null Kommentti: Kaikki toisinajattelijat eivät ole Putinin trolleja

Puheenvuorot

Kommentti: Kaikki toisinajattelijat eivät ole Putinin trolleja

Venäjän hybridivaikuttamisen historia ulottuu kauas 1900-luvulle, ja harva voinee sanoa, ettei ole sille altistunut.

Vladimir Putin piti maaliskuun alussa puheen, jossa hän vihjasi mahdollisiin puhdistuksiin. Hän sanoi, että venäläiset ovat aina tunnistaneet isänmaallisten joukosta petturit. ”Venäjä sylkee heidät ulos kuin suuhun lentäneen kärpäsen. Olen vakuuttunut, että luonnollinen ja tarpeellinen yhteiskunnan itsepuhdistautuminen vahvistaa yhteiskuntaamme, yhteenkuuluvuuttamme ja valmiuttamme vastata mihin hyvänsä haasteeseen”, Putin sanoi.

En tiedä, voiko diktaattori paremmin selittää, mitä on diktatuuri.

Helsingissä tällä viikolla Keskusteluja kryptassa -sarjan erikoisjaksossa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola totesi Venäjän käymästä sodasta, että ”se on Ukrainan puhdistamista, mutta se on samalla myös Venäjän puhdistamista vääristä elementeistä ja sisäisestä vihollisesta”.

Aaltolan mukaan Venäjän kaltaisille järjestelmille on hyvin tyypillistä, että ”niiden on vaikea erottaa ulkoista ja sisäistä vihollista toisistaan, vaan ne vainoharhaisesti näkevät niiden liittyvän toisiinsa”.

Se, että aika moni nuorukainen vieläkin pukee ylleen Che Guevara -t-paidan, kertoo arkisella tavalla hybridivaikuttamisen kauaskantoisuudesta.

Suomessa on yhä valveutuneemmin keskusteltu Venäjän hybridivaikuttamisesta. Äänekkäiden sometrollien lisäksi on ymmärretty, että myös vakavasti otettava poliittinen eliitti on ainakin jossain määrin ollut Venäjän vietävissä. Mukaan tähän keskusteluun on saatu jopa Päivi Räsänen, koska tiedetään, että Venäjä on yli kymmenen vuoden ajan rahoittanut niin sanottua anti-gender-toimintaa.

Tietenkään kaikki konservatiivit eivät ole Putinin trolleja. Hyvä esimerkki on Ukrainan pieni luterilainen vähemmistö. Yksi pieni luterilainen vähemmistökirkko, nimeltään Augsburgin tunnustuksen evankelinen kirkko Ukrainassa, saa rahaa jyrkän konservatiiviselta amerikkalaiselta Wisconsin Evangelical Lutheran Synodilta. Tuolla rahalla Ukrainan luterilaiset auttavat maansisäisiä pakolaisia.

Todellisuudessa tuskin kukaan meistä on täysin immuuni Venäjän hybridivaikuttamiselle, koska tuon vaikuttamistyön historia ulottuu kauas 1900-luvun neuvostopropagandaan. Koko kylmän sodan ajan Neuvostoliitto kylvi lännen älymystön mieliin anti-imperialismia ja antikapitalismia. Tässä eetoksessa Yhdysvaltain pommi oli imperialistinen pommi, ja Neuvostoliiton pommi oli rauhan pommi. Imperialismi kaikessa kauheudessaan oli ja on yhä edelleen karmea asia. Sen varjolla ei silti voi pyyhkiä pois Neuvostoliiton jättämää jälkeä.

Tätä jälkiselvitteyä ei koskaan edes tehty. Kun kommunismi romahti, aletiin kirpputoreilla myydä hassunhauskaa kommunismikrääsää kuten puna-armeijan hiippalakkeja ja kenraaleiden arvomerkkejä. Uhrien ääni jäi unohduksiin, eikä totuuskomissioita perustettu. Se, että aika moni nuorukainen vieläkin pukee ylleen Che Guevara -t-paidan, kertoo arkisella tavalla hybridivaikuttamisen kauaskantoisuudesta.

Kun nyt pyöritellään karttapalloa, huomataan, että vajaa kolmasosa koko maapallon väestöstä asuu maissa, jotka ovat Venäjän puolella. Vankimman tuen Venäjä saa sellaisista maista kuin Syyria ja Pohjois-Korea. Moni näistä maista aikoinaan kuului Neuvostoliiton vaikutuspiiriin. Nämä valtiot ovat autoritaarisia. Niissä eivät toteudu kansalais- ja poliittiset oikeudet. Pahimmissa Venäjän liittolaismaissa ei ole uskonnon- eikä sananvapautta.

Olemme haavoittuneessa tilassa, koska emme enää aina luota toisiimme, mediaan, asiantuntijoihin tai instituutioihin.

Joitain vuosia sitten sanottiin, ettei ole kuin yksi ääripää, joka on äärioikealla. Muualla on pelkkää rauhaa ja rakkautta. Itse hahmotan niin, että jotkut ihmiset ovat enemmän autoritaarisia kuin toiset. Myös suvaitsevia ajatuksia ajattelevat ihmiset saattavat olla niin autoritaarisia, että he haluavat pakottaa muutkin ajattelemaan niitä samoja suvaitsevia ajatuksia. Ääripää ei olekaan vasemmalla tai oikealla. Ääripää on autoritaarisuudessa.

Kuvittelen pystysuoran akselin. Sen yläpäässä toteutuu ihmisyys vapautena. Sitä vapautta turvataan perustuslaillisilla kansalais- ja poliittisilla oikeuksilla. Akselin alapäässä on totalitaarinen yhteiskunta, jossa mainittuja oikeuksia ei ole. Vaakasuoralla oikeisto-vasemmisto-akselilla ihmiset voivat asemoida itsensä eri kohtiin, mutta ratkaisevampaa on autoritaarisuuden aste, joka usein voimistuu silloin, kun tunkkaiset ja ärsyttävät mielipiteet käyvät hermoon. Ongelma vain on siinä, että hyvyyttä ei voida käskeä. Siksi meidän täytyy vain sietää mielipiteitä, jotka loukkaavat.

Välillä olen ihan tavallisessakin keskustelussa näkevinäni sellaista puhdistusmielialaa, jossa väärin uskovat ja väärin ajattelevat haluttaisiin siivota pois yhteisestä keskustelusta. Putin itse ehkä käyttäisi ilmaisua, että vahingollinen aines syljetään ulos kuin suuhun lentänyt kärpänen.


Kommenttia on päivitetty 22.4. kello 10.08 lisäämällä tarkentava tieto Ukrainan luterilaisista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.