null Kukkapenkin aarteet vaihtuvat uusiin Perennamessussa – Nupurissa vaalitaan yhteisöllisyyttä maanläheisesti

Vanhasta vuorenkilpipenkistä saa irrotettua lapiolla hyviä juurakoita, joista alkaa kasvaa uusia kasvirykelmiä. Kaisa Salminen (vas.) ja Satu Hellsten valmistautuvat Nupurin kappelin Perennamessuun.

Vanhasta vuorenkilpipenkistä saa irrotettua lapiolla hyviä juurakoita, joista alkaa kasvaa uusia kasvirykelmiä. Kaisa Salminen (vas.) ja Satu Hellsten valmistautuvat Nupurin kappelin Perennamessuun.

Ajankohtaista

Kukkapenkin aarteet vaihtuvat uusiin Perennamessussa – Nupurissa vaalitaan yhteisöllisyyttä maanläheisesti

Kun yhdistetään jumalanpalvelus ja viherpeukalot, saadaan tulokseksi Perennamessu. Koristekasveja vaihtamalla ja ostamalla sekä hevosenlannan myynnillä kootaan varoja hyvää tarkoitukseen.

Alkukesällä kukkivaa pikkutalviota sanotaan mainioksi maanpeitekasviksi, sillä se leviää nopeasti ja lehdet ovat vihreät ympäri vuoden. Leviäminen ei ole pelkästään hyvä asia. Siikajärvellä Nuuksion kupeessa asuva Kaisa Salminen aikoo tarttua lapioon ja poistaa kukkapenkistään liikaa levinnyttä pikkutalviota.

Ylijäämäkasvit eivät mene hukkaan, vaan niille on käyttöä. Salminen ottaa ne mukaansa lähtiessään äitienpäivänä Perennamessuun Nupurin kappelille. Sieltä kasvijuurakot lähtevät eteenpäin kasvamaan uusille pihoille.

– Otan tällä kertaa mukaan myös yrttejä, sillä minttua ja piparminttua riittää pihassa muillekin jaettavaksi. Vuosittain vien Perennamessuun eri kasveja. Joskus myös tuon sieltä kotiin jotakin, jos löydän kiinnostavia vaihtokasveja, sanoo Salminen.

Kasveja voi vaihtaa tai ostaa

Nuuksioon johtavan tien varrella sijaitsevan Nupurin kappelin kevätkausi päättyy Perennamessun, joka järjestetään äitienpäivänä 12. toukokuuta. Jumalanpalveluksen jälkeen on monivuotisten koristekasvien eli perennojen vaihto- ja myyntitapahtuma.

– Perennojen tuojat vaihtavat kasveja keskenään. Jos jollakin ei ole tarjota vaihtokasvia, hän voi ostaa haluamansa kasvin. Myyjä ei saa rahoja itselleen, vaan antaa ne eteenpäin yhteiseen kassaan. Myytävänä on lisäksi ruukkuorvokkeja ja Pollen potkua eli hyvin palanutta hevosenlantaa, kertoo seurakunta-aktiivi Satu Hellsten.

– Hevosenlanta on tehokasta maanparannusainetta. Esimerkiksi kurpitsoille ja kurkuille se antaa lisää kasvuvoimaa.

Perennojen tuojat kertovat, millaisessa paikassa kasvit viihtyvät ja kuinka korkeaksi ne kasvavat.
– Satu Hellsten

Tapahtuman koko tuotto menee Nepalin vammaisten lasten koulutukseen Suomen Lähetysseuran kautta. Hellstenin mukaan hevosenlannan myyminen on osoittautunut hyväksi keinoksi hankkia varoja. Hän arvioi, että vuosien aikana moni Nepalin lapsi on saanut käydä koulua lannan myyntituloilla.

Jo kymmenenä keväänä pidetyn Perennamessun järjestävät Nupurin kappelilla toimivat eläkeläisten kerhot Keskiviikon kohtaamispaikka ja Ikäihmisten kerho. Ne kokoontuvat vuoroviikoin. Hellsten toimii Keskiviikon kohtaamispaikan vetäjänä.

– Perennamessu on yhteisöllinen tapahtuma, jossa on mukana sekä kerholaisia että muita alueen asukkaita. Se on ilon jakamista, yhdessäoloa ja samalla saa tutustua uusiin kasveihin. Perennojen tuojat kertovat, millaisessa paikassa kasvit viihtyvät ja kuinka korkeaksi ne kasvavat, sanoo Satu Hellsten.

Vanhat pihakasvit säilytettiin

Kaisa Salmisen laajalla pihamaalla kasvaa pikkutalvioiden lisäksi monenlaisia perennoja. Hän asuu miehensä Raimon kanssa 1950-luvulla rakennetussa rintamamiestalossa. Kun he muuttivat taloon, pihalla kasvoi tyypillisiä 50-luvun kasveja, jotka Salmiset ovat säilyttänyt.

– Vuorenkilven, päivänliljan ja keisarinkruunun lisäksi täällä oli Siikajärven kylän perinnekasvia saksankurjenmiekkaa. Nuuksion koulun opettaja Tigerstedt oli tuonut sitä 40-luvulla kyläläisille, ja sitä on melkein joka pihassa, sanoo Kaisa Salminen.

Olen istuttanut pihalle erilaisia perennoja, kuten syysleimua, tulikellukkaa, tasettia, ritarinkannusta, kuunliljoja ja Ranskasta tuotua mahdottoman isokukkaista unikkoa.
– Kaisa Salminen.

– Olen istuttanut pihalle erilaisia perennoja, kuten syysleimua, tulikellukkaa, tasettia, ritarinkannusta, kuunliljoja ja Ranskasta tuotua mahdottoman isokukkaista unikkoa, Salminen sanoo.

Perennamessu on yksi Espooon tuomiokirkkoseurakunnan järjestämistä erikoismessuista. Tavallisten sunnuntaimessujen lisäksi seurakunnan tapahtumakalenterista löytyy laaja skaala erilaisia messuja, kuten HalleLuja-messu Suvelan kappelissa, Nojatuolimessu Kalajärven kappelissa, Pysäkkimessu tuomiokirkossa, Pyhäillan messu Viherlaakson kappelissa, Selkomessu Rinnekappelissa, Kyläkirkko Kauklahden kappelissa, Pyhäillan messu Viherkappelissa, Perhemessuja eri kappeleissa sekä Muskarimessuja eri paikoissa.

Myös muut seurakunnat järjestävät monenlaisia messuja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.