null Geopolitiikan asiantuntija ja opettaja Alan Salehzadeh käy somessa yhden miehen kotoutumiskampanjaa – kotoutumiseen kuuluvat huussin tyhjennys ja kävelysauvat 

Alan Salehzadeh haluaa integroitua Suomeen. Hän puhuu hyvää suomea ja kannattaa Huuhkajia. Tasa-arvo on hänelle sydämenasia, samoin kuin demokratia ja oikeusvaltio, jotka sen takaavat.

Alan Salehzadeh haluaa integroitua Suomeen. Hän puhuu hyvää suomea ja kannattaa Huuhkajia. Tasa-arvo on hänelle sydämenasia, samoin kuin demokratia ja oikeusvaltio, jotka sen takaavat.

Hyvä elämä

Geopolitiikan asiantuntija ja opettaja Alan Salehzadeh käy somessa yhden miehen kotoutumiskampanjaa – kotoutumiseen kuuluvat huussin tyhjennys ja kävelysauvat 

Suomalaisuuden aarre on Alan Salehzadehin mielestä tasa-arvo.

Kun ­iranilaissyntyinen Alan Salehzadeh tyhjentää ­sukulaistensa mökillä puuceetä, hän ajattelee päässeensä syvälle kotoutumisessaan Suomeen.

Tosin yhtä asiaa hän ­ihmettelee: miten kummassa huussi on aina täynnä, kun hänen perheensä tulee mökille? No, suomaisuuteen kuuluu, että ”shit happens”, joten päälle oikeat varusteet ja rohkaisuryyppy, niin homma hoituu itsestään.

– Olen huussin tyhjennyksessä tosi ammattilainen, hän sanoo.

Mökkikuvat ovat osa Salehzadehin so­siaa­lisessa mediassa käymää yhden miehen kotoutumiskampanjaa. Siinä hän tuo huumorin kautta esille asioita, joiden vuoksi kokee Suomen ­kodikseen.

− Olen vahvasti ­integroitunut Suomeen, koska tämä on tasa-­arvoinen maa. Lainsäädäntö ­takaa kaikille yhdenvertaiset oikeudet ja vapaudet kuten sanan- ja uskonnonvapauden. Tasa-arvo on sydämen­asiani, sillä monissa maissa se on vain kaukainen unelma.

”Minulla oli uskonnollisten johtajien silmissä neljä syntiä”

Suomeen Alan Salehzadeh tuli vuonna 1998 kiintiöpakolaisena Iranista. Taakse jäivät vanhemmat ja sukulaiset, koti ja työ opettajana. Pakenemisen vaihtoehtoina olivat epäkohdista hiljaa oleminen, vankila tai jopa kuolema. Hänen serkkunsa vanhemmat pakotettiin kiittämään poikansa teloittajia kukkasin.

− Minulla oli maan uskonnollisten vallanpitäjien silmissä neljä syntiä. Kuuluin kielelliseen, uskonnolliseen, poliittiseen ja kulttuuriseen vähemmistöön. Puhuin tasa-arvon puolesta ja vaalin omaa kurdin kieltämme, Salehzadeh kertoo.

Alan Salehzadeh jakaa havaintojaan Suomesta muun muassa Twitterissä humoristiseen tyyliin.

Alan Salehzadeh jakaa havaintojaan Suomesta muun muassa Twitterissä humoristiseen tyyliin.

Suomessa Salehzadeh opiskeli maantieteen opettajaksi. Hän on tehnyt töitä Ulkoministeriössä ja Maanpuolustuskorkeakoulussa. Hän on myös kirjoittanut kolumneja ja johtanut omaa yritystään. Nyt hän toimii jälleen opettajana.

Salehzadehilla on ranskalais-suomalainen vaimo. Ystäviä on niukanlaisesti, sillä tutustuminen suomalaisiin ei ole helppoa. Kielitaidosta se ei jää kiinni, sillä Salehzadeh puhuu hyvää suomea. Hän on myös sukeltanut syvälle suomalaisuuteen.

Pysäkillä odottaessani osaan jo ottaa etäisyyttä.

Saunasta Alan Salehzadeh nauttii. Integraatio säähän on vielä kesken, mutta sukset pysyvät silti jo jalassa. Metsää vuoristossa kasvanut mies aluksi pelkäsi, mutta nyt hän saattaa nauttia metsän rauhasta ja sienestää.

– Shokki on ollut se, että kun ihmisille sanoo vaikka hississä hei, moni ei vastaa. Pysäkillä odottaessani osaan jo ottaa etäisyyttä. Suomessa dialogin tarkoitus näyttää olevan kuunnella pitkiä puheita keskeyttämättä. Olen oppinut olemaan hiljaa, sillä se on täällä tärkeää.

Oman kulttuurin hyviä asioita saa säilyttää

Urheilussa Salehzadeh kannustaa Suomea. Kun Huuhkajat kohtasi jalkapallossa Ranskan, tilanne oli hieman vaikea, sillä vaimo kannattaa Ranskaa. Itsenäisyyspäivänä perhe katsoo normaalisti televisiosta linnan juhlia. Maajussille morsian ja Ensitreffit alttarilla kuuluvat asiaan.

– Olen myös niin hyvin integroitunut suomalaisten pienpanimoiden tuotteisiin, että niiden vastapainoksi ostin pari viikkoa sitten kävelysauvat, Salehzadeh kertoo.

Kävelysauvat ovat Alan Salehzadehille uusi tuttavuus. Pyöräily ja hiihto sujuvat, samoin laskettelu. Iranissa hän pelasi lentopalloa ja aloittelee tätä nyt Suomessa.

Kävelysauvat ovat Alan Salehzadehille uusi tuttavuus. Pyöräily ja hiihto sujuvat, samoin laskettelu. Iranissa hän pelasi lentopalloa ja aloittelee tätä nyt Suomessa.

Hänellä on myös muumiyöpuku ja sateenkaarenväriset sukat, koska tasa-arvo kuuluu kaikille. Ämpäriä hän ei ole vielä jonottanut, vaikka odottaa saavansa siihen tilaisuuden.

– Integraatio ei tarkoita sitä, että kaiken pitäisi muuttua. Oman kulttuurin hyviä asioita saa säilyttää. Sitä paitsi kulttuuri muuttuu aina. Mikään kulttuuri ei ole koskematon. Ja jos halutaan, että maahanmuuttajat kotoutuvat Suomeen, on tärkeää, että suomalaiset myös integroituvat erilaisuuteen, ­Salehzadeh sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.