null Kotimaanavun kautta kerätään rahaa Suomeen tulleille ukrainalaisille

Seurakunnissa autetaan Suomeen saapuvia ukrainalaisia perheitä Kotimaanavun lahjoitusten tuella.

Seurakunnissa autetaan Suomeen saapuvia ukrainalaisia perheitä Kotimaanavun lahjoitusten tuella.

Ajankohtaista

Kotimaanavun kautta kerätään rahaa Suomeen tulleille ukrainalaisille

Vantaan seurakunnat ovat ostaneet keräystuotolla perustarvikkeita seurakunnan asuntoihin sijoitetuille perheille. 

Hyväntekeväisyyspalvelu Kotimaanapu on aloittanut valtakunnallisen hätäapukeräyksen Suomeen tulevien Ukrainan pakolaisten auttamiseksi. Keräyksen saamilla lahjoituksilla pystytään huolehtimaan pakolaisten välttämättömistä elintarpeista.

Kotimaanavun lahjoitukset ohjataan seurakuntien auttamistyöhön. Paikallinen avustustyö toteutetaan evankelis-luterilaisten seurakuntien diakoniatyön kautta.  

Vantaan seurakunnat ovat tehneet päätöksen tarjota sijoitusasuntoja hätämajoituskäyttöön. Aluksi asuntoja on valmisteltu käyttöön kymmenen ja jatkossa mahdollisesti enemmän.

Ensimmäiset asukkaat ovat jo muuttaneet Tikkurilaan ja Helsingin Lehtisaareen.

Vantaan seurakuntien johtava diakonia- ja yhteiskuntatyön asiatuntija Katri Valve koordinoi Ukrainan pakolaisten hätäapumajoitusta.  

– Asunnot on kalustettu niin, että aluksi jokaiselle löytyy sänky petivaatteineen sekä ruokapöytä ja tuoli. Huolehdimme myös, että asunnossa on riittävästi keittiötarvikkeita, Valve kertoo.

Osaan Lehtisaaren tilavista asunnoista mahtuu seitsemän perhettä. Tässä tilanteessa yksi perhe tarkoittaa useimmiten äitiä ja lasta. Tikkurilaan on muuttanut kaksi Ukrainan pakolaisperhettä.

– Kotimaanavulta saamamme 3000 euroa on käytetty diakoniatyön oman rahoituksen lisänä pakettiin, johon kuuluu patja, peitto, tyyny, pussilakanasetti, aluslakana, kosteussuoja ja pyyhe. Tämän paketin uudet tuotteet annetaan kaikille pakolaisille, kertoo Valve.

Vantaan seurakunnat eivät aio avata Ukrainan pakolaisten avuksi tarkoitettua yleistä lahjoitustavaroiden vastaanottopistettä.

Valveen mukaan kierrätysalan ammattilaiset löytyvät esimerkiksi Suomen Punaisesta Rististä ja kierrätyskeskuksista, ja seurakunnat voivat hankkia näistä tarvitsemansa.

– Vantaan seurakunnissa emme ota muita lahjoituksia vastaan kuin täsmätuotteita, jos esimerkiksi tarvitaan sänky, paketti hygieniatuotteita tai pieni paketti lasten leluja. Lahjoittajat sopivat oman seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa, mitä otetaan vastaan, Valve toteaa.

– Esimerkiksi Tikkurilan seurakunnan Facebook-sivuilla kerrottiin, mitä tarvittiin, ja tämän kaltainen lahjoittaminen toimi hyvin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.