null Kolme muualta muuttanutta arvostaa Suomessa rauhaa ja vapautta – Espoossa itsenäisyyspäivää juhlitaan pitkin päivää

Baheshta Bahrami, Foroohar Bahrami Said ja Kosar Moradi vaihtavat kuulumisia kahvikupin äärellä kauppakeskus Ison Omenan seurakunta­tilassa Chapplessa.

Baheshta Bahrami, Foroohar Bahrami Said ja Kosar Moradi vaihtavat kuulumisia kahvikupin äärellä kauppakeskus Ison Omenan seurakunta­tilassa Chapplessa.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Kolme muualta muuttanutta arvostaa Suomessa rauhaa ja vapautta – Espoossa itsenäisyyspäivää juhlitaan pitkin päivää

Baheshta Bahrami ja Foroohar Bahrami Said muuttivat Suomeen Afganistanista, Kosar Moradi Iranista. He haluavat nyt rakentaa elämäänsä tänne.

Muutettuaan Suomeen kaksi vuotta sitten Baheshta Bahrami rupesi hyvin usein itkemään, kun kertoi kotimaastaan Afganistanista ja siellä asuvista vanhemmistaan ja siskoistaan. Lopulta hän päätti, ettei enää itke. Nyt hän pystyy puhumaan kotimaansa vaikeasta tilanteesta sekä huolestaan ja ikävästään ilman kyyneleitä.

– Minulle on hyvin kipeä asia se, mitä Afganistanissa on tapahtunut talibanien päästyä uudelleen valtaan ja se, millaista tavallisten ihmisten elämä siellä nyt on, Baheshta Bahrami sanoo.

Yhteyden saaminen omiin läheisiin on tällä hetkellä hankalaa, eikä kaikista asioista uskalla puhua puhelimessa tai kirjoittaa. Kuulumisten vaihto sujuu kysymällä, onko kaikki hyvin, ja vastauksilla, että kaikki on hyvin. Loppu jää arvailujen varaan.

– Olen hyvin onnekas, että nyt saan elää vapaassa ja turvallisessa maassa. Täällä minulla on mahdollisuus toteuttaa unelmani. Suomessa kaikilla on samanlaiset oikeudet esimerkiksi koulutukseen, hän sanoo.

Uudessa kotimaassaan Bahrami aikoo ensin opiskella riittävän suomen kielen taidon ja sitten jatkaa aiempia opintojaan. Afganistanissa hän opiskeli yliopistossa oikeustiedettä, valtiotieteitä ja vuoden myös lääketiedettä.

Toimittajasta tulee sairaanhoitaja

Afganistanilainen Foroohar Bahrami Said muutti miehensä ja pienen tyttärensä kanssa Suomeen viisi vuotta sitten. Uudessa kotimaassa syntyi toinen tytär. Hän jakaa Baheshta Bahramin kanssa saman huolen Afganistanissa asuvasta lähisuvustaan, sillä he ovat sisaruksia.

Suomessa on vapaus, voin opiskella ja saan palkkaa työstä.

- Foroohar Bahrami Said 

Joskus siskokset puhuvat vanhasta kotimaastaan ja lapsuusmuistoistaan. Foroohar Bahrami Said sanoo, ettei ikävöi maisemia tai rakennuksia, vaan ihmisiä.

– Nyt tunnen olevani enemmän suomalainen kuin afganistanilainen. Täällä minulla on ystäviä ja tuttavia, jotka auttavat minua. Suomessa on vapaus, saan opiskella ja työstä maksetaan minulle palkkaa. Kaikkialla asiat eivät ole näin hyvin, Foroohar Bahrami Said sanoo.

Hän opiskelee tällä hetkellä sairaanhoitajaksi. Opiskelua helpottaa hyvä suomen kielen taito. Afganistanissa hän opiskeli yliopistossa neljä vuotta oikeustieteitä ja kaksi vuotta media-alaa. Ennen Suomeen muuttamista hän työskenteli muutaman vuoden toimittajana.

”Lapseni saavat elää täällä rauhassa”

Iranista kotoisin oleva kurdi Kosar Moradi muutti Suomeen miehensä kanssa 11 vuotta sitten. Tällä hetkellä hän on kahden Suomessa syntyneen lapsen työtön yksinhuoltaja, joka on oppinut hyvän suomen kielen taidon.

– Minulle on tärkeintä, että lapseni saavat elää täällä rauhassa. Suomessa on turvallista asua. Lisäksi he saavat käydä koulua ja opiskella itse valitsemaansa alaa. Täällä on työpaikkoja toisin kuin Iranissa, jossa hyvin monet koulutetut tuttavani ovat työttömänä, Kosar Moradi sanoo.

– Kolmas minulle tärkeä asia Suomessa on sosiaaliturva, joka takaa toimentulon vaikeassa elämäntilanteessa.

Moradi ikävöi vanhempiaan ja sisaruksiaan, joiden kanssa yhteydenpito on usein hankalaa. Hänen äitinsä on käynyt Suomessa kaksi kertaa, mutta Moradilla ei ole ollut mahdollisuutta matkustaa Iraniin kertaakaan lähdön jälkeen.

– Minulle tulee ikävä, kun kuulen, että koko perheeni on kokoontunut vanhempieni luokse ruokailemaan tai viettämään juhlaa yhdessä. He kaikki ovat siellä, mutta minä olen lasteni kanssa täällä kaukana, uudessa kotimaassamme, Kosar Moradi sanoo.

Klo 10 Itsenäisyyspäivän kaksikielinen jumalan­palvelus Espoon ­tuomio­kirkko. Seppelten lasku sankarihaudoilla. ­Jumalanpalveluksen jälkeen kahvit ­Espoon tuomiokirkon seurakuntatalolla.

Klo 10 Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus Olarin kirkko. Katsottavissa myös Olarin seurakunnan Youtube-kanavalla.

Klo 10 Itsenäisyyspäiväjuhla Kalajärven kappeli.

Klo 10.15 Sanajumalanpalvelus Otaniemen kappeli. Mukana partiolippukuntia.

Klo 11 Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Leppävaaran kirkko. Kirkkokahvit ja -mehut sekä Vaaran Vaeltajat -partiolippukunnan tarjoama piparien koristelupaja.

Klo 11 Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus Espoonlahden kirkko. Kirkkokahvit.

Klo 12.30 Partiokirkko Espoon tuomiokirkko. ­Mukana espoolaiset partiolippukunnat ­sekä seurakunnan nuorisotyö.

Klo 15 Karakallion itsenäisyyspäivän juhla ­Karakappeli. Torilla Escappella-laulu­yhtye klo 14 ja glögiä. Kahvit ja jatko-ohjelmaa Karakappelissa. Järjestäjinä Kara­kallioseura ja Leppävaaran seurakunta.

Klo 16 Kaiken maailman musiikkia / All världens musik -konsertti Espoon tuomiokirkko. Mikko Helenius, Nina Kronlund, Markus Malmgren ja Altti Uhlenius. Laulu, urut, piano, kitara, harmonikka. Vapaa pääsy. Vapaaehtoinen kolehti Kirkon Ulkomaan­avun hyväksi.

TAPAHTUMA PERUTTU! Klo 17 Nuorten itsenäisyysjuhla Hvittorp. Olarin ja Espoonlahden seurakuntien yhteinen juhla. Itsenäisyyspäivän messu, juhlapuhe ja malja itsenäiselle Suomelle, standup-koomikko Eetu Sopanen, nuorten kuoro Vox Edeni, kilpailuja ja tanssia bändin säestyksellä.

Klo 18 Urdunkielinen messu ja Itsenäisyys­päivän juhla Kauklahden kappeli.


Juttua päivitetty 2.12. klo 13.05. Nuorten itsenäisyysjuhla Hvittorpissa peruttu. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.