Kotiväkivaltaa kokeva mies on usein kiltti konfliktien välttelijä
Miessakit ry julkaisi tänään kyselytutkimuksen miesten kokemasta väkivallasta. Henkinen väkivalta jättää usein pahemmat jäljet kuin fyysinen.
Ahdistusta, masennusta, vihaa, itsevarmuuden heikkenemistä ja unettomuutta. Siinä joitain oireita, joista väkivaltaa kokeneet miehet kertovat.
Miessakit ry julkisti tänään Vaiettu väkivalta -kyselytutkimuksen tulokset. Internetin kautta tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, minkälaista väkivaltaa suomalaiset miehet kokevat ja minkälaisia seurauksia sillä on.
Tutkimuksen näkökulma on laaja. Siinä selvitettiin sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa, joka on voinut tapahtua joko lähisuhteessa tai kodin ulkopuolella. Osa vastanneista kertoi myös lapsuutensa väkivaltaisista kokemuksista.
Kyselyyn vastasi 119 miestä, joista 93 prosenttia ilmoitti olevansa väkivallan uhreja. Lisäksi kyselyyn vastasi kymmeniä sosiaalialan ammattilaisia ja väkivaltaa nähneitä miehiä ja naisia.
Kyselyn mukaan yleisin väkivallan harjoittaja on miehen ex-kumppani. Useimmat miehet määrittelivät kokemansa väkivallan sekä henkiseksi (86 prosenttia) että fyysiseksi (75 prosenttia). Fyysistä väkivaltaa olivat esimerkiksi lyöminen, potkiminen, tavaroilla heittely ja raapiminen.
Jotkut henkisen väkivallan muodot nousivat erityisesti esiin. Vastaajat kertoivat esimerkiksi isyyteen kohdistuvasta väkivallasta, kuten uhkauksilla manipuloimista.
– Esimerkiksi, että jos et tee jotain, et näe lapsiasi, selittää Miessakkien kehittämis- ja koulutuspäällikkö Peter Peitsalo.
Kyselytutkimuksen vastauksista näkyy Peitsalon mukaan, että myös henkinen väkivalta jättää usein vakavia jälkiä.
– Henkisen väkivallan aiheuttamia seurauksia tunnistetaan liian vähän, Peitsalo sanoo.
– Yksi vastaajista totesi, että fyysiset vammat yleensä parantuvat aika helposti itsestään, mutta henkisissä on enemmän tekemistä.
Meillä käy paljon mukavia miehiä, joilla on hiton hankalat tilanteet.
– Miessakkien hankekoordinaattori Tommi Sarlin
Pitkään jatkunut henkinen väkivalta voi alkaa murentaa miehen itsetuntoa.
– Yksikin mies sanoi, ettei lopulta enää tiennyt mitä söisi ja mitä ostaisi kaupasta, kun on ollut niin kovan paineen alla elämänkumppaninsa taholta, kertoo Miessakkien hankekoordinaattori Tommi Sarlin.
Väkivallan kohteeksi joutuu todennäköisimmin nuori mies, joka on päihtyneenä kadulla. Miessakkien asiakkaista suurin osa on kuitenkin yli 40-vuotiata miehiä, jotka kokevat väkivaltaa parisuhteessa.
Näitä miehiä yhdistää Sarlinin mukaan usein tietyt luonteenpiirteet.
– He ovat usein myöntyväisiä miehiä, jotka varovat konflikteja. He ovat voineet oppia jo lapsuudenperheessä, että on parempi pitää kynttilä vakan alla, Sarlin selittää.
Jos elämänkumppaniksi sitten sattuu ihminen, joka on impulsiivinen ja väkivaltaan taipuvainen, parisuhde voi muodostua vaikeaksi.
– Toinen myötäilee ja toinen iskee päälle. Meillä käy paljon mukavia miehiä, joilla on hiton hankalat tilanteet.
Tommi Sarlinin mukaan yksi tärkeä askel on positiivisen aggression opetteleminen. Suomeksi puhutaan jämäkkyydestä.
– Ihmiset oppivat tunnistamaan, miten nämä tilanteet yleensä menevät. Että sanon mielelläni joo ja että kyllä se käy, vaikka en millään jaksaisi. Että laitan aina toisen tarpeet omien edelle.
Usein viimeistään siinä pisteessä, jos joutuu väkivallan kohteeksi, ymmärtää, että tapa ei toimi. Miessakin työntekijä käy asiakkaan kanssa tilanteita läpi ja harjoittelee niissä olemista konkreettisesti.
– Että mitä jos sittenkin sanoisit eksälle, että en voi enää tulla rassaamaan autoasi. Että minulla on muuta tekemistä. Ja sitten opetellaan ottamaan vastaan se tunne, joka tulee, kun sanoo toiselle ei.
Asiakkaat käyvät Miessakeissa yleensä korkeintaan viisi kertaa, mutta usein se tuntuu riittävän.
– Saamme hyvää palautetta. Asteikolla yhdestä viiteen apu koetaan keskimäärin 4,6:n arvoiseksi. Vaikka jakso on lyhyt, arviot ovat hyviä, Sarlin kertoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Henkinen väkivalta parisuhteessa satuttaa miehiäkin – ”Kun riita muuttuu väkivaltaiseksi, niin siinä toinen on toisen yläpuolella”
Hyvä elämäHenkinen väkivalta on toistuvaa uhkailua, mitätöintiä, kiristämistä, alistamista, kontrollointia, eristämistä, yksityisyyden loukkaamista ja itsetunnon nakertamista. Näin määrittelee Maria Siljander Pääkaupunkiseudun turvakoti ry:stä.