null Piispa Teemu Laajasalo kutsui perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon Kirkkopäiville, ja kritiikki ratkaisua kohtaan yltyy – juhlaseminaarin puhujat jäävät vastalauseena pois

Ajankohtaista

Piispa Teemu Laajasalo kutsui perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon Kirkkopäiville, ja kritiikki ratkaisua kohtaan yltyy – juhlaseminaarin puhujat jäävät vastalauseena pois

Professori Ilkka Huhta ja dosentti, yliopettaja Mikko Malkavaara pitävät piispa Teemu Laajasalon perusteluja Halla-ahon kutsumiselle kestämättöminä. Kritiikki kasvaa myös Helsingin seurakuntien luottamushenkilöiden parissa.

Itä-Suomen yliopiston teologisen osaston professorin Ilkka Huhdan ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettajan Mikko Malkavaaran piti puhua Jyväskylän Kirkkopäivien juhlaseminaarissa 17.5. He ovat kuitenkin ilmoittaneet jäävänsä pois protestina sille, että Helsingin piispa Teemu Laajasalo on kutsunut perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon keskustelemaan Kirkkopäiville.

Huhdan ja Malkavaaran piti puhua seminaarissa, jossa juhlitaan päivien pääjärjestäjän eli Kirkkopalvelujen edeltäjän, Suomen Kirkon Seurakuntatoiminnan Keskusliiton, satavuotista taivalta. Kirkkopalvelut on seurakuntien ja muiden kristillisten toimijoiden yhteistyöjärjestö, joka kertoo tavoitteikseen muun muassa oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentamisen ja sillanrakentamisen ihmisten välillä.

Huhta ja Malkavaara lähettivät Kirkkopalveluiden johtajalla Ilkka Mattilalle ja kehityspäällikkö Jari Kupiaiselle sähköpostilla kirjeen, jossa he ilmoittavat vetäytymisestään. Kirjeen mukaan Kirkkopäivät on päättänyt antaa ohjelma-aikaa Perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-Aholle, ja jos tätä ohjelmaa ei ole mahdollista enää muuttaa, Huhta ja Malkavaara jäävät pois.

He perustelevat ratkaisuaan seuraavasti: ”Jussi Halla-ahon poliittinen asema perustuu populistiseen ideologiaan, jonka retoriikassa väkivalta ja syrjintä ovat ratkaisevassa roolissa. Olemme siksi vakuuttuneita siitä, että juuri mainittu henkilö on täysin sopimaton puhumaan sananvapauden rajoista Kirkkopäivillä. Piispa Laajasalon julkisuudessa esittämät perustelut kutsua Jussi Halla-aho Kirkkopäiville ovat sanotusta syystä kestämättömiä. Yliopistotutkijoina olemme sitoutuneet edistämään eettisesti kestäviä arvoja, joihin kuuluu väkivallan ja syrjinnän vastustaminen ja ehkäiseminen.”

Kirkkopäivät antaa Halla-aholle megafonin käteen

Laajasalo on kutsunut Halla-ahon keskustelemaan hänen ja Joonas Nordmanin kanssa tilaisuuteen, jonka aiheena on ”Mistä saa puhua, mille saa nauraa?” Ohjelmaesittelyn mukaan ”kysymykset sananvapaudesta, poliittisesta korrektiudesta ja turvallisista tiloista koskettavat sekä politiikkaa, komediaa että kirkkoa. Jyväskylän illassa piispa, koomikko ja poliitikko etsivät ilon, ivan, kiusaamisen ja komedian rajoja.” Laajasalo on perustellut Halla-ahon kutsumista muun muassa dialogilla ja erilaisuuden ymmärtämisellä.

On meillä sellainen naiivi toive, että järjestäjät harkitsisivat asiaa vielä uudestaan.
– Ilkka Huhta

Professori Huhta kertoo Kirkko ja kaupungille ihmettelevänsä sitä, miksi Kirkkopäivät haluaa maksimaalista julkisuutta ”antamalla populistisen puolueen puheenjohtajalle megafonin käteen”.

– Toteamme omassa viestissämme, että emme halua olla tässä mukana ja edistää tällaisia arvoja. On meillä sellainen naiivi toive, että järjestäjät harkitsisivat asiaa vielä uudestaan. Tuskin näin käy, sillä siinä on niin monenlaista poliittista ja kirkkopoliittista vääntöä takana, että tällaista rohkeutta ei varmaankaan ole. Jos tilaisuutta ei peruta, ja joku muukin meidän esimerkkimme seuraamana vetää omat johtopäätökset tapahtumasta, niin se olisi hyvä, sanoo Huhta.

Huhdan mukaan populismi on tutkimuksen näkökulmasta kansainvälisesti ilmiö, jossa pyritään myös siihen, että konservatiiviset ja rasistiset populistiset puolueet ja konservatiiviset kristityt lähestyisivät toisiaan. Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen julkaisi juuri aiheesta artikkelin, jonka mukaan myös suomessa uusoikeisto ja konservatiivikristityt lähestyvät toisiaan. Huhdan mukaan Kirkkopäivät tukee nyt tätä kehitystä.

– Toivon mukaan tämä oli harkitsematon ratkaisu. Jos tämä oli harkittu, niin kyseessä on vakava asia. Itse olen sekä politiikasta että kirkkopolitikasta etäällä, joten tämä ei ole minulle poliittinen kysymys, vaan kysymys oikeasta ja väärästä, Huhta sanoo.

Hänen mukaansa populistiset puolueet käyttävät retoriikassaan syrjinnän ja väkivallan keinoja eli tarkoituksellista vihapuhetta houkutellakseen äänestäjiä.

– Halla-aho on noussut asemaansa käyttäen tällaista puhetta hyväkseen eikä tietenkään peru puheitaan. Miksi hän niin tekisi?

Keskustelu piispan ja puheenjohtajan kanssa voisi olla mahdollista, vaan ei tällä tavalla.

– Niin arvokasta aihetta kuin sananvapautta ja sen rajoja kannattaisi paremmin käsitellä tavalla, jossa on mukana myös joku asiantuntija eikä vain kokemusasiantuntijoita, jotka niitä rajoja venyttelevät. Tilaisuus, jossa aiheesta lohkaistaan hauskoja juttuja ja nauretaan päälle, ei sovi teemaan. Sanon näin, vaikka olen mielestäni erinomaisen huumorintajuinen.

Huhta lisää, että hän on naimisissa maahanmuuttajan kanssa, joten rasistisen puheen hyödyntäminen politiikassa on hänelle myös henkilökohtainen asia.

– Minua loukkaa se, että Kirkkopäivät on tässä mukana. Jos piispa Laajasalo uskoo voivansa tilaisuudessa selvitä, niin kyllä on vaativan tehtävän itselleen ottanut, sanoo Huhta.

Helsingin kirkkovaltuutetuilta kerättiin nimiä vetoomukseen

Helsingin seurakuntayhtymän torstaisen yhteisen kirkkovaltuuston kokouksen jälkeen pidettiin vapaamuotoinen valtuuston kyselyvartti, jossa kerättiin nimiä vetoomukseen Laajasalon ja Halla-ahon keskustelutilaisuuden perumiseksi nykyisessä muodossaan.

Vetoomuksessa todetaan, että tilaisuus osoittaa harkintakyvyn puutetta, normalisoi vihapuhetta ja herättää turvattomuutta monissa, jotka aikovat osallistua kirkkopäiville. Tekstissä todetaan, että kun kaikki keskustelijat ovat miehiä, se aiheuttaa myös suuren riskin sukupuolisokeudelle. ”Sukupuolen kysymyksiä pitää tarkastella kriittisesti, sillä sukupuoli on keskeinen kysymys meneillään olevassa äärioikeiston nousussa.”

Tekstin mukaan Kirkkopäivien pitäisi tarjota turvallinen tila kaikille, myös rodullistetuille, raiskatuille ja äärioikeiston vainoamille. Siinä kysytään, mitä tämä tilaisuus kertoo Kirkkopäivien arvoista. Vetoomuksessa todetaan, että nyt pitäisi viestiä, ettei kirkossa ja Kirkkopäivillä hyväksytä vihapuhetta ja ihmisarvon mitätöimistä, ja sen vuoksi perua tilaisuus.

Kirkko ja kaupungilla ei ole tietoa siitä, moniko valtuutettu vetoomuksen allekirjoitti. Aiemmin tilaisuuden järjestämistä ovat kritisoineet julkisuudessa Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Mithiku ja Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Eve Rämö.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.