null Kommentti: Mikä yhdistää Venäjän patriarkka Kirilliä ja sosiaalisen median uskonsotureita?

Puheenvuorot

Kommentti: Mikä yhdistää Venäjän patriarkka Kirilliä ja sosiaalisen median uskonsotureita?

Homojen hyväksyminen rappiollisissa länsimaissa on patriarkka Kirillille peruste sotaan. Täällä Suomessa samoilla argumenteilla lytätään vähemmistöihin kuuluvia sanallisesti.

Kun itseään hurskaana kristittynä pitävä käy sosiaalisessa mediassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lähimmäistensä kimppuun samoin argumentein, joilla Moskovan patriarkka Kirill perustelee sotaa Ukrainassa, on jotain pahasti pielessä.

Viimeistään nyt, kun ”perhearvoilla”, ”länsimaiden rappiolla” ja ”homoparaatien synnillisyydellä” perustellaan Venäjällä sotaa, jossa tapetaan ja raiskataan, olisi somessa lähimmäisiään tuomitsevien uskonsankareiden hyvä miettiä omaa toimintaansa. Mitkä ovat ne hedelmät, joita raamatunlauseilla höystetty viha ja pelko kypsyttävät?

Lähimmäisten iankaikkisesta kohtalosta huolehtiminen olisi uskottavampaa, jos samalla kannettaisiin huolta siitä, miten ihmiset voivat tässä elämässä. Se voisi alkaa siitä, että pysäyttää sormet näppäimellä ennen kuin kirjoittaa toisesta ihmisestä sanoja, joita ei haluaisi kuulla jonkun sanovan omasta lapsestaan. Raamatusta löytyy sellainenkin kuin vuorisaarna ja sieltä kultainen sääntö: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” Jos lähimmäisesi kertoo miettineensä itsemurhaa, heitätkö häntä kivellä?

Kun katsoo kunnolla peiliin, ei taida käsi tarttua kiveen.

Sitä, että pitää avioliittoa vain miehen ja naisen välisenä, voi ihan hyvin perustella tuomitsematta muita. Sitä varten ei välttämättä tarvitse kaivaa esiin raamatunkohtia, joiden katsoo tuomitsevan homouden. Varsinkin, kun jättää samalla huomioimatta kaiken sen, mitä Raamattu puhuu suhtautumisesta lähimmäisiin.

Usein homoja ja ”luopiokirkkoa” lytättäessä nostetaan esiin raamatunkohta, jossa tuomitaan miesten kanssa makaavat miehet. Samassa Ensimmäisen korinttolaiskirjeen kohdassa puhutaan myös ahneista ja riistäjistä. Enpä ole huomannut, että näistä nostettaisiin meteliä, vaikka maailmaa seuratessa huomaa, että olisi syytä nostaa.

Miksi juuri seksuaalisuuteen liittyvistä asioista tehdään suurimpia syntejä samalla, kun muut synnit, joita tässä maailmassa totisesti riittää, jäävät huomiotta? Johtuuko se siitä, että joutuisi miettimään Jeesuksen sanoja: ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.”

Kun katsoo kunnolla peiliin, ei taida käsi tarttua kiveen. Sen peilikuvan tähden taitaa tuntua lohduttavalta, että kristinuskon perimmäinen sanoma on armo.

Eli vaikka olisit tiukka perinteisen avioliiton puolustaja tai et uskoisi muunsukupuolisia olevan oikeasti olemassakaan, niin mieti hetki, miten näkemyksesi ilmaiset.

Samaan aikaan, kun niin sanotussa kulttuurisodassa osa tiukimmista konservatiivipiireistä on keskittynyt navanalaisiin asioihin, on jäänyt huomioimatta valtava pimeys, joka nyt on johtanut Ukrainan sotaan. Erityisen pitkälle ovat tässä menneet jotkut Yhdysvaltain evankelikaalit, jotka ovat pitäneet Putinia ja patriarkka Kirilliä oikean uskon puolustajina. Yhdistäviä asioita heidän välillään ovat olleet perinteiset perhearvot ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien vastustaminen.

Patriarkka Kirill totesi jo vuonna 2013 saarnassaan, että sellainen maa, joka antaa avioliittoluvan samaa sukupuolta oleville pareille on valinnut itsetuhon tien. Nyt hän ja Murmanskin piispa Mitrofan katsovat Venäjän käyvän Ukrainassa sotaa itseään Antikristusta vastaan maailman pelastuksesta. Jeesuksella siinä ei ole sijaa, vaan ohjuksilla ja panssarivaunuilla, jotka tietenkin saavat kirkon siunauksen.

Eli vaikka olisit tiukka perinteisen avioliiton puolustaja tai et uskoisi muunsukupuolisia olevan oikeasti olemassakaan, niin mieti hetki, miten näkemyksesi ilmaiset. Mieti myös, onko oikein, että seksistä samaa sukupuolta olevien kanssa voi 27 maassa saada elinkautisen vankeusrangaistuksen ja 11:ssä kuolemantuomion. Miksi olet hiljaa siitä, kun nämä lähimmäisesi kärsivät?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.