null Kolumni: Paavi Franciscus oli Jumalan häirikkö, kirkon uudistaja ja ihmisarvon puolustaja viimeiseen asti

Puheenvuorot

Kolumni: Paavi Franciscus oli Jumalan häirikkö, kirkon uudistaja ja ihmisarvon puolustaja viimeiseen asti

Paavi Franciscuksen myötä vaikeni ääni, joka puolusti hellittämättömästi tämän maailman haavoittamia ihmisiä, aprikoi Hilkka Olkinuora. 

Paavi Franciscus veti loppuun asti tyylillä. Alkuvuodesta hän lähetti Amerikan-piispoille tömäkän kirjeen, jossa puolusti kaikkien ihmisten oikeuksia uhkaavaa mielivaltaa vastaan.

Viime töikseen hän toisti samat teemat koko maailmalle suunnatussa perinteisessä pääsiäispuheessaan, jota hän ei tosin enää itse jaksanut lukea. Mutta siinä välillä hän tapasi vielä vieraan, jota vastaan hän oli nämä puheensa suunnannut.

Elokuvateatterit ovat valmistaneet meidät hyvin siihen, mitä nyt tuleman pitää. Kymmenet tuhannet suomalaiset näkivät Conclave-elokuvassa, joka on saatavissa suoratoistona, millainen jännitysnäytelmä niinkin byrokraattinen toimi kuin paavin valinta voi olla.

Franciscuksenkin valinta oli yllätys. Vaatimaton argentiinalainen potkaisi ensi töikseen jalastaan edeltäjiensä pehmeät punaiset nahkatossut ja aloitti kultaisissa kehyksissä kohtuuden aikakauden. Tehokkain tapa hankkia vihamiehiä.

Jo Franciscuksen menneisyys tarjosi siihen mahdollisuuksia. Se oli kuin telenovelasta, television päivädraamasta. Rakastettu, jonka Argentiinan juntta heitti satojen muiden tapaan lentokoneesta mereen. Vaappuminen diktatuurissa myöntyvyyden ja suoraselkäisyyden välillä. Katumukset. Uskonkriisit. Tappouhkaukset. Aiheellista kritiikkiä löyhästä sisäisestä kurinpidosta ja kannanotoista Ukrainan sodassa. Joka twiittiin vastaukseksi ennätysmäärä sontaa. Edeltäjä hengittämässä niskaan.

Vaatimaton argentiinalainen potkaisi ensi töikseen jalastaan edeltäjiensä pehmeät punaiset nahkatossut ja aloitti kultaisissa kehyksissä kohtuuden aikakauden.

Hänen toimintatapansa oli hiljainen ja sitkeä kiinnittyminen Kristukseen, kutsujaansa ja koettelijaansa, sekä luovuttamattoman ihmisoikeuden puolustaminen. Hän uudisti katolista kirkkoa tavoin, jotka meistä täällä tuntuivat varovaisilta, mutta riittivät lietsomaan omat konservatiivit kostonhimoon ja nyt tietysti revanssiin. Franciscus ehti tosin itse nimittää enemmistön nykyvalitsijoista.

On jotenkin haikeaa, että paavin viimeiseksi julkiseksi tehtäväksi jäi pari minuuttia Yhdysvaltain varapresidentti J. D. Vancen kanssa, mistä paavin osuus oli hiljainen hyvän pääsiäisen toivotus. Valtaosan vei virkamies, joka esitteli lahjaksi annetut Vatikaani-solmion, rouvan rukousnauhan ja lasten Kinder-munat, sekä kuvausriviin kekkuloituminen.

Mutta ehkä hän elämänkokemuksellaan pikemminkin huvittui kuin harmistui. Vatikaanissahan politiikka ja paavius, mysteeri ja murhat, rikkaus ja rakkaus, juonittelu ja Jumala ovat aina tasapainoilleet. Kenties tämä tapaaminen osoitti ymmärrystä ihmisen omahyväisyydelle ja tasoitti seuraajan diplomaattista tietä.

Paavin viimeinen twiitti päivää ennen hänen kuolemaansa muistutti, kuinka ollakaan: Meidät on tarkoitettu elämää, ei kuolemaa varten.


Kirjoittaja on neljännen polven helsinkiläinen, rovasti, kirjoittaja ja maalle muuttanut elämäntarkkailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.