, koska Nylén sanoittaa kristinuskon ikuisia totuuksia minua koskettavalla tavalla. Monet muut ovat tuohtuneet. Tämä johtunee siitä, että Nylén kirjoittaa tavoilla, jotka eivät ole niitä tutuimpia tapoja puhua Jumalasta.

Ystäväni sanoitti kohua viisaasti: ”Tekstit tulevat sille merkitykselliselle alueelle, jossa ei jaeta vaan höpöaforismeja. Silloin ihmisille alkaa olla väliä millaisilla sanoilla hengellisyyttä sanoitetaan ja tuntuvatko ne oikeilta.”

Näinhän se on. Uskon ydin on muuttumaton, mutta tavat puhua jatkuvassa muutoksessa. Madonna-kohun aloittanut Tiktok-video oli valetta, mutta useat gospel-kuorot ovat ottaneet Like A Prayer -kappaleen ohjelmistoonsa. Se on saanut uutta nostetta myös elokuvasta Deadpool ja Wolverine.

Ja kun miettii, niin miksei Like A Prayer sopisi kirkkoon? Video antaa äänen sorretuille, ja siitähän kristinuskossa on aina ollut kyse. Lauletaanhan meilläkin ensimmäisenä adventtina kirkoissa israelilaista eroottista iskelmää.

Kirjoittaja on populaarikulttuurin ilmiöihin hurahteleva teologi, feministi ja päiväuneksija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.