null Miesten viikolla kannattaa kysyä, mitä miehelle ihan oikeasti kuuluu

Hyvä elämä Ajankohtaista

Miesten viikolla kannattaa kysyä, mitä miehelle ihan oikeasti kuuluu

Parikymppiset nuoret miehet puhuvat tunteistaan avoimemmin kuin heidän isänsä ja isoisänsä, mutta kaikilla ei ole ihmistä, joka kuuntelisi, kertoo Peter Peitsalo Miessakit ry:stä.

Isänpäiväviikolla 6.–12.11. vietetään Miesten Viikkoa. Mihin tällaista viikkoa tarvitaan, kehittämis- ja koulutuspäällikkö Peter Peitsalo Miessakit ry:stä?

– Minun mielestäni miesten viikkoa vietetään siksi, että joskus on hyvä kiinnittää erityistä huomiota miesten hyvinvointiin. On monia asioita, joissa on tärkeää miettiä asioita miesnäkökulmasta kuten vanhemmuus tai erotilanteet. Usein asioita mietitään neutraalista näkökulmasta, mutta joissakin asioissa miehillä ja naisilla on eri lähtökohdat. Esimerkiksi pikkulapsivaiheessa miehen erityisenä kysymyksenä voi olla se, että miten hän saa yhdistettyä työn ja perhe-elämän.


Tänä vuonna miesten viikon teemana ovat nuoret miehet ja heidän hyvinvointinsa. Miksi tällainen aihe?

– Vaikka asia tilastollisesti tunnistetaankin, siihen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, että meillä on paljon nuoria miehiä, joilla on vaikeuksia yhteiskuntaan integroitumisessa. He tarvitsevat siihen tukea.

– Olennaista olisi kiinnittää huomiota peruskoulun jälkeiseen koulutukseen. Jos koulutus jää pelkkään peruskouluun, syrjäytyy helposti. Toinen seikka on perheiden tukeminen. Jos lapsuudenperheessä on ongelmia, sekin altistaa syrjäytymiselle. Toki perheen ongelmista kärsivät kaikki lapset sukupuoleen katsomatta, mutta tytöt selviytyvät usein paremmin esimerkiksi sosiaalisten verkostojensa ansiosta.


Perinteistä suomalaista miehen mallia voisi luonnehtia jäyhäksi, sellaiseksi, joka ei puhu tunteistaan. Onko se yhä sellainen vai ovatko nykyajan parikymppiset erilaisia?

– Sanoisin tähän, että joo ja ei. Kyllä nuoret miehet ovat pääsääntöisesti oppineet puhumaan tunteistaan, mutta vanha miehen malli vaikuttaa yhä taustalla. On myös niin, ettei kaikilla ole kavereita tai muita ihmisiä, joille voisi puhua tunteistaan tai ei ole sopivaa kontekstia sille tunteista puhumiselle. Yksinäisyys koskettaa monia nuoria miehiä.


Mitä jokainen voi tällä viikolla tehdä helpottaakseen miesten elämää?

– Kysymällä mieheltä, että mitä hänelle kuuluu. Ja niin, ettei tyydy vaan siihen "ihan hyvää" -vastaukseen, vaan siten, että mies pääsee ihan oikeasti kertomaan miten hänellä menee.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Nooa sekoili juovuksissa, Daavid vei varattuja naisia − Ei mennyt hyvin Raamatun isilläkään

Hyvä elämä

Tuntuuko joskus siltä, että olet epäonnistunut isänä ja puolisona? Ei se mitään, ei mennyt hyvin Raamatun isilläkään. Nooa törttöili juovuspäissään ja häpäisi lapsensa, Adam syytti puolisoaan omista mokistaan ja Daavid seikkaili aivan väärissä vuoteissa, vaikka hänellä oli haaremillinen omiakin vaimoja.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.