Kolumni: Olen mielenterveysongelmista kärsivä, väkivaltaa kokenut nainen – sain apua Kriisipuhelimesta ja Naisten Linjasta, joilta hallitus aikoo leikata
Suunnitellut leikkaukset tarkoittavat, että pelkästään Kriisipuhelimessa vastataan tulevaisuudessa 26 000 harvempaan soittoon kuin nykyään, Linda-Maria Raninen kirjoittaa.
Tämä on näillä näkymin viimeinen Kirkko ja kaupunki -kolumnini. Olisin mielelläni päättänyt kolumnistin taipaleeni toiveikkaisiin sanoihin, mutta kirjoituksestani ei tullut niin valoisaa kuin olisin halunnut.
Syy on hallituksemme päätöksessä leikata palveluista, jotka on suunnattu kaikkein heikoimmassa asemassa oleville, kuten väkivaltaa kokeville naisille ja mielenterveysongelmista kärsiville ihmisille. Kristillisdemokraattien mukanaolo tällaisessa politiikassa saa minut toivomaan, että puolue vaihtaisi etuliitteensä joksikin osuvammin heidän arvojaan kuvaavaksi.
Ymmärrän, jos leikkaukset kuulostavat puiselta politiikalta ja pelkiltä numeroilta ihmisestä, jonka ei tarvitse välittää niiden konkreettisista vaikutuksista. Olen kuitenkin itse joutunut menneisyydessäni turvautumaan tahoihin, joiden rahoitusta hallitus on nyt leikkaamassa.
Väkivaltaa ja itsemurhia on mahdollista ehkäistä poliittisilla päätöksillä. Toki niitä voi myös lisätä.
Minä olen väkivaltaa kokenut nainen. Olen saanut Naisten Linjalta oman tukihenkilön. Minä kärsin mielenterveysongelmista. Olen joutunut soittamaan MIELI ry:n kriisipuhelimeen. Lisäksi olen käynyt molempien tahojen järjestämissä vertaistukiryhmissä.
Olen myös tuntenut naisen, joka kuoli lähisuhdeväkivallan seurauksena. Viime kesänä menetin ystäväni itsemurhalle. Nämä eivät ole asioita, jotka vain tapahtuvat. Väkivaltaa ja itsemurhia on mahdollista ehkäistä poliittisilla päätöksillä. Toki niitä voi myös lisätä.
Apua tarvitsevia ihmisiä on tälläkin hetkellä enemmän kuin heitä pystytään auttamaan. Jokaista Naisten Linjalla vastattua puhelua kohden jää jo nyt toinen vastaamatta.
MIELI ry:n kriisipuhelin soi viime vuonna 416 000 kertaa, ja vain joka viidenteen soittoon pystyttiin vastaamaan. Hallituksen suunnittelema leikkaus tarkoittaa, että tulevaisuudessa puhelimessa tullaan käymään 26 000 keskustelua vähemmän.
Vaikka kolumnini päättyvät Kirkko ja kaupungissa, tämä ei toivon mukaan ole viimeinen julkinen puheenvuoroni. Sen sijaan Naisten Linja ja MIELI ry ovat monille viimeinen toivo siitä, että joku kuulisi heidät. Kansallinen Kokoomus, Perussuomalaiset, Ruotsalainen kansanpuolue ja Suomen Kristillisdemokraatit ovat tehneet päätöksen, että näille ihmisille jätetään vastaamatta.
Kirjoittaja on muusikko, kirjailija ja häpeämättömästi hengellinen marsuäiti.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pääkirjoitus: Hallituksen leikkaukset herättävät hätää, huolta ja jopa paniikkia diakonityön asiakkaissa
PuheenvuorotJos leikkausten inhimillinen hinta nousee kovin korkeaksi, siitä seuraa myös iso euromääräinen lasku yhteiskunnalle.