Kuuntele vatsaasi, neuvoivat antiikin elämänfilosofit
Ruumistaan kuuntelemalla voi tyynnyttää harhailevan mielen.
Hellenistiset filosofit, kuten epikurolaiset ja stoalaiset, ajattelivat, että mielen tyyneys eli mielenrauha voidaan saavuttaa filosofisten harjoitusten avulla.
Hellenistinen filosofia tarkoittaa antiikin filosofista aikakautta, joka vaikutti ajanlaskumme alun molemmin puolin noin vuodesta 300 eKr. aina 200-luvulle jKr. saakka. Tuon aikakauden filosofiaa kutsutaan elämänfilosofiaksi.
Kun ihminen oppii ajattelemaan ruumiinsa kautta, on mahdollista päästä ymmärryksen ytimeen.
Harjoitusten lähtökohtana on tunnistaa, että mielessämme liikkuu koko ajan loputon määrä erilaisia ajatuksia. Harjoituksen avulla ajatuksista pyritään päästämään irti.
– Ajatusten harhailua voi hallita siirtämällä huomio esimerkiksi vatsan alueelle. Sieltä on tarkoitus löytää vakaa keskus, johon keskittymällä mieli rauhoittuu, kertoo filosofi ja psykoterapeutti Elli Akrén-Ebbe.
Filosofisessa harjoituksessa on Akrén-Ebben mukaan keskeistä se, että vakaa keskus löytyy ruumiin, ei pään, sisältä.
Antiikin ajan elämänfilosofeilla oli käytössä myös erilaisia hengitysharjoituksia, sillä myös hengitykseen keskittyminen rentouttaa.
– Kun ihminen oppii ajattelemaan ruumiinsa kautta, voi päästä ymmärryksen ytimeen. Näin ihminen pystyy helpommin olemaan rauhallinen.
Ajanlaskumme alussa elämänfilosofiset harjoitukset olivat hyvin suosittuja, ja ne ovat vaikuttaneet myös kristinuskoon. Harjoituksilla on myös paljon yhteistä idän filosofioiden ja uskontojen kanssa.
Hellenistiset filosofiset koulukunnat syntyivät aikana, jolloin kreikkalaiset kaupunkivaltiot muuttuivat Aleksanteri Suuren valloitusten myötä pienistä suuriksi. Aiemmin vapaat kreikkalaiset miehet olivat pystyneet vaikuttamaan olosuhteisiinsa ja ympäristöönsä paikallispolitiikalla. Nyt valta siirtyi yhä kauemmaksi tavallisesta ihmisestä.
– Koska enää ei ollut mahdollista vaikuttaa ulkoisiin olosuhteisiin, huomio oli käännettävä sisäänpäin ja pyrittävä vaikuttamaan omaan sisäiseen todellisuuteen, Elli Akrén-Ebbe kertoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Jo varhaiset kristityt huomasivat, että erämaassakaan ei pääse pakoon tunteitaan, mutta niiden hallitsemista voi harjoitella
HengellisyysErämaaisät pitivät häiritseviä mielensisältöjä demonien aiheuttamina ja taistelivat niitä vastaan keskittymällä nykyhetkeen, kertoo teologian tohtori Joona Salminen.