null Kuula: Miksi kirkkoon kuuluvien on pakko opiskella uskontoa, mutta uskonnottomat voivat valita?

Puheenvuorot

Kuula: Miksi kirkkoon kuuluvien on pakko opiskella uskontoa, mutta uskonnottomat voivat valita?

Koulun pitäisi perehdyttää kaikki oppilaat uskontoihin, ei vain kirkkoon kuuluvia.

Koulussa on pakko opiskella uskontoa, jos kuuluu kirkkoon. Jos et kuulu, saat valita uskonnon tai elämänkatsomustiedon välillä.

Ei hyvältä kuulosta. Miksi valinnanvapaus ei ole tasapuolinen? Sehän antaa enemmän liikkumavaraa uskonnottomille.

Käytäntöä on joskus perusteltu sillä, että peruskoulun ja lukion kuuluu tukea uskontokuntaan kuuluvaa hänen katsomuksessaan. Ei vakuuta enää. Se ei ole koulun tehtävä, vaan kotien, ja uskontokuntien itsensä.

Sekin on väärä perustelu, että kirkkoon kuuluminen luetaan automaattisesti opiskelijan päätökseksi valita koulussa uskonto. Voihan ET kiinnostaa häntä silti enemmän. Opintosuunnitelmien perusteella sekin vaikuttaa erittäin kehittävältä aineelta.

Nykyinen käytäntö on tavattoman kiusallinen myös kirkon kannalta.

Niinpä ET:n valinnan pitäisi olla mahdollista kaikille. Hyvä, että asian korjaamiseksi on meneillään kansalaisaloite.

Nykyinen käytäntö on tavattoman kiusallinen myös kirkon kannalta. Ketään kun ei pitäisi pakottaa kirkon nimissä mihinkään. Mutta tässä yhdessä kohdassa niin tehdään edelleen, perin laajamittaisesti.

Mutta huomaa: ongelma on käytännön perustelussa, ei itse asiassa. Uskontokurssit kuuluvat kyllä kouluun, mutta ei kirkon jäsenyyden, vaan koulun yleissivistystavoitteen vuoksi.

Uskonnot kun ovat merkittäviä kulttuurivaikuttajia. Sivistyneen kansalaisen kuuluu tietää niistä jotakin, ja eniten niistä uskoista, jotka eniten vaikuttavat hänen elinympäristössään. Tiedoksi tietämättömille: mistään uskontopakosta ei ole kyse. Uskonnonopetus ei ole uskontojen harjoitusta, vaan niihin perehtymistä.

Uskontokuntiin kuulumatonta ei pitäisi vapauttaa tästä sivistysvelvoitteesta. Ei se heitä satuta, tekee vaan valistuneemmaksi. Se palvelisi uskontokriitikkojakin. He saavat ohjelmansa vakuuttavammaksi, kun oikeasti tietävät, mitä vastustavat.

Uskontojen perusasiat täytyy siis opettaa koulussa jokaiselle, mieluiten kaikille yhteisillä kursseilla. Sen jälkeen, tai sen ohessa, halukkaat voisivat syventää aihetta lisäkurssein tai valita ET:n.

Kirjoittaja on ahaa-elämyksiin addiktoitunut etsijä. Ja löytäjä. Taipumusta yläpilviajatteluun. Pappi, teologian tohtori ja tietokirjailija.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.